ΗΠΑ και Γερμανία πιέζουν την Ελλάδα να εκχωρήσει από μόνη της τα δικαιώματα της Μακεδονίας
Γερμανία και ΗΠΑ ανταγωνίζονται για το ποια από τις δύο θα αναγκάσει την Ελλάδα να αποδεχτεί την εκχώρηση των δικαιωμάτων της Μακεδονίας σε ένα άλλο κράτος προς ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων και καταστρατήγηση των ελληνικών ιστορικών και εθνικών δικαίων.
Το εντυπωσιακό σε όλα αυτά είναι πως και οι δύο πλευρές αδιαφορούν ακόμα και για την στοιχειώδη ιστορική αλήθεια. Αυτό αρκεί για να καταλάβουμε πως πολλές φορές υπάρχει ιστορικός αναθεωρητισμός ανάλογα «με το τι συμφέρει» και το «ποιος τον επιβάλλει»
Και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποστηρίζεται το ίδιο ακριβώς αφήγημα, της δήθεν ευνοϊκής χρονικής συγκυρίας κα ότι πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για να διευθετηθεί το ζήτημα.
Η Ουάσιγκτον απαιτεί «να αρθούν τα εσωτερικά εμπόδια για να προχωρήσετε σε συμφωνία» και με παρρησία θεωρεί το αλυτρωτικό «Μακεδονία του Ίλιντεν», ιδανικό για συμβιβασμό.
Ο Ν.Κοτζιάς βεβαίως, καλύπτοντας την αμερικανική πλευρά λέει πως δεν δέχεται καμία πίεση.
Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη πηγή της γερμανικής καγκελαρίας στη Deutsche Welle.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες πραγματοποιήθηκαν μόλις 2 ημέρες μετά τη διαρροή της πρότασης Ζάεφ για Μακεδονία του Ίλιντεν.
Ξεκάθαρες αποστάσεις από την πρόταση Ζάεφ έλαβε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.
Την Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τις συνομιλίες των δύο ανδρών να εστιάζονται στις τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό και στο σκοπιανό.
Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.
Την Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό στην οποία θα συμμετέχουν ο Νίκος Κοτζιάς, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια η `Άγκελα Μέρκελ είχε συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων
Το Βερολίνο θέλει διακαώς να ενταχθούν τα Σκόπια στην ΕΕ και όχι μόνο στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουν έτσι ότι θα ελέγξουν οι ίδιοι τα Βαλκάνια στην θέση των Αμερικανών, τουλάχιστον σε βάθος χρόνου.
Τη βάση της διαπραγμάτευσης αποτελούν τέσσερα από τα πέντε ονόματα που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς σύμφωνα με το Ν.Κοτζιά. Και στα πέντε αυτά, όμως, αντιτίθεται ο Πάνος Καμμένος.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτός και το κόμμα του καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και πρόσθεσε ότι «δεν θα βρεθεί λύση γιατί οι ίδιοι οι Σκοπιανοί έχουν πλάσει έναν μύθο για τη Μακεδονία και δεν αλλάζουν το Σύνταγμα της χώρας τους».
Ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» και ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου να γίνει συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή της ονομασίας που σημαίνει ότι δενμπορεί να υπάρξει ούτε η «λύση-μαϊμού» που επιδιώκουν Γερμανία-ΗΠΑ αφού δεν τηρούνται ούτε τα απαραίτητα προσχήματα.
Χωρίς τη στήριξη του VMRO, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο.
Θα λέγαμε πως το Σκοπιανό τελείωσε με το «Μακεδονία του Ίλιντεν». Εκεί έπεσαν οι «μάσκες». Πλέον είναι πολύ δύσκολο και για την κυβέρνηση να προχωρήσει.