Την Πέμπτη 22 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νικόλαος Κοτζιάς, αναμένεται στα Σκόπια όπου και θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της γείτονος χώρας την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει ήδη τις προτάσεις της για το ονοματολογικό με το «Νόβα Ματσεντόνια» και το «Γκόρνα Ματσεντόνια» στην σλαβική γλώσσα να προκρίνονται.

Η επίσκεψη που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το μέλλον της διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία την στιγμή μάλιστα που ο Κοτζιάς έλαβε σε επιστολή βλήμα αντιαεροπορικού πυροβόλου όπλου (!) στο υπουργείο Εξωτερικών που κατέκρινε τους χειρισμούς στο Μακεδονικό.

Η στάση όμως των Σκοπίων και συγκεκριμένα του Σκοπιανού ομολόγου του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δυσκολεύει το διπλωματικό έργο καθώς κάνει συνεχίζει την αλυτρωτική ρητορική του κάνοντας λόγο ότι «ορισμένες ελληνικές θέσεις είναι παράλογες».

Ειδικότερα, φέρεται να είπε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες και διάφορες διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» ότι «ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό (“absurd”)». Οι επίμαχες δηλώσεις του Ντιμιτρόφ φέρονται να έγιναν σε κάποιες συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας υπουργός επέλεξε να αποστείλει το πακέτο των προτάσεων του και όχι να το παραδώσει με την άφιξη του στα Σκόπια, στοχεύοντας στην επίσπευση των διαδικασιών, ούτως ώστε -εάν το επιθυμεί πραγματικά ο πρωθυπουργός των Σκοίων, Ζόραν Ζάεφ- να επιτευχθεί η λύση στο πρόβλημα πολύ πριν από τον Ιούνιο. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις δύο σχολές σκέψης στα Σκόπια, και αυτή η διχογνωμία αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επίλυση του προβλήματος.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ κωλυσιεργεί σε απίστευτο βαθμό και δεν θεωρεί εποικοδομητικές τις προτάσεις της Ελλάδας. Αντίθετα ομιλεί με άσχημο τρόπο και τις χαρακτηρίζει προκλητικές και ανεδαφικές.

Είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε κάθετη διαφωνία με τον επικεφαλής της σκοπιανής κυβέρνησης και τάσσεται αναφανδόν υπέρ των αλυτρωτικών θέσεων του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ.

Σύμφωνα με τις πηγές ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε τον αρνητισμό του και προς την Αθήνα, σε αντίθεση με τον κ. Ζάεφ ο οποίος διαβεβαιώνει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν άλλαξε τίποτα από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

Διαμήνυσε ότι στοχεύει πάντα σε λύση, έστω και αν απαιτούνται πικρές υποχωρήσεις.

Οι πηγές δήλωσαν ότι ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο πακέτο των προτάσεων του και πέντε προτεινόμενες ονομασίες και φαίνεται να προκρίνει το «Νόβα Ματσεντόνια» και το «Γκόρνα Μπατσεντόνια» στη σλαβική γλώσσα.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από την ονομασία Γκόρνα Ματσεντόνια.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες και δεν τοποθετήθηκε στο ερώτημα εάν όντως έχει σταλεί στα Σκόπια το πακέτο των ελληνικών προτάσεων.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι στο ελληνικό πακέτο η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος είναι όρος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Πρόσθεσαν ότι ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει μία «ελαφριά συμφωνία» (light agreement) και ζητά να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο και η άρνηση του αλυτρωτισμού. Θεωρεί τις αλλαγές των ονομασιών του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου «καλές εξελίξεις» αλλά τονίζει ότι δεν αρκετές.

Αναφορικά με την αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος, ο κ. Ζάεφ πρόβαλε ως δικαιολογία ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Έγινε αναφορά και στο γεγονός, όπως ειπώθηκε, ότι παρατηρούνται διαρροές ακόμα και στο κόμμα του.

Την ίδια στιγμή οι καυγάδες για την αποδοχή της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του κράτους των Σκοπίων, επηρεάζουν και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, καθώς οι αλβανόφωνοι ξαφνικά θέτουν γενικότερο θέμα, τονίζοντας ότι δεν νοιώθουν «Μακεδόνες».

Η αμερικανική πλευρά, διά του υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια υπογράμμισε την αδιαφορία της να βοηθήσει λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση για τη χώρα σας, ή για την Ελλάδα. Όμως, πρέπει να τονίζω ότι είστε στον σωστό δρόμο και θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέτρεψε τους Σκοπιανούς να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις και να στοχεύσουν στη λύση του προβλήματος, που θα τους ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όλα αυτά βέβαια την στιγμή που κόμματα των Σκοπίων κάνουν λόγο ακόμη και για γενοκτονία των «Μακεδόνων» και η Βουλή τους να γίνεται «μπάχαλο» με την χρήση των αλβανικών.

Γιατί τόσο «τρέξιμο» για την επίλυση του ονοματολογικού άραγε; Τί κρύβεται από πίσω; 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ