Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αποδεικνύεται ένα σημαντικό «χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης ικανό να καθορίσει όχι μόνο την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος για τα επόμενα χρόνια αλλά και την τύχη σε μια επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι αρχικά κάποιοι αντιμετώπισαν την εσπευσμένη διαδικασία επίλυσης ως άσο στο μανίκι τους. 

Η κυβέρνηση, ούσα εγκλωβισμένη στις υποσχέσεις και στις προσδοκίες που καλλιέργησε για επίλυση μίας χρόνιας εκκρεμότητας, έχει στραμμένα τα μάτια της στο κομματικό της ακροατήριο. Την ίδια στιγμή, όχι μόνο δεν έχει καλλιεργήσει πεδίο συμφωνίας για τη διαμόρφωση μιας εθνικής θέσης, αλλά ούτε ομοφωνία στο εσωτερικό της.

Υπό το κλίμα αυτό, ξεκινάει μία εβδομάδα ασφυκτικά γεμάτη από συναντήσεις και ζυμώσεις. 

Ενώ δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει ο απόηχος των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και του διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό, ο Πάνος Καμμένος έχει συγκαλέσει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεν χωράει αμφιβολία ότι αυτή πραγματοποιείται υπό το κλίμα έντασης.

Μίας έντασης που υποβόσκει για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολλά στελέχη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, μάλιστα, νιώθουν βαθιά θιγμένοι από τη δυσφορία μίας «αναγκαστικής συγκατοίκησης» που έχει διαφανεί από την Κουμουνδούρου και όχι μόνο. 

Όπως και να έχει, σήμερα μετά τις 14:00 το μεσημέρι θα φανεί εάν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή γραμμής από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου. Μέχρι στιγμής, οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ κι έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η εθνική γραμμή μπορεί να αλλάξει μόνο σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Σε περίπτωση που δεν κάνουν πίσω και αποδειχθεί πως ο πρωθυπουργός δεν απολαμβάνει τη στήριξη τους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τη συναίνεση κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να περάσει τυχόν συμφωνία από τη Βουλή. 

Την Τρίτη, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ και ό,τι έχει προκύψει από αυτήν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επιχειρεί νέο κύκλο επαφών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. 

Η εβδομάδα αναμένεται να ρίξει αυλαία με το προγραμματισμένο συλλαλητήριο της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος. Σε περίπτωση που έχει ανάλογη ανταπόκριση με το προηγούμενο στη Θεσσαλονίκη ή ακόμα και περισσότερη, τότε το ήδη τεταμένο κλίμα επιβαρύνεται.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε και μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει εξασφαλίσει μόνο χαραμάδες συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας του.

Κύκλοι της αντιπολίτευσης προαναγγέλλουν μαζικές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες. Η VMRO -το κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι από το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει πλέον παραιτηθεί- θέτει στο επίκεντρο των σχεδιαζόμενων κινητοποιήσεων το θέμα του ονόματος. 

Εξάλλου, η διαπραγμάτευση, όπως είναι φυσικό, κυριαρχεί στον Τύπο της γειτονικής χώρας, με διάφορες αναγνώσεις και εκτενείς αναφορές στη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, αλλά και στην δυνατότητα να βρεθεί λύση που θα «ξεκλειδώσει» την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. 

Υπό αυτό το καθεστώς, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που διήρκησε περισσότερο από πέντε ώρες. Εκεί ήταν στραμμένο και το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο σκληρή στάση θα κρατήσει το κόμμα της εκεί αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO, καθώς απ’ αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το κατά πόσον μπορεί η κυβέρνηση Ζάεφ να δρομολογήσει συνταγματική αναθεώρηση για απάλειψη των αλυτρωτικών διατυπώσεων στον καταστατικό χάρτη της γειτονικής χώρας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό για το θέμα αυτό. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες συναντήσεις, κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ανέφερε ότι παρόμοιες συσκέψεις το επόμενο διάστημα είναι χρήσιμες για τη διαμόρφωση της θέσης της χώρας, ενώ, απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο συμφωνήθηκε στη σύσκεψη. 

Περίπου την ίδια στάση κράτησαν και οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ