Αυτά είναι τα ονόματα που συζητούν για τα Σκόπια – Ποια απορρίφθηκαν (βίντεο) (upd)
Αύριο επισκέπτεται την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της FYROM Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος, ως αλβανόφωνος, στηρίζει την αλλαγή στο όνομα της «Μακεδονίας» για το κράτος των Σκοπίων.
Ο Μπούγιαρ Οσμάνι, που θα συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, θα μεταφέρει στην ηγεσία των Σκοπίων τις ελληνικές θέσεις.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η επίσκεψη στα Σκόπια στις 17 και 18 Ιανουαρίου του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις ηγετικών στελεχών του διεθνούς παράγοντα. Αλλωστα όλη η «φασαρία» γίνεται για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ…
Τρία ονόματα για τα Σκόπια συζητά και θα παρουσιάσει σε Ελλάδα και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για «ιστορική ευκαιρία» επίλυσης του θέματος και ο Πάνος Καμμένος κάνει βήματα πίσω από την αρχικά αδιάλλακτη στάση του.
Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ονόματα «Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία» και «Nova Macedonia», το τελευταίο προέρχεται από το «πακέτο Πινέϊρο» του 1993 και δεν θα ήταν κακή λύση αν προφερόταν ως μία λέξη. Δεν αποκλείεται και το Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία με ομοσπονδοποιημένη χώρα και το δυτικό σλαβικό κομμάτι να χαρακτηριστεί ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Ούτε και τότε ήταν κακή λύση, άσχετα αν την τορπίλισε ο Α.Σαμαράς.
«Δεν πρέπει να σέρνεται για πολύ καιρό το θέμα και να ταλαιπωρεί και την ελληνική κοινωνία», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο μίνι υπουργικό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό να αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει «ημερομηνία λήξης» των διαπραγματεύσεων για το όνομα της γειτονικής χώρας και πως, αν δεν υπάρξει προοπτική επίλυσης, ο Μάρτιος θα είναι ο καταλυτικός μήνας των συζητήσεων.
Τα ονόματα που «κόπηκαν»
Ο Νίμιτς κατέληξε στις τρεις προτάσεις του μέσα από τις άλλες προτάσεις που είχαν «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανάμεσα τους η «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια) και «Σλαβοματσεντόνιγια» (Σλαβική Μακεδονία).
Η τελευταία πρόταση φαίνεται πως «κόπηκε» από τους Αλβανούς των Σκοπίων. Οι οποίοι δεν συμφωνούν με το «Σλαβική Μακεδονία».
Η ελληνική πλευρά πιέζει γιατί «βλέπει» ότι το κλίμα στα Σκόπια δεν είναι το καλύτερο. Στην ΠΓΔΜ δημιουργείται ήδη μπλοκ κατά του συμβιβασμού. Σε αυτό συμμετέχουν ηγετικές προσωπικότητες της σλαβομακεδονικής κοινότητας, η Εκκλησία και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ.
Mάθιου Νίμιτς και Γιάννης Μπουτάρης συνδέονται με ιδρύματα του Τ.Σόρος αποκάλυψε σε γεωπολιτική ανάλυση για το σκοπιανό ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης.
Με τη δήλωση αυτή ο καθηγητής εξηγεί ότι οι Αμερικανοί και ο Μ.Νίμιτς δρουν με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα και κακώς σπεύδουμε ως Ελλάδα προς «λύση» του ζητήματος καθώς οι Σκοπιανοί είναι αυτοί που έχουν το άγχος και την ανάγκη να μπουν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Η αντικειμενική ανάγκη βρίσκεται στην σκοπιανή και όχι στην ελληνική πλευρά.
Στο pronews.gr με σιερά άρθρων έχουμε στηλιτεύσει οποιαδήποτε απόπειρα αποδοχής σύνθετης ονομασίας που να περιέχει το όνομα «Μακεδονία».
Ο γνωστός πανεπιστημιακός εξήγησε ότι «είναι απολύτως βέβαιο ότι οι σημερινές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί απολύτως από εκείνες οι οποίες ήταν το 1994 και εντεύθεν», εξηγώντας ότι σήμερα η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των αξιόπιστων εταίρων της Δύσης, αναφερόμενος στις στενές της σχέσεις με το Ιράν και τη Ρωσία.
Είπε ότι εάν τα Σκόπια ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία, η οποία παραμένει μέλος της Συμμαχίας τότε μαζί οι δύο χώρες σε αγαστή συνεργασία θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα.
Υπογραμμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που θέλουν είναι ένα όνομα για να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή δεν τους απασχολεί ακόμα κι αν τα Σκόπια ονομάζονται «Μακεδονία» και αν υποκλέψουν ελληνική Ιστορία. Απλά δεν τους νοιάζει.
Είπε ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων κατηγορούν τον Ζόραν Ζάεφ, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ότι έχει μια υποβόσκουσα εθνικιστική και «μακεδονιστική» πολιτική σαν του Νίκολα Γκρουέφσκι. Να σημειωθεί ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα ως κάποιος «μετριοπαθής».