Η φιέστα της ελληνικής κυβέρνησης και αυτής της Σκοπίων στις Πρέσπες ολοκληρώθηκε και οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία».

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια σημαντικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και τα Σκόπια να μετονομαστούν σε «Βόρεια Μακεδονία»

Με ορίζοντα το Φθινόπωρο, τα τέσσερα βήματα που θα μεσολαβήσουν για Αθήνα και ΠΓΔΜ είναι τα εξής:

Στα τέλη της εβδομάδας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η κύρωση της συμφωνίας από τον Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ 

Στις 25-26 Ιουνίου το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ  θα δώσει προφορική διατύπωση για διεύρυνση της ΕΕ με την «Βόρεια Μακεδονία»

Στις 28-29 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα δοθεί το θετικό μήνυμα στην «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στις 11 Ιουλίου θα γίνει η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για ένταξη της γείτονος με τη νέα της ονομασία («Βόρεια Μακεδονία») στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (η έκβαση του οποίου θα είναι θετική ) και θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την Συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία τότε θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ. 

Ενώ μέχρι τότε, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, «οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμπεριφέρονται με καλή πίστη»!

Αγνωστο τι αν θα πάει ο Καμμένος στο ΝΑΤΟ

Από το βράδυ του Σαββάτου το κόμμα των ΑΝΕΛ βρίσκεται σε δίνη. Ηδη ένας βουλευτής διεγράφη γιατί ψήφισε υπέρ της πρότασης μομφής, ενώ στελέχη του κόμματος παραιτούνται καταλογίζοντας οπισθοχώρηση στον Πάνο Καμμένο για το θέμα Σκιοπίων. 
Την ίδια στιγμή και ο ίδιος είπε πως όταν έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο θα την καταψηφίσει, ωστόσο ενδιαφέρον έχει αν θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για την πρόσκληση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή αν θα είναι απών και στη θέση του θα πάει ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης που χαρακτήρισε τη συμφωνία ιδιαιτέρως θετική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ