Τι συμβαίνει με την περίφημη προτεινόμενη ονομασία της «Μακεδονίας του Ιλιντεν»  («Republika Ilindenska Makedonija»)  που προτείνουν τα Σκόπια ως νέα ονομασία της περιοχής που κάποτε ήταν η «πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας»;

Εγκυροι διπλωματικοί παρατηρητές, δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το σκοπιανό «θράσος» (πρόκειται για μία ονομασία «επιτομή του σκοπιανού αλυτρωτισμού», όπως πολύ σωστά την χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματα), η οποία είναι εξαιρετικά περίεργο και ασυνήθιστο το πώς κατατέθηκε στην συγκεκριμένη στιγμή από τα Σκόπια.

Οπως τόνιζε στο pronews.gr έμπειρος διπλωμάτης «Σε τέτοιες περιπτώσεις διαπραγματεύσεων, είθισται στις τελευταίες φάσεις να υπάρχουν προτάσεις προσέγγισης, γεφύρωσης του χάσματος, όχι διεύρυνσης.

Και η πρόταση για την “Μακεδονία του Ιλιντεν” είναι ιστορικά καταδικασμένη και πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι τα Σκόπια πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει δεκτή τέτοια πρόταση από την Ελλάδα».

Αρα;

«Αρα, πιθανόν να πρόκειται για παιχνίδι, όχι μόνο των Σκοπίων αλλά και της Αθήνας, για την ακρίβεια και της Αθήνας. Μας λένε το χειρότερο για να μας έρθει πιο «μαλακά» το μικρότερη κακό. Μια Μακεδονία, πάλι, αλλά όχι του Ιλιντεν, αλλά Νόβα ή Βαρντάρσκα ή «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» ή «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (Nova Macedonia, Gorna Macedonia) ή οτιδήποτε τέτοιο σχετικό».

Συνεπώς αρχίζει και σχηματίζεται η εντύπωση ότι η περίφημη πρόταση για την «Μακεδονία του Ιλιντεν» δεν είναι παρά ελιγμός σε συνεννόηση με την Αθήνα για να περάσει πιο εύκολα-ή έτσι νομίζει τουλάχιστον η κυβέρνηση, μια άλλη «Μακεδονία» κατά την λογική του «Το μη χείρον βέλτιστον»!

Σήμερα, στις ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών (εκτός του γ.γ. του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή τον οποίο δεν ενημερώνει, συστηματικά), φυσικά ο Α.Τσίπρας εισέπραξε από όλους ένα ηχηρό «Οχι» στην «Δημοκρατία του Ιλιντεν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ (η ΝΔ από χθες είχε τοποθετηθεί αρνητικά για την συγκεκριμένη ονομασία) πάντησε στον κ.Τσίπρα όταν εκείνος του είπε ότι συζητά το συγκεκριμένο όνομα με τον ομόλογό του των Σκοπίων, ότι είναι απαράδεκτη ακόμη και η συζήτηση. Ο κ.Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», απάντησε στον πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκης.

Ακολούθως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον κ.Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «επιτομή του αλυτρωτισμού» τον προσδιορισμό «Ίλιντεν» και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο. 

Με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας της είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τη συγκεκριμένη ονομασία  (τότε γιατί ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και έδωσε έκταση στο θέμα;) και ότι για τον ίδιο αυτό που προέχει είναι οι προϋποθέσεις (erga omnes- Σύνταγμα) και όχι το όνομα. 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος διαφαίνεται ότι θα είναι και ο μοναδικός του σύμμαχος για να εκχωρήσει τα ιστορικά δικαιώματα του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια.

Ο Σ.Θεοδωράκης απλώς εξέφρασε «επιφυλάξεις» για το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι και ξεκαθάρισε πως η στάση του θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. Δηλαδή Ο Σ.Θεοδωράκης, συζητά ακόμα και το «Δημοκρατία του Ιλιντεν»!

«Όχι» στο Μακεδονία του Ίλιντεν είπε στη συνέχεια στον πρωθυπουργό και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (έχει διασώσει το τιμή του ΚΚΕ αυτή η υπόθεση) άρνηση εξέφρασε και η Ένωσης Κεντρώων

Τι ήταν η περίφημη «Δημοκρατία του Ιλιντεν»: Η εξέγερση του Ίλιντεν ήταν επανάσταση των σλαβοφώνων πληθυσμών Αχρίδας, Πρέσπας, Κιτσόβου, Μοναστηρίου, Φλώρινας, Καστοριάς και Καϊλαρίως που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την αυτονομιστική οργάνωση «Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση» το καλοκαίρι του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην πΓΔΜ ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της «Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης», ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία. 

Ονομάστηκε έτσι από την ημέρα που ξεκίνησε, την ημέρα του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου (Ιουλιανό Ημερολόγιο) / 2 Αυγούστου 1903 (Γρηγοριανό ημερολόγιο), στο Βιλαέτι του Μοναστηρίου και συγκεκριμένα στους καζάδες Αχρίδας, Πρέσπας, Κιτσόβου, Μοναστηρίου, Φλώρινας, Καστοριάς και Καϊλαρίων, όπου σημειώθηκε και η πιο έντονη και εντυπωσιακή σε αποτελέσματα δράση, στα βόρεια διαμερίσματα του Βιλαετίου της Θεσσαλονίκης, που γειτόνευαν με τη βουλγαρική ηγεμονία και σε ορισμένες περιοχές του Βιλαετίου της Αδριανούπολης, κυρίως στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών.

Σύμφωνα με τον Πεζά, τον τότε πρόξενο της Ελλάδας στο τότε Οθωμανικό Μοναστήρι (Μπίτολα), και τα όσα γράφει σε έκθεση προς τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης το 1902, η εξέγερση Ίλιντεν είχε ως στόχο μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία του Αιγαίου,

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ