Οι Σκοπιανοί συνεχίζουν το δικό τους αλυτρωτικό τροπάριο και διαδηλώνουν κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας τους εμμένοντας στις ακραίες θέσεις τους αγνοώντας ιστορικά δεδομένα,

Χιλιάδες πολίτες της FYROM διαδήλωσαν την Κυριακή στα Σκόπια αλλά και Αυστραλία, αντιδρώντας σε αλλαγή του ονόματος της χώρας τους και απαιτώντας την διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας το σύνθημα «Είμαστε Μακεδόνες», συγκεντρώθηκαν γύρω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων.

«Είμαστε εδώ γιατί η αμφισβήτηση του ονόματος, της ταυτότητας, του συντάγματος και της γλώσσας είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να υιοθετούμε μια ισχυρή θέση» δήλωσε μία από τους διαδηλωτές.

Tο συλλαλητήριο διοργανώθηκε από το κίνημα «Είμαστε η Μακεδονία», το οποίο απορρίπτει κάθε αμφισβήτηση της «μακεδονικής» ταυτότητας της ΠΓΔΜ.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την σκοπιανή κυβέρνηση να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και να διεκδικήσει στα Ηνωμένα Έθνη ψήφισμα που θα διασφαλίζει την αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο, ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ολλανδία και τη Σουηδία. 

Πυροδοτώντας το ήδη εκρηκτικό κλίμα της διαμάχης μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σε διάφορα σημεία της Μελβούρνης, κάνουν την εμφάνισή τους ρατσιστικές επιγραφές και πανό με υβριστικά μηνύματα. Μάλιστα στην Μελβούρνη έκαψαν και ελληνικές σημαίες. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο news.com.au, το Μακεδονικό ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις των κοινοτήτων των δύο λαών στην Αυστραλία και αποτελεί για πολλούς αφορμή για εξάρσεις ρατσιστικών επιθέσεων και ρητορικής μίσους. 

Κατά των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ να ξηλώσει τις πινακίδες του αεροδρομίου της χώρας, τάχθηκε μιλώντας στο κανάλι Epsilon, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χριστιάν Μιτσκοσκι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ