«Μακεδονία του Ίλιντεν ή όνομα περιορισμένης χρήσης χωρίς συνταγματική αλλαγή» – Σκόπια και ΗΠΑ παγίδεψαν την Ελλάδα
Σε πολύ δύσκολη θέση κατάφερε να τεθεί από μόνη της η ελληνική πλευρά στο Σκοπιανό αφού ο «χαμογελαστός» Ζ.Ζάεφ κατάφερε να επιβάλλει την δική του ατζέντα και να προσφέρει ως μόνη διέξοδο στις διαπραγματεύσεις το όνομα «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ιλιντεν» καθώς είναι το μόνο για το οποίο τα Σκόπια δέχονται να έχει χρήση erga omnes (έναντι όλων).
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζ.Ζάεφ, δήλωσε ότι μόνο αυτή η ονομασία μπορεί να συνδεθεί και με τη συνταγματική αλλαγή και το «erga omnes», ενώ η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να μείνει αυτό το «κεκτημένο», ακόμη και με την επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς.
Η Εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση το καλοκαίρι του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην FYROM ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.
Ενα όνομα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε, όπως ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, «κάηκε».
Και το ότι το συζητούσε αποτελεί παράπτωμα από μόνο του. Προφανώς δεν είχαν καταλάβει στην κυβέρνηση ούτε την ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομα αυτό αλλά ακόμα περισσότερο την «παγίδα» που τους έστησε ο «χαμογελαστός» Ζ.Ζάεφ.
Οι Σκοπιανοί έδωσαν «ρέστα» κυριολεκτικά στην βαλκανική «πονηριά» και μας θύμισαν την κλασική φράση του Νίκου Αλέφαντου «μάθε μπαλίτσα αγόρι μου», διότι οι Σκοπιανοί παρέδωσαν μαθήματα διπλωματικού «στραγγαλισμούς» έναντι ανώτερου αντιπάλου και μάλιστα από δυσχερή θέση.
Για όσους δεν έχουν καταλάβει τα Σκόπια θέλουν να ενταχθούν άμεσα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για να σωθούν και να μην διαλυθούν.
Τι έκανε λοιπόν τόσους μήνες ο Ζ.Ζάεφ και ο Ν.Ντιμιτρόφ;
Πολύ απλά έπαιζαν «κρυφτούλι» εν αρχή με την σύνθετη ονομασία και εν συνεχεία με το erga omnes και τις συνταγματικές αλλαγές.
Για 5 μήνες ο Ζ.Ζάεφ καλύπτονταν πίσω από την αντιπολίτευση λέγοντας πως, δεν αποδέχονται κάποια από τις προτεινόμενες ονομασίες για χρήση έναντι όλων και φυσικά ούτε τις συνταγματικές αλλαγές.
Και τι έκαναν; Μα φυσικά πρότειναν μια δική τους ονομασία, άκρως αλυτρωτική με πολλούς συμβολισμούς που την καθιστούν απαγορευτική.
Το «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον ιδρυτικό μύθο των Σκοπίων.
Και λένε λοιπόν. «Θέλετε χρήση έναντι όλων; Μόνο αυτό το όνομα» γιατί έτσι παίρνουν αυτό που θέλουν, μια «Μακεδονία» που θα διεκδικεί και τα ελληνικά εδάφη και ταυτόχρονα καθίστανται ανούσιες οι όποιες συνταγματικές αλλαγές, αφού το ίδιο το όνομα θα συντηρήσει τις αλυτρωτικές επιδιώξεος των Σκοπιανών… δια παντός.
Δεν σταματάει όμως εδω το σχέδιο των Σκοπιανών. Έχοντας καθυστερήσει πάρα πολύ πλέον και παίζοντας τις καθυστερήσεις η ελληνική πλευρά εάν δεν αποδεχθεί το όνομα αυτό, τότε τσ Σκόπια για να συμφωνήσουν σε κάποιο άλλο, θα το κάνουν εφόσον και μόνο το όνομα αυτό δεν θα είναι για όλες τις χρήσεις και δεν θα γίνουν αποδεκτές οι συνταγματικές αλλαγές.
Δηλαδή και πάλι οι Σκοπιανοί κερδίζουν το όνομα «Μακεδονία», αφούσ το εσωτερικό της χώρας έτσι θα αποκαλούνται και μαζί με αυτό θα διεκδικήσουν και την ιστορία της.
Έτσι μπροστά στις ΗΠΑ φαίνεται πως υπάρχει ένα όνομα, δεν τους ενδιαφέρει τι σημαίνει το όνομα αυτό και φαίνεται πως η Ελλάδα είναι αυτή που δεν το αποδέχεται
Υπενθυμίζουμε πως ο χρόνος τελειώνει για τα Σκόπια, μιας και στις 11 – 12 Ιουλίου είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.
Hδη, με αφορμή τις κινήσεις της κυβέρνησης και την διαφαινόμενη πρόθεση εκχώρησης του ονόματος και των ιστορικών δικαιωμάτων της Μακεδονίας, η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας προετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις.
Τα μέλη της Επιτροπής, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οπως δηλώνουν τους έχουν ζητήσει «να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας».
Εντός των επόμενων ημερών η Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, θα ανακοινώσει τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30.
Τη Δευτέρα οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Ν. Δημητρόφ θα καταβάλλουν την ύστατη προσπάθεια στις Βρυξέλλες για υπέρβαση των εκκρεμοτήτων για την επίτευξη συμφωνίας.
Πολύ φοβόμαστε πως θα ακούσουμε άσχημα μαντάτα. Θα πρέπει όμως να προσθέσουμε το εξής: Το τι θέλουν οι Αμερικανοί ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.
Αν «καίγονται» τόσο πολύ για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τότε να πιέσουν αυτοί τα Σκόπια, να αλλάξουν στάση.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έπεσαν πάνω στο τραπέζι ονόματα που είναι από το πακέτο Νιμιτς.
Σύμφωνα με διαρροές, οι Σκοπιανοί φέρεται ότι απέρριψαν το «Βαρντάσκα Μακεντόνια» ( Μακεδονία του Βαρδάρη δηλαδή) και το «Γκόρνα Μακεντόνια» (την Άνω Μακεδονία δηλαδή)
Η ελληνική πλευρά από την άλλη, φέρεται να απέρριψε το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και το «Νόβα Μακεντόνια» (Νέα Μακεδονία). Σενάρια για το «Σεβέρνα Μακεντόνια» (Βόρεια Μακεδονία δηλαδή) δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες Σκοπιανού δημοσιογράφου αυτό είναι ένα όνομα που θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από τα Σκόπια αν είναι μεταφρασμένο στα αγγλικά.
Ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να απέρριψε την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.
Η ελληνική πλευρά διά του κ. Κοτζιά αντέτεινε ότι η ονομασία «Nova Makedonija” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Ετσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).
Η ελληνική πλευρά εν κατακλείδι επιμένει σε erga omnes και συνταγματικές αλλαγές.
Προσφέρει λοιπόν με την σιερά της δύο ονόματα προς χρήση erga omnes. Η Αθήνα φέρεται να προκρίνει το «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija) και το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).
Να πούμε ότι και το «Βόρεια Μακεδονία» είναι μια μεγάλη «παγίδα»
Μέχρι τώρα στην σύγχρονη Ιστορία υπήρχαν τρεις περιπτώσεις «Βορείων και Νοτίων».
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα, το Νότιο και το Βόρειο Βιετνάμ και η Βόρεια και η Νότια Υεμένη (μπορούμε να προσθέσουμε και την ύστερη περίπτωση του Σουδάν με το Νότιο Σουδάν). Όλοι ξέρουμε τι συνέβη στις περιοχές αυτές.
Μην κοροϊδευόμαστε πάντως, οποιαδήποτε παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» ανεξάρτητα με τι πρόθεμα θα συνοδεύεται, αποτελεί ΕΚΧΩΡΗΣΗ των ιστορικών δικαιωμάτων της Μακεδονίας, της Ιστορίας της και του Πολιτισμού της.
Και επειδή όλα αυτά ανήκουν στον Ελληνισμό πρόκειται για εκχώρηση ενός πολύ σημαντικού μέρους του.