Πώς η Αθήνα εγκλωβίστηκε από Σκόπια και «συμμάχους» για την παραχώρηση των ιστορικών δικαιωμάτων της Μακεδονίας
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών», προσθέτοντας ότι «σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών – τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν» δήλωσε χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς
Το ύφος της ανακοίνωσης ήταν τέτοιο που έδειχνε πως όλα είχαν τελειώσει αλλά το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να βγάλει μια ανακοίνωση που έδειχνε πως τα πράγματα δεν ήταν τελικά έτσι.
«Τίποτε δεν έχει κλείσει αν πρώτα δεν γίνει αποδεκτό το erga omnes και οι Συνταγματικές αλλαγές που ζητά η Ελλάδα» αναφέρουν από το Μαξίμου.
Η πραγματικότητα είναι ότι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ δεν τα βρήκαν στο όνομα. Αν τα είχαν βρει θα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία.
Ο Ντιμιτρόφ επιμένει στο «Μακεδονία του Ίλιντεν» αρνούμενος να δώσει erga omnes για οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό όνομα από τα τέσσερα που βρίσκονται στη λίστα του Μάθιου Νίμιτς.
Γιατί τότε ο Ν.Κοτζιάς παρέπεμψε στους πρωθυπουργούς; Μήπως ο Ν.Ντιμιτρόφ δρα ξεχωριστά από τον «χαμογελαστό» Ζ.Ζάεφ;
Γερμανοί και Αμερικανοί έχουν κυριολεκτικά αφηνιάσει και πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση για μια λύση ότι νάναι προς ικανοποίηση των συμφερόντων τους.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας παρενέβη, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης». Κάλεσε, μάλιστα, τις δύο πλευρές να λύσουν τα τελευταία θέματα. Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
Η Ελλάδα δέχεται να συζητησει μόνο για τα Gorna, Severna και Nova Makedonija.
Οι Σκοπιανοί ως πονηροί Βαλκάνιοι πρότειναν και το «Μακεδονία του Κρούσεβο» (Krusevo Makedonija).
Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή καθώς επί της ουσίας αποτελεί μία παραλλαγή του “Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια”.
Για την ακρίβεια το Κρούσοβο είναι το χωριό από το οποίο ξεκίνησε η εξέγερση του ‘Ίλιντεν”.
Έτσι πονηρά σκεπτόμενοι οι Σκοπιανοί ζήτησαν έναν ‘Ϊλιντεν από το παράθυρο μέσω μίας πρότασης για το Μακεδονία του Κρούσοβο.
Τι πέτυχαν όμως με αυτά; Να επιβάλλουν την έτσι κι αλλιώς παραχώρηση του όρου «Μακεδονία».
Στην ουσία ποτέ δεν πάλεψε η Ελλάδα για να το αποφύγει αυτό. Από την αρχή οι Σκοπιανοί είχαν πετύχει τον αντικειμενικό τους σκοπό.
Την ίδια ώρα, νέα συλλαλητήρια ετοιμάζονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Αθήνας και Σκοπίων. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook, οι διοργανωτές των Συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία προετοιμάζουν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την 6η Ιουνίου.
Ετσι ή αλλιώς, είτε «Νέα», είτε «Βόρεια» είτε οτιδήποτε άλλο «Μακεδόνες» θα τους λένε παντού.
Το ζήτημα είναι ότι θα έχουν πάρει από το νόμιμο ιδιοκτήτη του ονόματος «Μακεδονία», την Ελλάδα, την άδεια να λέγονται «Μακεδόνες» οι σλαβόφωνοι και οι αλβανόφωνοι των Σκοπίων.
Θα έχουν κερδίσει την παρτίδα και θα έχουν βάλει το πρώτο «λιθαράκι» για την διεκδίκηση, όταν οι ιστορικές συνθήκες το επιτρέψουν και της «Νότιας», «Κάτω» ή παλιάς Μακεδονίας…
Κι όλα αυτά για να χαίρονται Αμερικανοί και Γερμανοί…