Για να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ με δηλώσεις του σήμερα ότι μια συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για τη διευθέτηση της διένεξης για την ονομασία της χώρας του που διαρκεί εδώ και δεκαετίες μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο τότε σημαίνει ότι ελπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την έγκριση της όποιας «λύσης» με ψήφους του Ποταμιού.

Άλλωστε και ο Α.Τσίπρας σήμερα αν και δεν ήταν κάθετος ότι υπήρξε συμφωνία ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι πλέον απομένουν «λεπτομέρειες» αλλά όπως είναι γνωστό «ο διάβολος πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και «υπήρξε πρόοδος» στις συνομιλίες για τη λύση στο Σκοπιανό

Φυσικά η όποια «πρόοδος» μόνο καλή για τα εθνικά συμφέροντα δεν είναι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως είναι «Καλοδεχούμενη η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη» προφανώς εννοώντας την δήλωση του αρχηγού της Αντιπολίτευσης που δήλωσε πως θα στηρίξει μια λύση για το ονοματολογικό εάν υπάρξει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια.

«Ή συμφωνείς σε όλα, ή δεν συμφωνείς σε τίποτα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις τρεις κατ’ ιδίαν πολύωρες διαπραγματεύσεις που είχε χθες και σήμερα στη Σόφια για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με τον πρωθυπουργό της FYROM Ζόραν Ζάεφ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας «ξενυχτήσαμε» εξηγώντας ότι η συνάντησή του με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης!

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια πολύ ουσιαστική συζήτηση τόσο το βράδυ της Τετάρτης όσο και σήμερα, που το τετ-α-τετ των δύο ανδρών κράτησε μία ώρα. Είναι ακόμη πολλά τα ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διαπραγμάτευσης και διευκρίνισης, είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι «έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί». 

Δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για συμφωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες των επαφών των δύο πρωθυπουργών. «Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να συνεχίσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σόφια αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, εξετάζουμε βήμα-βήμα τις λεπτομέρειες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας για τη διαπράγματευση που είχε με τον κ. Ζάεφ.

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσδιόρισε τον στόχο του να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μέσα στον επόμενο μήνα.

«Στόχος να προλάβουμε τη σύνοδο κορυφής στα τέλη του Ιούνη» είπε ο κ. Τσίπρας πυροδοτώντας τη συζήτηση ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα τελική συμφωνία με τα Σκόπια για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της FYROM.

«Θέλω να σας μιλήσω με ειλικρίνεια. Η ελληνική πλευρά υπερασπίζεται μια εθνική θέση η οποία μπορεί να είναι διατυπωμένη εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο δεν έχε φτάσει ποτέ σε ένα ουσιαστικό στάδιο διαπραγμάτευσης, προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε εαρμογή. Ο πήχης είναι ψηλά, το γνωρίζουμε αυτό, όμως θεωρώ ότι αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, διότι αυτόπου επιδιώκουμε δεν είναι μια συμφωνία που θα μπορούσε να είναι εύθραυστη και να χαθεί μέσα σε λίγους μήνες, αλλά μια συμφωνία η οποία θα αντέξει στο χρόνο, η οποία θα υιοθετηθεί από τους λαούς μας, η οποία θα είναι ένα θετικό βήμα μπροστά, με σεβασμό εκατέρωθεν στην πολιτισμική κληρονομιά, στην παράδοση, στην ιστορία και στο συναίσθημα των δύο λαών. Είναι μια δύσκολη συνεπώς διαπραγμάτευση, την διεξάγουμε με μεθοδικότητα και με σοβαρότητα εδώ και πολύ χρόνο και πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο, διότι πάντοτε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απαντώντας στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να υπάρξει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται την πολιτισμική κληρονομιά και την παράδοση των δύο λαών, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στον πολιτισμό των Σκοπιανών. Επισημαίνεται ότι η υποτιθέμενη «μακεδονική» ταυτότητα είναι ένα λεπτό σημείο στις διαπραγματεύσεις, με τους Σκοπιανούς να θέλουν αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας.

«Να διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία απ’ την χώρα που πολύ αργότερα δημιουργήθηκε» 

«Ή συμφωνείς σε όλα, ή δεν συμφωνείς σε τίποτα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερωτηση σχετικά με την ουσία των πολύωρων διαπραγματεύσεων που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.
 
«Δεν έχει κανένα νόημα να διαχωρίσω και να κατηγοριοποιήσω τα θέματα,ως εκ τούτου θα μου επιτρέψετε να μην προχωρήσω σε λεπτομέρειες» συμπλήρωσε και ανέφερε: «Αυτό το οποίο υπάρχει είναι κάποιες σκέψεις».

«Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, χωρίς να αλλοιώσουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλουμε να διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της απ’ την χώρα που πολύ αργότερα δημιουργήθηκε, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα» είπε ο πρωθυπουργός αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει τη FYROM με το συνταγματικό της όνομα.

«Υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές, οφείλω όμως να μην δώσω άλλες διευκρινίσεις προτού έχουμε τη θέση της γειτονικής χώρας πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ