Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τοποθετεί την προοπτική μιας λύσης στο Σκοπιανό κατά το φθινόπωρο υπογραμμίζοντας ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες στο εσωτερικό της χώρας μεταθέτουν το χρονικό πλαίσιο μίας συμφωνίας αρκετούς μήνες αργότερα, ενώ τόνισε , η δεν αναμένεται η ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. 

«Είναι ολοφάνερο ότι η FYROM τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ. Βέβαια το έχει χάσει.

Διότι θα σας το πω αυτό: τώρα αντί να πουν “Πέσαμε έξω και είχε δίκιο ο Τσίπρας και Κοτζιάς που έλεγαν ότι εμείς το κάνουμε για λόγους εκτίμησης ότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον”, λένε κάποιοι. Μα σταμάτησε, δεν κάνει ή δεν δείχνει”. Να σας πω τώρα γιατί το έχασαν οι Σκοπιανοί.

Είμαστε στον Απρίλιο, μια συμφωνία πρέπει να πάει για επικύρωση με διάφορους τρόπους. Εκείνοι θέλουν να κάνουν δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα στην φίλη χώρα στο βορρά θέλει πάνω από δυο μήνες, δηλαδή μπαίνει μόνο το δημοψήφισμα τον Ιούνιο. Και αφού γίνει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να πάει στη Βουλή η συμφωνία, που θα θέλει μισό – ένα μήνα.

Και αφού πάει στη Βουλή θα πρέπει μετά να συνεχίσει η Βουλή να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Για να έχουμε συμφωνία, θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στις συνταγματικές αλλαγές. Άρα θα πάει το φθινόπωρο», τόνισε ο κ.Κοτζιάς.

Σε ερώτηση  αν μπορεί να υπάρχει λύση χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος erga omnes, ο κ.Κοτζιάς απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

«Τι θέλω να πω; Ότι αν δεν υπάρχει το erga omnes, δηλαδή η χρήση για όλα τα διεθνή, διακρατικά, διεθνείς Οργανισμούς, διμερείς και για τα εσωτερικά, θα έχουμε επενδύσει, αυτό προσπαθώ να εξηγήσω στη FYROMσε ένα καυγά και σε τριβές για τον επόμενο αιώνα.

Διότι θα βγαίνουν έγγραφα παραδείγματος χάριν δίπλωμα – πτυχίο Πανεπιστημίου στο εξωτερικό με το εσωτερικό όνομα, εμείς θα κυνηγάμε ότι «διαταράσσουν ή παραβιάζουν τις συμφωνίες», εκείνοι θα λένε ότι «συνέβη κατά λάθος» και αν έχουμε σήμερα ένα καυγά στο τι όνομα χρησιμοποιείται στους διεθνείς Οργανισμούς, εκεί θα έχουμε ένα καθημερινό καυγά που θα είναι αδιέξοδος και που θα χειροτερεύει τις συνθήκες ανάμεσα στα δυο κράτη.

Εγώ τους λέω ότι το κάνουμε και επιμένω στο erga omnes, γιατί θέλουμε μια συμφωνία με σταθερότητα, μακράς πνοής που αντί να δημιουργεί να λύνει προβλήματα», σημείωσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για το αν το επικρατέστερο όνομα είναι το «Gorna Macedonija», ο κ.Κοτζιάς αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως τονίζοντας:

«Δεν είναι θέμα τώρα να αρχίζω να συζητάω δημοσίως το που είναι η διαπραγμάτευση. Έχει κάνει προτάσεις ο κ. Νίμιτς πέντε ονομάτων, το ένα έχει απορριφθεί. Είναι ένα όνομα που είχαν δεχτεί οι ελληνικές Κυβερνήσεις …».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ