Απίστευτη πρόκληση από Ζ.Ζάεφ προς τον ελληνικό λαό με «έγκριση» Α.Τσίπρα: Πανηγυρίζει για το «Τέταρτο Ιλιντεν»!
Απίστευτη πρόκληση κατά των Ελλήνων από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζ.Ζάεφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε «Η “Μακεδονία” θα έχει το τέταρτο Ιλιντεν. Λαχταρώ για μια Μακεδονία στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».
Σε συνέντευξη για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του, η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα μπορεί να πραγματοποιηθεί «σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη), αύριο ή την Παρασκευή», από την οποία αναμένει να προκύψει και το «επόμενο βήμα», ενώ η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να γίνει αμέσως μετά.
Πρόσθεσε ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία», ενώ τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» παραμένει ακόμα στο τραπέζι, αλλά ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το συμφωνημένο όνομα είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republika Severna Makedonija»).
Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπως είχε πει από τις Βρυξέλλες και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, «στο οποίο οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το όνομα», όπως είπε.
Πριν από το δημοψήφισμα, όμως, όπως τόνισε, θα πρέπει η όποια συμφωνία να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, διότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τη στάση των πολιτικών πριν “μιλήσουν” σε δημοψήφισμα». Ως προς αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η συμφωνία θα περάσει κατά πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκτιμώντας ότι θα ψηφιστεί και από την αντιπολίτευση.
Επιστολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ
Επίσης, παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι «οι δύο χώρες δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση, η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή».
Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, ζητά η «Επιτροπή για την προστασία των δικαιωμάτων των βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας».
Η Επιτροπή σημειώνει πως δεν είναι δυνατή η παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» με κανέναν προσδιορισμό και καλούν κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά της υφηλίου να τους ακολουθήσει στον δίκαιο αγώνα τους.