«Ξέφυγαν» οι Σκοπιανοί: Θέλουν «Μακεδονία» μέχρι την Λάρισα! – Καίνε πάλι ελληνικές σημαίες, «Οι Έλληνες είναι Τούρκοι!»
Ερωτηματικά όσον αφορά τον αλυτρωτισμό προκαλούν οι διαδηλώσεις Σκοπιανών που ζουν στην Αυστραλία και πρωτοστάτησαν για το ζήτημα της ονομασίας σε πολλές πόλεις όπως του Περθ, της Μελβούρνης, του Μπρίσμπεϊν και του Σίδνεϊ κρατώντας αλυτρωτικά σύμβολα.
Μάλιστα σε ένα πλακάτ φαίνεται ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν απαρνούνται τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις αλλά παρουσιάζουν χάρτη με την «Μακεδονία» να έχει «πιάσει» από Θεσσαλονίκη μέχρι και Λάρισα!
Εκτός από αυτό επαναλαμβάνεται το γεγονός Σκοπιανοί να καίνε ελληνικές σημαίες, αυτήν την φορά όμως στην Μελβούρνη.
«Το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι προς πώληση», «Τέλος στη μακεδονική γενοκτονία» και «Οι Μακεδόνες στην Αλβανία στερούνται τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα», έγραφαν μερικά από τα πλακάτ που κρατούσαν.
Στο Σίδνεϊ συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000 άτομα, με σημαίες και καπνογόνα, φωνάζοντας «Μακεδονία».
«Δεν είμαστε οι επιτιθέμενοι σε αυτή την κατάσταση. Είμαστε απλά ένας ταπεινός, αρχαίος ειρηνικός λαός που απαιτεί το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια, σεβασμό και ισότητα στην παγκόσμια κοινότητα. Και κυρίως να μας αντιμετωπίζουν ως Μακεδόνες», δήλωσε στην Daily Mail ο Τζος Σέρμαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης We Are Macedonia.
«Δεν θέλουμε να διεκδικήσουμε κανενός την ιστορία ή τον πολιτισμό», συμπλήρωσε.
Μπορεί η συγκέντρωση στο Σίδνεϊ να ήταν ειρηνική, όμως στη Μελβούρνη φαίνεται πως τα πράγματα αγρίεψαν κάπως, με κάποιους από τους Σκοπιανούς διαδηλωτές να πετούν φωτοβολίδες.
Ωστόσο αποφεύχθηκαν τα επεισόδια, κυρίως λόγω της απόφασης των ομογενών να μη πραγματοποιήσουν αντιδιαδήλωση, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Σύμφωνα με τον Νέο Κόσμο, τα τελευταία 24ωρα κυκλοφόρησαν έντονες φήμες, κυρίως μέσω του Facebook, ότι ομάδα Ελλήνων νέων της Μελβούρνης σχεδιάζει «αντιδιαδήλωση» έξω από πολιτειακό κοινοβούλιο της Βικτώριας, την ίδια ακριβώς ώρα που θα πραγματοποιούν το δικό τους συλλαλητήριο οι καταγόμενοι από τα Σκόπια.
H σχετική είδηση στάθηκε αφορμή «να πάρει φωτιά το Facebook» ωστόσο φαίνεται πως επικράτησαν οι ψύχραιμες φωνές και η αντιδιαδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε.
Όλες αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν έντονους προβληματισμούς στους ιθύνοντες των διαπραγματεύσεων και να τους κάνουν ν’ αναθεωρήσουν την στάση τους.
«F..ck Greece, οι Έλληνες είναι Τούρκοι»
Σύμφωνα με τον ιστότοπο news.com.au, το Μακεδονικό ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις των κοινοτήτων των δύο λαών στην Αυστραλία και αποτελεί για πολλούς αφορμή για εξάρσεις ρατσιστικών επιθέσεων και ρητορικής μίσους.
Οι Ελληνοαυστραλοί που ζουν ειρηνικά στη πόλη εδώ και χρόνια είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι το τελευταίο διάστημα, αφού η «απέναντι πλευρά» το έχει παρατραβήξει υιοθετώντας ακραίες πρακτικές για να περάσει το μήνυμά της. Αρκετοί ομογενείς φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν βίαιες συγκρούσεις που είχαν εκλείψει εδώ και χρόνια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του αυστραλιανού ιστότοπου, τις τελευταίες 20 μέρες υβριστικές επιγραφές κατά της χώρας μας αναρτώνται σε τοίχους ελληνικών εκκλησιών αλλά και πάνω από τις λεωφόρους με την περισσότερη κίνηση.
Ένα πόστερ με τις λέξεις «Να γαμ@θεί η Ελλάδα για τις αδικίες της» και «Κ@λορατσιστές» είχε τοποθετηθεί από Σκοπιανούς εθνικιστές στην πρόσοψη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στο Νορθ Μπόλντουιν. Σε αυτό υπήρχαν ακόμη μια σβάστικα και μια άσεμνη χειρονομία, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους πιστούς.
Πριν από μια εβδομάδα, άγνωστοι κρέμασαν μια ελληνική σημαία με ένα πέος ζωγραφισμένο πάνω της πάνω από την λεωφόρο Eastern Freeway.
Στα social media, κυκλοφορούν δεκάδες βιντεάκια που δείχνουν μέλη εθνικιστικών οργανώσεων των Σκοπίων να καίνει ελληνικές σημαίες.
«Είναι αηδιαστικό. Αυτοί οι άνθρωποι με τις εθνικιστικές τάσεις είναι ξεκάθαρα ρατσιστές» δήλωσε στο site o Χρήστος Μουζίκης, επικεφαλής της Παμμακεδονικής Ένωσης της Μελβούρνης και της Βικτόριας. Όπως τόνισε, οι επιθέσεις ενάντια σε Ελληνοαυστραλούς δεν είναι «μεμονωμένα περιστατικά» και ότι πρέπει να καταδικαστούν από τους επίσημους τοπικούς φορείς. «Αυτοί που αναρτούν υβριστικά πανό καλά θα κάνουν να αφήσουν ανθρώπους με λογική και καλές προθέσεις να βρουν λύση στο ζήτημα», προσθέτει ο ίδιος.
Οι κόκκινες γραμμές του Ζ. Ζάεφ «βουλιάζουν»
Ενα βήμα μπρος-δυο βήματα πίσω φαίνεται ότι κάνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στην «ομοβροντία» εμφανίσεων, συνεντεύξεων και δηλώσεών του δεν έδειξε να μετακινείται από τις γνωστές θέσεις που έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αλλά μάλλον έθετε συνεχώς κόκκινες γραμμές όπως αναφέρει και ο Ελεύθερος Τύπος.
Το μπαράζ των δηλώσεων Ζάεφ εκδηλώθηκε με ασυνήθιστη ένταση το τελευταίο δεκαήμερο, οπότε τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβανόφ, επισκέφθηκαν την Τουρκία, όπου απέσπασαν, ως ήταν αναμενόμενο, την ανοιχτή υποστήριξη Ερντογάν. Ο Ζ. Ζάεφ στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Γερμανία και τη Βρετανία. Η πλειάδα συνεντεύξεων και δηλώσεων Ζάεφ ερμηνεύθηκε -και- από σκοπιανά ΜΜΕ ως μια προσπάθειά του να εμφανίσει το πρόσωπο ενός σκληρού διαπραγματευτή έναντι της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προέβαινε σε νέα «επίθεση φιλίας», αλλάζοντας την επιγραφή του αεροδρομίου της πρωτεύουσας των Σκοπίων, που το 2006 είχε ονομαστεί «Αλέξανδρος ο Μέγας», και στην αποκαθήλωση αγάλματος του Αλεξάνδρου εντός του αεροδρομίου, τη διαχείριση του οποίου έχει τουρκική εταιρία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η… βροχή συνεντεύξεων και δηλώσεων Ζάεφ προκάλεσε εύλογους -πλην σαφείς- υπαινιγμούς ακόμα και από την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, απευθυνόμενη στον Σκοπιανό πρωθυπουργό, υπογράμμισε: «Νομίζω γνωρίζετε ότι οι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Από τις τελευταίες συνεντεύξεις Ζάεφ ουσιαστικά προκύπτει πως, εκτός της δεδηλωμένης, εδώ και μερικές εβδομάδες, συμφωνίας του σε γεωγραφικό προσδιορισμό σύνθετης ονομασίας, δεν φαίνεται να συναινεί στη χρήση του οποιουδήποτε νέου ονόματος εντός και εκτός της χώρας (erga omnes), στην αλλαγή του Συντάγματος, καθώς και στα θέματα της «ταυτότητας» και της γλώσσας».
Ούτε και στην ελληνική πρόταση για αμετάφραστη – ενιαία λέξη. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», αναρωτήθηκε:
«Θα αναγκάσουμε την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο Τραμπ να πουν, π.χ., Severna Makedonija (σ.σ.: Βόρεια Μακεδονία);».
Και πρόσθεσε: «Κάτι τέτοιο θα ήταν άνευ προηγουμένου διεθνώς».
Προφανώς, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προσποιείται τον ανήξερο περί τα διεθνή δεδομένα, καθώς και ότι αγνοεί το γεγονός ότι πάνω από 80 χώρες του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Σρι Λάνκα, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαυροβούνιο (Μοντενέγκρο το λένε διεθνώς), κ.ο.κ., χρησιμοποιούν αμετάφραστη ονομασία της χώρας στη γλώσσα τους.
Επίσης, με μάλλον «προβοκατόρικες» προθέσεις έριξε και πάλι στο τραπέζι την πρόταση για «Μακεδονία (Σκόπια)», παρότι δημόσια, τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχουν δηλώσει πως η Ελλάδα δεν το συζητά.
Επίσης, ο ίδιος, παρότι ιδιαίτερα λαλίστατος το τελευταίο διάστημα, απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως ως προς το erga omnes, σε αντίθεση με την Αθήνα που επιμένει ρητά και κατηγορηματικά σε αυτό. Κάτι, επίσης, που σημαίνει και αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.
Να σημειωθεί πως στα Σκόπια έχουν εκφραστεί απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες η όποια αλλαγή του ονόματος του κράτους -που θα ίσχυε μόνον για διεθνή χρήση- θα σήμαινε και το «πράσινο φως» για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Κάτι στο οποίο είναι κάθετα αντίθετη η Αθήνα.
Μάλιστα, ως προς τις συνταγματικές αλλαγές που ζητάει η Αθήνα για το όνομα και τον αλυτρωτισμό, σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Ζ. Ζάεφ έσπευσε να διαχωρίσει «το Σύνταγμα, που είναι ένα βιβλίο εσωτερικών κανόνων», και την «εφαρμογή (σ.σ.: του ονόματος) για τον υπόλοιπο κόσμο, για όλον τον υπόλοιπο κόσμο». Κοντολογίς, φαίνεται ότι στόχος της κυβέρνησης των Σκοπίων είναι απλά να αντικατασταθεί η σημερινή σύνθετη ονομασία τους (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) με μια νέα σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Έτσι, εφόσον στο Σύνταγμά τους θα συνεχίζουν να ονομάζονται «Δημοκρατία της “Μακεδονίας”», θεωρούν ότι, βήμα το βήμα, θα πετύχουν να τους ονομάζουν άπαντες σκέτα «Μακεδονία». Οπως, άλλωστε, κάνουν σήμερα οι περισσότερες μεγάλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Ρωσία κ.ο.κ.).
Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να είναι ευσεβείς πόθοι της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Το ερώτημα είναι ποιοι διεθνείς «κύκλοι» της παρέχουν την υποστήριξή τους για να εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της.