Για μία ακόμη φορά το θέμα του ονοματολογικού με την γείτονα χώρα «μπλοκάρει» με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει ότι πλέον οι κινήσεις βρίσκονται στην μεριά των Σκοπίων έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η οποιαδήποτε συμφωνία για το ακανθώδες αυτό ζήτημα.

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παρ’ ότι ούτε εκείνος μπορεί να προεξοφλήσει πότε θα πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, κλιμακώνεται ο φόβος μήπως η διαπραγμάτευση οδηγήσει σε «σαλαμοποίηση».

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι παρά τις πιέσεις κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, καθώς «πάμε για συνολική λύση και μόνο για συνολική λύση», όπως χαρακτηριστικά μας είπε διπλωμάτης. Πάντως, ακόμα και αν σηκώσει το ακουστικό ο Ζόραν Ζάεφ, το πιθανότερο είναι ότι θα ζητήσει παράταση χρόνου. Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν, όμως, σ’ ένα πράγμα: είναι καίριας σημασίας να μην φανεί ότι έπεσε ταφόπλακα στη διαπραγμάτευση.

Σε αυτό το μήκος κύματος, κινήθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αισιόδοξος και επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την επεξεργασία τεχνικών λεπτομερειών του πλαισίου συμφωνίας Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί του. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολιτική επιβίωση του κ. Ζάεφ εξαρτάται από την εξεύρεση λύσης, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Την ώρα πάντως που το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει να μπορέσει ο Ζόραν Ζάεφ να επιβάλει στο εσωτερικό της χώρας του μία συμφωνία, μαίνεται η αντιπαράθεση και στην ελληνική πολιτική σκηνή για το ονοματολογικό. Κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Βίτσας, υπογραμμίζουν ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για λύση και ότι η Αθήνα χειρίζεται την υπόθεση με σοβαρότητα, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει απορριπτική, χωρίς, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει επακριβώς τη θέση της.

Όπως και να έχει, είναι βέβαιο ότι το Σκοπιανό θα κυριαρχήσει και στην ατζέντα της εβδομάδας που μόλις άρχισε. Το ζήτημα θα απασχολήσει και την σημερινή συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολμαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. 

Οι παλινωδίες λογικά θα συνεχιστούν με την Αθήνα να επιμένει στο erga omnes που σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, έχουν συντελεστεί παρασκηνιακές κινήσεις με σκοπό να ξεπεραστεί η εμπλοκή και η όλη υπόθεση να μην εκφυλιστεί σε blame game. Μέχρι τις 25 Ιουνίου, πάντως, δεν αποκλείεται τίποτα.

Πολύ νωρίτερα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα δεκάδες συλλαλητήρια που ετοιμάζονται σε αρκετές πόλεις της χώρας με κεντρικό σύνθημα «Ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα».

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας βρίσκονται επί ποδός το τελευταίο δεκαήμερο με σκοπό τα ταυτόχρονα συλλαλητήρια να πειθαναγκάσουν την κυβέρνηση Τσίπρα σε υποχώρηση. 

Απλοί πολίτες, εκπρόσωποι σωματείων, πολιτιστικοί σύλλογοι και επιμελητήρια έχουν μπει στη μάχη της διοργάνωσης, ενώ δεκάδες λεωφορεία έχουν ήδη ναυλωθεί από πόλεις και χωριά της Μακεδονίας προκειμένου να μεταφέρουν τον κόσμο στα σημεία των συγκεντρώσεων.

Στον χορό των συλλαλητηρίων μπήκαν το περασμένο Σάββατο και τα Σκόπια. Η αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE οργάνωσε μαζικό συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα να μην αλλάξει το όνομα της ΠΓΔΜ και να πραγματοποιηθούν άμεσα εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ