Πριν από λίγο στο Νταβός της Ελβετίας ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, για το Σκοπιανό η οποία κράτησε τρεις ώρες.

Ωστόσο, η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας. Κι αυτό διότι οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων έγιναν στο υψηλότερο επίπεδο, με την συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών είχε διάρκεια δύο ωρών. Στη συνέχεια μπήκαν και μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Το τετ-α-τετ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε περί τις 19:00, έπειτα από τρεις ώρες.

Την ίδια ώρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ μεταδίδει πως ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου. 

Την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.


Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο μακρινό Νταβός της Ελβετίας.

Πρόκειται για μία πολυαναμενόμενη συνάντηση, με ιδιαίτερο βάρος και συμβολισμό έτσι κι αλλιώς, αφού οι δύο πρωθυπουργοί θα διερευνήσουν τις δυνατότητες μίας ιστορικής σύγκλισης για τη μείζονα διαφορά στο ονοματολογικό, αλλά και τα άλλα θέματα (αλυτρωτισμός εκ της γειτονικής χώρας) που χωρίζουν τις δύο πλευρές για δεκαετίες πλέον. 

Παρόντες στη συνάντηση είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του. 

Η Αθήνα θεωρεί τη στάση αυτή θετική, αλλά περιμένει να αποδειχθεί και στην πράξη, δηλαδή στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει στον κ. Ζάεφ την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Από το αποτέλεσμα της συνάντησης και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις, θα εξαρτηθούν όχι μόνο οι διπλωματικές κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα νέα δεδομένα, που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψουν, η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για ενημέρωση της αντιπολίτευσης, ίσως και της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ