Σε μια νέα δήλωση που καταδεικνύει το πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση Τσίπρα με την συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας στα Σκόπια, προχώρησε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ.Ζάεφ ο οποίος είπε ότι διασφάλισε τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδόνες της ΠΓΔΜ» σε συνέντευξή του στο BBC.

Σε ερώτηση εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία», απέφυγε να απαντήσει διπλωματικά λέγοντας πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία.

Διαβεβαίωσε δε, ότι τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα. Επί της ουσίας τι απάντησε; Βλέπουμε… πως θα είναι οι συσχετισμοί σε 30 χρόνια… και ποιος ξέρει… όλα γίνονται…

Μάλιστα «έδωσε» στεγνά την ελληνική κυβέρνηση ότι χάρις σε αυτήν οι Σκοπιανοί εξασφάλισαν «erga omnes ταυτότητα»​ και εθνότητα!

«Η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις)» είπε.

Κάτι βέβαια που δεν ισχύει καθότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός επί της ουσίας αποδίδει το ίδιο το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια.

Θα θυμίσουμε πως στο παρελθόν όταν υπήρχε η Δυτική Γερμανία ουδείς στην Ελλάδα τους ανέφερε ως Δυτικογερμανούς αλλά σκέτο «Γερμανούς» και πολλές φορές την χώρα την αναφέραν ως «Γερμανία» σκέτο.

Μόνο στην Ανατολική Γερμανία υπήρχε σαφής προσδιορισμός και ο λόγος ήταν ότι υπήρχαν πολιτικοί λόγοι που το επέβαλαν αυτό.

Οπως είπε οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό. Ο κ. Ζάεφ τόνισε ακόμη πως η συμφωνία εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.

Επίσης ο κ. Ζάεφ δήλωσε βέβαιος πως η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Είναι σίγουρος διότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Σκοπιανοί να μην αποδεχθούν μια συμφωνία που τους δίνει θα πάντα.

Από την άλλη, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις αντιδράσεις του μειοψηφούντος συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ στην Ελλάδα. «Ανησυχώ, αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε.

Πάντως, χαρακτήρισε ειρωνικά «copy paste» τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας πως αυτό καταδεικνύει ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη.

Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει «μια ευκαιρία», στην συμφωνία των Πρεσπών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ