Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ΜΜΕ των Σκοπίων οι ΗΠΑ έστειλαν τελεσίγραφο στην γείτονα χώρα ν’ απαντήσει έως τις 9 Ιουνίου εάν συμφωνούν με το κείμενο της συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα MDK, αναφέροντας ότι όλες οι πληροφορίες είναι ανεπίσημες, με τη συμφωνία που  επιτεύχθηκε και περιελάμβανε την ονομασία του Ιλιντεν, γινόταν μια ανταλλαγή, -δηλαδή χρήση erga omnes του ονόματος και σε αντάλλαγμα για τα Σκόπια διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας.

Στο δημοσίευμα τονίζονται οι σκοτεινές πλευρές  σχετικά με το πως θα εξηγούνταν η σλαβική προέλευση της εθνικότητας και της γλώσσας που δεν έχει καμία σχέση με την προέλευση του πληθυσμού στην ελληνική Μακεδονία.

«Θέμα ημερών το τηλεφώνημα στον Τσίπρα»

Στο μεταξύ θέμα ημερών σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ είναι η τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί λύση για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με σκοπιανά Μέσα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε πως δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, αφού ακόμα γίνονται διεργασίες και μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα γίνει η τηλεφωνική συνομιλία. Μάλιστα τόνισε πως στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους πολίτες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ο κ. Ζάεφ, αναφερόμενος στις τρεις προτάσεις για το όνομα («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), δεν έκανε κάποιο σχόλιο, ωστόσο, όπως είπε, πιστεύει πως η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος, και ότι στο τέλος θα είναι επιτυχημένη.

Ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως το ζήτημα είναι ευαίσθητο και γι’ αυτό και ο ίδιος παραμένει επιφυλακτικός. «Αυτές τις μέρες θέλω να είναι ημέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνουν άμεσα γνωστές στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι τον τελικό λόγο για το θέμα θα τον έχουν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, και βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αρτάν Γκρούμπι υποστήριξε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια είναι θέμα ημερών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Γκρούμπι σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι, που όπως εκτίμησε, αναμένεται να διευθετηθεί τα επόμενα 24ωρα.

Αμέσως μετά, όπως ανέφερε ο βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας.

Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Θα έχουμε λύση συμβιβασμού»

Την βαθιά πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το Σκοπιανό, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Ο Ν. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι «συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας».

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία» τόνισε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι έχουν «τα πάνω της και τα κάτω τους». Ερωτηθείς σχετικά με το συλλαλητήριο στα Σκόπια εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η βασική κυβερνητική πολιτική , ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτόν. «Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Σχετικά με αυτό όμως σημείωσε ότι είναι ένα όνομα που προτείνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις τονίζοντας ότι οι επικριτές πρέπει «να είναι πιο σεμνοί». Ειδικότερα κάλεσε τη ΝΔ αν έχει τα «κότσια» ας πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιό από αυτά θέλει, τονίζοντας ότι αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή.

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού. Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ