Κατά της εκχώρησης της Μακεδονίας το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας: «Να γίνει δημοψήφισμα»
Υιοθετήθηκε, απόψε, μετά από μια πολύωρη, διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, το ψήφισμα με το οποίο οι Περιφέρειες, οι ΠΕΔ και φορείς της Κεντρικής, της Δυτικής και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας ώστε να δοθεί στους πολίτες το δικαίωμα να την επικυρώσουν ή να την απορρίψουν.
Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, καλούνται η κυβέρνηση και τα κόμματα να μην επικυρώσουν τη συμφωνία ενώ παράλληλα καλούνται όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν και να ψηφίσουν ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.
Το ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και αποτελεί, όπως αναφέρθηκε, θέση της αυτοδιοίκησης στο ζήτημα των Σκοπίων.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν 90 εκπρόσωποι φορέων, 258 εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Μακεδονία, 54 από τη Δυτική Μακεδονία και 45 από την Ανατολική Μακεδονία καθώς και 15 μητροπολίτες από τις παραπάνω περιοχές.
Επικράτησε ένταση
Ένταση επικράτησε στη διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της «Εγνατίας Οδού» και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Αντωνούδη. «Μετά από είκοσι, τριάντα ομιλητές ίσως ακουστεί και μια διαφορετική φωνή. Άκουσα για προδοσίες, άκουσα για προδότες και πατριώτες. Από μένα δεν θα αμφισβητηθεί η φιλοπατρία κανενός εδώ μέσα» είπε ο κ. Αντωνούδης και τόνισε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας διέψευσε όσους επέμεναν ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η σύνθετη ονομασία erga omnes.
«Η πολιτική σταθεροποίηση του νέου κράτους δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του ιδίου και των πολιτών του, αλλά είναι και προς το συμφέρον της χώρας μας» σημείωσε ενώ ανέφερε ότι «ο όρος ΠΓΔΜ περιέχει το όνομα Μακεδονία εδώ και τριάντα χρόνια και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε».
«Από τις τοποθετήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης προκύπτει με σαφήνεια η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα» είπε και πρόσθεσε: «Τα θέλουμε όλα, ενώ δεν είναι δικά μας όλα […] Γιατί σύρονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες πίσω από μια πολιτική ευκαιριακή της αντιπολίτευσης;» διερωτήθηκε.
Στις αναφορές του κ. Αντωνούδη αντέδρασαν μέλη του ακροατηρίου που έκαναν λόγο για «προσβολή» ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζητούσε από το ακροατήριο να αφήσει τον ομιλητή να μιλήσει. Τον λόγο πήρε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας: «Το τι λέει ο καθένας τον χαρακτηρίζει. Χαρακτηρίζει τους μεν, χαρακτηρίζει και τους δε, και όλοι θα κριθούν. Δεν χρειάζονται οι φωνές. Αφήστε τον πρόεδρο να μιλήσει και μετά θα μιλήσει ο καθένας. Δεν στερείται σε κανέναν ο λόγος. Διαφωνώ ριζικά με αυτό (σ.σ. που ακούστηκε) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το ακούσω». Ακολούθησαν συστάσεις του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παναγιώτη Σπυρόπουλου προς το κοινό να διατηρήσει την ψυχραιμία του, και προς τον ομιλητή να ολοκληρώσει την παρέμβασή του, λέγοντας ότι προκαλεί.
Οι τόνοι ανέβηκαν και όταν η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στο δήμο Θεσσαλονίκης, Ρία Καλφακάκου που βρισκόταν στο ακροατήριο, απευθύνθηκε στους διαφωνούντες με την τοποθέτηση του Απόστολου Αντωνούδη. «Να είστε αντικειμενική» είπε ο κ. Σπυρόπουλος στην κ. Καλφακάκου και εκείνη απάντησε: «Να είστε και εσείς αντικειμενικοί». Στο σχόλιο της κ. Καλφακάκου ότι «αυτή είναι η δημοκρατία» απάντησε ο κ. Σπυρόπουλος λέγοντας: «Σε αυτή την αίθουσα μόνο δημοκρατία υπάρχει».
Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε: «Στοιχειώδη δημοκρατία δεν θα το πείτε σε εμένα» (με αφορμή τη δική του ομιλία στο περιφερειακό συνέδριο). Τελικά ο κ. Αντωνούδης αποχώρησε από το βήμα με αποδοκιμασίες. Η ένταση συνεχίστηκε για μερικά λεπτά ακόμη, την ώρα που βρισκόταν στο βήμα ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.
Όταν συνεχίστηκε η συνεδρίαση, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, Στέλιος Βαλιάνος επιδοκίμασε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το θέμα, ενώ για την τοποθέτηση του κ. Αντωνούδη είπε: «Αν ήμουν διορισμένος στην ελληνική κυβέρνηση αντιλαλώντας τις κυβερνητικές θέσεις, δεν θα έθιγα τουλάχιστον από τακτ αιρετούς ότι σύρονται πίσω από πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικές δυνάμεις».
Από την πλευρά της, η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα πολύ μεγάλο δώρο αυτών των δύο κυβερνήσεων προς το ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους, τη Γερμανία και την ΕΕ. Με αφορμή την ένταση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είπε ότι δεν περιποιούν τιμή για την αυτοδιοίκηση οι διάφορες κόντρες που αναπτύχθηκαν και πρόσθεσε: «Η μεγάλη αντίδραση σε όσα είπε ο κ. Αντωνούδης υπέρ της συμφωνίας, θα ήταν πολύ δικαιολογημένη για μένα, αν οι ίδιοι άνθρωποι που αντέδρασαν σε όσα είπε ο κ. Αντωνούδης για το θέμα, είχαν αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο στην πρόθεση της κυβέρνησης για τοποθέτηση συνολικά 64 διοδίων σε όλη την βόρεια Ελλάδα και την αύξηση στα διόδια».
Η ανακοίνωση
«Ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία των Προέδρων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης όλης της Μακεδονίας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας) αλλά και των τοπικών φορέων (Ιερές Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια κ.ά.), πραγματοποίησαν σήμερα κοινή συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων και κατέληξαν στα εξής:
Η «συμφωνία των Πρεσπών» (17.6.2018) συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.
Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.
Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.
Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το σφετερισμό της Ιστορίας, της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος της Μακεδονίας.
Ως Αυτοδιοικητικοί της Μακεδονίας:
1.Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη «συμφωνία των Πρεσπών».
2.Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια «συμφωνία» και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.
3.Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
4.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων.
5.Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και αποτελεί τη θέση της Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας στο ζήτημα των Σκοπίων».