Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα σημείωσε ότι «θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Η Εθνεγερσία της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μια κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη πορεία του Έθνους των Ελλήνων. Είναι η στιγμή της γέννησης, μέσ’ από την διαχρονική εθνική μας ταυτότητα, του νεότερου ελληνικού κράτους. Κατά τούτο η εθνική μας επέτειος δείχνει, ταυτοχρόνως, τις ρίζες του κράτους μας αλλά και την αποστολή του στο μέλλον.

Όπως τεκμηριώνει αμαχήτως το ιστορικό της 25ης Μαρτίου 1821, το νεότερο ελληνικό κράτος γεννήθηκε μέσα από μια «έκρηξη» Ελευθερίας, αποδεικνύοντας, για μιαν ακόμη φορά, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι αξία υπαρξιακή: Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και να δημιουργήσουμε, αναπτύσσοντας ελεύθερα την προσωπικότητά μας.

Αυτές οι ρίζες ελευθερίας προσδιορίζουν, ως δείκτες πορείας, και την αποστολή μας στο μέλλον. Είμαστε Έθνος και Λαός της Ειρήνης, της Φιλίας και της Δημοκρατίας, που, αυτονοήτως, έχουν ως βάση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Είμαστε όμως, κατά την Ιστορική μας Κληρονομιά, Λαός και Έθνος που θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρόνια Πολλά».

Τσίπρας από τα Ψαρά: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Εκκινώντας από τους αγώνες του παρελθόντος και με την πεποίθηση ότι «η ίδια η ιστορία μας είναι το εχέγγυο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε», ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε πλήθος μηνυμάτων για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, στο κατώφλι της συμπλήρωσης 200 ετών από το έπος του 1821.

Τα μηνύματα στην Τουρκία

Σαφή τα μηνύματα του πρωθυπουργού προς τη γείτονα Τουρκία: «Η Ελλάδα ως πόλος και εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα». «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά ακριβώς για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για να υπηρετήσει την αρχή της καλής γειτονίας», την αρχή κατά την οποία την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν την διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του. Σημείωσε δε, αυτό που ολόκληρη η Ευρώπη με τον πλέον επίσημο τρόπο δηλώνει με μια φωνή: «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Ο πρωθπουργός διαβεβαίωσε ότι τούτη την ώρα και καθημερινά «η σκέψη μας βρίσκεται στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μας που βρίσκονται φυλακισμένοι την Ανδριανούπολη και κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα για την «επόμενη μέρα» της Ελλάδας. Τόνισε ότι «η επόμενη σελίδα της ιστορίας μας ανήκει σε μια Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα τραύματα της οικονομικής κρίσης και την ασφυκτική επιτροπεία που βιώσαμε τα τελευταία 8 χρόνια», περίοδος που «σε λίγους μήνες τελειώνει». «Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ξαναστήσουμε σε στέρεα θεμέλια το αύριο του τόπου μας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δουλεύουμε ώστε η Ελλάδα να είναι μια χώρα ισχυρή ξανά».

Ειδικότερα, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη μεγάλη και ειλικρινή συγκίνηση του που τούτη την ιστορική μέρα βρέθηκε στον τιμημένο αυτόν τόπο από τις θυσίες των μαρτύρων και των αγωνιστών για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι, στα Ψαρά. Χαρακτήρισε το νησί «φάρο του ελληνισμού, μνημείο αυτοθυσίας, ηρωισμού αλλά και τόπο μαρτυρίου». Μιλώντας για την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου, σημείωσε ότι πέρασαν «197 χρόνια από τις μέρες που σήμαναν τον αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία για την πατρίδα μας», «τον αγώνα που ταυτόχρονα συμβόλισε τη δίψα ενός λαού για την απελευθέρωση από το ζυγό του κατακτητή και είχε μέσα του βαθιά χαραγμένες, αξίες και ιδανικά που αργότερα γέννησαν όλες τις μεγάλες αλλαγές που συγκλόνισαν τον κόσμο». Ο πρωθυπουργός μίλησε σε αυτό το πλαίσιο για αυτές τις παναθρώπινες αξίες που έφερε στο προσκήνιο ο διαφωτισμός: «Τις αξίες της ακλόνητης πίστης στην πρόοδο και την απόρριψη κάθε μορφής τυραννίας, σκλαβιάς και καταπίεσης. Ιδέες και αξίες, που άφησαν το στίγμα τους και κίνησαν τον τροχό της ιστορίας. Και που για χρόνια η ορμή τους, τροφοδότησε τη συλλογική πρόοδο των κοινωνιών και τους αγώνες των λαών για την πρόοδο».

Τόνισε ακόμη ότι η Επανάσταση του ’21 είναι γνήσιο τέκνο αυτών των ιδεών, όπως και άλλες μεγάλες επαναστάσεις του 18ου αιώνα, η γαλλική, η αμερικανική. «Οφείλουμε», σημείωσε, «να μην ξεχνάμε ότι σε αυτόν τον τόπο και μεσα από την αυτοθυσία και τους αγώνες των προγόνων μας αναδείχθηκαν θυσίες και ιδανικά που αυτή η χώρα υπερασπίζεται επάξια στην Ευρώπη και σε όλον τον κοσμο, γιατί είναι οικουμενικές αξίες». Είπε πως τα Ψαρά, το Μεσολόγγι, η Αλαμάνα και οι άλλοι τόποι της θυσίας ήταν οι τελευταίες αιματηρές πράξεις του παλιού την ώρα που πέθαινε και το καινούριο πάσχιζε να γεννηθεί, το οποίο και γέννησε και την Ευρώπη, «των μεγάλων αγώνων, της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών». Ενώ σχολίασε ότι στο διάβα των χρόνων που πέρασαν από τότε, «όποτε η λήθη επέτρεψε στο παλιό να επιστρέψει, όποτε δηλαδή επέτρεψε στον εθνικισμό, τον σκοταδισμό, την οπισθοδρόμηση να βγουν στο προσκήνιο, η Ευρώπη και ο κόσμος γνώρισαν μόνο τραγωδίες».

Υπογράμμισε ότι «σήμερα, που η Ελλάδα βαδίζει στα 200 χρόνια από το έπος του ’21, είμαστε υπερήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και παρά τις δυσκολίες που περάσαμε και περνάμε, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, υπερασπιζόμαστε επάξια τις αξίες και τα ιδανικά που καθόρισαν την εθνική μας αναγέννησήη αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, στέκεται όρθια ως μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες». Σημείωσε ότι αφήνει πίσω της, μια σκληρή περίοδο, «στην οποία μας οδήγησαν ανεύθυνες και ιδιοτελείς επιλογές».

Έχοντας πει αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα «είναι μια χώρα που επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία με τους γείτονές της, για να σημειώσει ότι «όμως παράλληλα με αποφασιστικότητα απαιτεί απ’ όλους – και έχει την ικανότητα να διασφαλίζει – τον απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητάς της».

Πόλος σταθερότητας

Στο ίδιο πλαίσιο των σαφών μηνυμάτων που έστειλε προς την γειτονική Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι φάρος αξιών αλλα και πόλος – αλλά και εγγυητής – της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας» και πως «γι’ αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ομαλότητα».

«Από αυτήν την ιστορική γωνία της πατρίδας μας», επανέλαβε «αυτό που ολόκληρη η Ευρώπη πια, με τον πλέον επίσημο τρόπο και με μια φωνή δηλώνει: Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». «Να κατανοήσει ταυτόχρονα», είπε ο κ. Τσίπρας «ότι τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες. Αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες, η καλή γειτονία και η διαρκής επιδίωξη επίλυσης των διαφορών». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα αυτό το κατανοεί και το εφαρμόζει και είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά ακριβώς γαι να εξασφαλίσει την ειρηνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για να υπηρετήσει αυτή την αρχή της καλής γειτονιάς».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή είναι μια μέρα που τιμούμε όσους έβαλαν τα θεμέλια του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, αλλά ημέρα τιμής και προς όλους τους στρατευμένους μας, που διασφαλίζουν, με υψηλό φρόνημα και αίσθηση καθήκοντος, την ειρήνη και την ασφάλεια στα σύνορά μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι τούτη την ώρα και καθημερινά «η σκέψη μας βρίσκεται στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μας που βρίσκονται φυλακισμένοι την Ανδριανούπολη και κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα».

«Η σημερινή ημέρα, είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για όλο τον ελληνισμό όπου γης», είπε. Από τα ηρωικά Ψαρά, από τον τόπο της θυσίας του Παλαιοκάστρου και την ξακουστή ανά το κόσμο «ολόμαυρη ράχη», όπως επισήμανε, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι: «η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σμιλευθεί μέσα στον χρόνο σε δύσκολες στιγμές, έχει μάθει μέσα από τον αγώνα και τη μάχη, μέσα από τη θυσία και τις δυσκολίες, να βγαίνει πιο δυνατή, πιο ενωμένη, πιο αποφασισμένη».

Τόνισε ότι «η ύψιστη τιμή στους ήρωες της Επανάστασης θα είναι, η συμπλήρωση των δύο αιώνων από την έναρξη της, να βρει την πατρίδα μας εκεί που της ορίζει η συλλογική δύναμη, αλλά και η ιστορία αυτού του λαού».

Η «επόμενη μέρα»

Μιλώντας για την «επόμενη μέρα», σημείωσε ότι «η επόμενη σελίδα της ιστορίας μας ανήκει σε μια Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα τραύματα της οικονομικής κρίσης και την ασφυκτική επιτροπεία που βιώσαμε τα τελευταία 8 χρόνια. «Σε λίγους μήνες», υπογράμμισε, «τελειώνει αυτή η περίοδος και τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ξαναστήσουμε σε στέρεα θεμέλια το αύριο του τόπου μας, με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια και με επίγνωση ότι δεν πρέπει ποτέ να γυρίσουμε στις δύσκολες στιγμές που πρόσφατα περάσαμε». Είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί ξανά να πατήσει αυτοδύναμη στα δικά της πόδια στις δικές της δυνάμεις και να ορίσει το μέλλον της». «Δουλεύουμε», τόνισε, ώστε «η Ελλάδα να είναι μια χώρα ισχυρή ξανά, πόλος σταθερότητας, φάρος αξιών, πρότυπο δημοκρατίας, δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης για ολόκληρη την Ευρώπη».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους του νησιού, είπε ότι εκείνοι «φυλούν Θερμοπύλες» καθημερινά και πως αξίζει η έγνοια και η φροντίδα της Πολιτείας για αυτούς «και θα είμαστε δίπλα σας, γιατί εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, στα απομακρυσμένα νησιά μας».

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος των Ψαρών Κώστας Βρατσάνος, καλωσόρισε τον πρωθυπουργό με «αισθήματα τιμής και χαράς», αναφέροντας πως η σημερινή παρουσία του είναι ιδιαίτερα συμβολική καθώς «σηματοδοτεί το ενδιαφέρον σας για τις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας και την πρόθεσή σας να ασχοληθείτε πιο ενεργά με τα προβλήματά τους». Ο κ. Βρατσάνος είπε ότι είναι ορατές οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα απομακρυσμένα νησιά, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενέργειες στον τομέα της Υγείας. Τόνισε ότι επέτειοι όπως οι σημερινές, ενισχύουν την εθνική αυτοπεποίθηση και περηφάνεια με την ανάκληση στη μνήμη ενός ένδοξου παρελθόντος.

Καμμένος: Θα συντρίψουμε όποιον αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία [βίντεο]

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε στις δηλώσεις του μετά την παρέλαση για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο υπουργός Εθνική Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε. Οσοι σκέφτονται μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες πρέπει να θυμούνται το 1821. Πως ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε την οθωμανική αυτοκρατορία και τη συνέτριψε», είπε ο κ. Καμμένος που διαβεβαίωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα.

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η αναφορά του για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς:

«Ζητώ τη στήριξη των φίλων και συμμάχων για την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές Αδριανούπολης. Δεν φτάνουν απλά οι δηλώσεις. Χρειάζονται πράξεις. Τώρα θα μετρήσουμε τους φίλους και τους συμμάχους. Θα επιδιώξουμε και θα πετύχουμε την απελευθέρωσή τους», είπε ο κ. Καμμένος που μιλώντας για τις πρακτικές της Άγκυρας είπε: «Τέτοιες συμπεριφορές τη στέλνουνε πίσω από εκεί που ξεκίνησε, στα βάθη της Ανατολής».

Γεννηματά: Τα εθνικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα

«Σήμερα είναι ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Ορόσημο μακροχρόνιων αγώνων του λαού μας για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία» τονίζει σε δήλωσή της για την επέτειο του 1821, η Φώφη Γεννηματά.

«Η επέτειος του ‘21 δεν είναι μόνο για να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγωνιστές, αλλά και για να κοιτάμε μπροστά και να αγρυπνούμε. Αντλούμε δύναμη, εμπνεόμαστε από τα διδάγματα για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις του σήμερα» επισημαίνει η Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

«Τα εθνικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Και δικό μας χρέος προς την πατρίδα, την Ιστορία, το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας είναι να τα υπερασπίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι» καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Θεοδωράκης: Συνεννόηση και όχι εθνικός διχασμός

Συνεννόηση και όχι διχασμός. Συμμαχίες και όχι απομόνωση. Αγώνας και όχι παραίτηση. Αυτό είναι το δίδαγμα του 1821», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «Δυστυχώς το πάθος, μας οδηγεί να στρεφόμαστε, συχνά, ο ένας εναντίον του άλλου».

Όπως τόνισε, «δεν λύνουμε προβλήματα αλλά φτιάχνουμε χαρακώματα», ενώ συμπλήρωσε πως «έτσι βολοδέρνουμε εννέα χρόνια στην κρίση. Ενώ, με τόσες θυσίες, έπρεπε να είχαμε βγει στο ξέφωτο – όπως βγήκαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Σχέδιο, αποφασιστικότητα, τόλμη και ευθύνη. Αυτές τις λέξεις πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας, για να ανταποκριθούμε στους αγώνες των παππούδων μας και τις ελπίδες των παιδιών μας», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ