Πώς θα χαθεί (και) μέρος των οικονομικών εσόδων από την εκχώρηση των δικαιωμάτων της Μακεδονίας στα Σκόπια
Η χθεσινή δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη περί αλλαγής ονόματος του αεροδρομίου της πόλης από «Μακεδονία» σε κάτι άλλο διότι οι τουρίστες θα θεωρούν ότι έφτασαν στα Σκόπια, εκτός από το εξωφρενικό του περιεχομένου της επιβεβαιώνει και αυτό που μόνο το pronews.gr είχε εξαρχής θίξει:
Πέραν της Ιστορίας τα Σκόπια θα κλέψουν και μέρος του ελληνικού τουρισμού καθώς σύντομα θα διεκδικούν να είναι αυτοί οι μόνοι κάτοχοι του ομόματος και αντικειμένων που θα έχουν σχέση με αυτό.
Θα δημιουργηθεί μια σύγχυση σε εκατομμύρια απαίδευτους ανθρώπους που μαθαίνουν Ιστορία από το Χόλιγουντ και την… Ζίνα την βασίλισσα των Αμαζόνων που «έζησε» την ίδια εποχή με τον… Ιούλιο Καίσαρα, σύμφωνα με την «αξέχαστη» αμερικανική σειρά.
Άρα τι σημαίνει αυτό; Ότι σύντομα θα χάσουμε πολλά έσοδα. Κατά τ’άλλα οι κυβερνώντες προσδοκούν οικονομικά οφέλη από την «συμφωνία» με την οποία εκχωρούν την Μακεδονία σε ένα αλβανο-σλαβικό κρατίδιο.
Οι Σκοπιανοί είναι σαφέστατοι. Δεν πρόκειται να αλλάξουν γλώσσα και ταυτότητα που επί του πρακτέου σημαίνει ότι στην ουσία το κράτος θα μετονομασθεί σε «Μακεδονία» ακόμα κι αν έχει σύνθετη ονομασία.
Η ονομασία αυτή δεν θα έχει καμία πρακτική σημασία αφού ο λαός αυτός θα συνεχίσει να αποκαλεί τον εαυτό του «Μακεδόνα» και ότι μιλάει «μακεδονικά» και ότι είναι απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων και ότι αυτοί δεν ήταν Έλληνες και καταλάθος μιλάγανε αρχαία ελληνικά επειδή ήταν η παγκόσμια γλώσσα της εποχής και κατά λάθος συμμετείχαν ως Έλληνες στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες (δεν μπορούσες να συμμετάσχεις εάν δεν θεωρούσουν Έλληνας)
Επίσης το ότι οι αρχαίες πηγές τους αποκαλούσαν Δωριείς ποσώς ενδιαφέρει τους Σκοπιανούς και ειδικότερα αυτούς που κρύβονται από πίσω τους.
Κι όμως αρκεί ένα ψέμα να συζητιέται έντονα για πολλά χρόνια και αποκτάει υπόσταση. Ακόμα και οι ίδιοι οι κυβερνώντες του δίνουν πραγματική οντότητα και μάλιστα το αποκαλούν και «εθνικό συμφέρον» να το αποδεχθούμε όλοι μας.
Σημειώνεται ότι ο Γ.Μπουτάρης χθες είπε:
“Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great.
Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας.
Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ;
Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια.
Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε”
Εν ολίγοις ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέραν του ότι επιτρέπει με «ανετηλίκι» την εκχώρηση της Μακεδονίας, παραδέχεται ότι σιγά-σιγά θα πρέπει να εγκαταλείψουμε και τα σχετικά ονόματα.
Άμεση θα είναι η μείωση των τουριστικών εσόδων αφού θα έχουμε δύο «Μακεδονίες» και μεσομακροπρόθεσμα θα προκύψουν τα μελλοντικά προβλήματα για τις επόμενες γενιές εθνικού, ιστορικού και εδαφικού ενδιαφέροντος.
«Η ‘Μακεδονία’ (το κράτος των Σκοπίων δηλαδή) και η Ελλάδα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για μια νέα διεθνή ονομασία της χώρας μας, μια σύνθεση που θα περιέχει τη λέξη ‘Μακεδονία’.
Αυτό το όνομα και οι άλλες λύσεις που θα συμφωνηθούν σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζει το δικαίωμα του ‘μακεδονικού’ λαού σε διεθνές επίπεδο να αποκαλείται ‘μακεδονικός’ και η γλώσσα του ‘μακεδονική’. Δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο τα βασικά χαρακτηριστικά της εθνικής μας ταυτότητας», σχολιάζει γνωστός δημοσιογράφος των Σκοπίων και αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο
«Αυτή είναι η βασική στάση που μοιραζόμαστε με την εφημερίδα «Σλόμποντεν Πέτσατ» [Ελεύθερος Τύπος], το συντακτικό συμβούλιο της ηλεκτρονικής πύλης «Plus Info» και εγώ.
Αυτή δεν είναι διαπραγματευτική θέση, επειδή δεν διαπραγματευόμαστε εμείς το όνομα- η κυβέρνηση διαπραγματεύεται.
Κανείς στην κυβέρνηση δεν μιλά μαζί μου και μαζί μας, και δεν αναμένουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα.
Κατά μία έννοια μας κάνει να είμαστε άνετοι, καθώς οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις δημιουργούν συνήθως υποχρεώσεις.
Η δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε το κοινό για τη διαδικασία και την τελική πρόταση. Δεν είναι δουλειά μας να κερδοσκοπούμε και να δηλώνουμε για κάθε ‘πρόταση’ που θα ακουσθεί εδώ ή αλλού.
Εάν η τελική πρόταση είναι σύμφωνη με τη γενική μας στάση που ανακοίνωσα εξαρχής, θα την καλωσορίσουμε ολόψυχα και θα την στηρίξουμε στο κοινό μας. Κανείς δεν οφείλει να μας το ζητήσει αυτό.
Αντίθετα, αν το τελικό σχέδιο δεν συνάδει με αυτή τη στάση μας, δεν θα υποστηρίξουμε την πρόταση ως άρνηση της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας και θα υπερασπισθούμε το κοινό.
Είναι σαφής η θέση μας και με την κυβέρνηση δεν έχουμε και δεν θα έχουμε καμία ειδική συμφωνία, ούτε κάποια διαμάχη που πρέπει να λύσουμε. Η δουλειά μας είναι καθάρια σαν το φως της ημέρας!»