Tα Σκόπια επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την κρίση που δημιούργησαν με την Ρωσία
Μετά την συνάντηση Β.Πούτιν και Ν.Τραμπ που έδειξε ότι οι σχέσεις των θεσμικών εκπροσώπων των δύο υπερδυνάμεων είναι στην πραγματικότητα το λιγότερο πολύ καλές και εκθέτοντας έτσι στο σύνολό τους, αμερικανικούς μη θεσμικούς κύκλους και δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ για την αντιρωσική στάση τους, τα Σκόπια επιχειρούν να αυτοδιαψευστούν για να λήξει το ζήτημα που δημιούργησαν μαζί με την ελληνική κυβέρνηση με όσο το δυνατόν λιγότερες… απώλειες.
Βέβαια θα πει κάποιος ότι ούτε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι αποδεκτός από αυτούς τους κύκλους συμφερόντων. Πολύ σωστά, αλλά αυτός είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ.
Eίναι εντυπωσιακό το πως δημιουργήθηκε ένα αντιρωσικό κλίμα στην Ελλάδα χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν αποδείξεις περί… κατασκοπίας ή διοργάνωσης «βίαιων ενεργειών» κατά της ελληνικής κυβέρνησης λόγω του Σκοπιανού εκ μέρους των Ρώσων για να ξεκινήσει αυτό να αποδομείται από την ίδια την πραγματικότητα.
Χθες ο Ζόραν Ζάεφ από μόνος του αυτοδιαψέυστηκε σχετικά με τη δράση Ελλήνων επιχειρηματιών, φιλικών προς τη Ρωσία, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διευκρίνισε ότι τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News προέρχονταν από ανεπίσημες μαρτυρίες και σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να σταλούν έγγραφα στην Αθήνα διότι απλούστατα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
Ο Ζάεφ υποστήριξε αυτή τη φορά ότι οι μαρτυρίες, των ανθρώπων που ανέφεραν πως υπήρξε χρηματοδότηση από Ελληνες επιχειρηματίες για την υποκίνηση διαμαρτυριών στην ΠΓΔΜ, δεν έχουν καταγραφεί και είναι από συνομιλίες με την αστυνομία.
Δηλαδή επρόκειτο για «αερολογίες»
«Αυτές οι δηλώσεις έγιναν από ανθρώπους μετά τις επιθέσεις σε αστυνομικούς έξω από το κοινοβούλιο. Αναφέρθηκαν σε αυτές προκειμένου να στείλω το μήνυμα ότι πρέπει να οικοδομηθεί η φιλία και όχι να δημιουργηθεί πεδίο εχθρότητας», δήλωσε ο Ζάεφ.
«Η “Μακεδονία” έχει δείξει ήδη το παράδειγμα της δημιουργίας καλών σχέσεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρωσίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Προχθές στην Ελλάδα προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει η χώρα μια ταξιδιωτική οδηγία η κυβέρνηση επιχείρησε να αποκλιμακώσει την κρίση την οποία η ίδια διημιούργησε, θεωρώντας προφανώς ότι είναι εύκολο αυτά που είπαν και έκαναν, να τα «καταπιεί» η Ρωσία και ότι πρόκειται για μια υπόθεση περίπου «διαδικαστική».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από οποιονδήποτε για να υπονομεύσει μια στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική, η οποία, όπως γνωρίζετε, προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, προσπαθούμε να είναι ενεργητική και με πολλά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς» είπε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος, απαντώντας στις φήμες περί πιθανής έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας που κυκλοφορούν στη Μόσχα. .
«Στο βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και απόλυτη σαφήνεια σε σχέση με την τήρηση των αρχών της ελληνικής κυριαρχίας, αυτή η πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται».
Ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας «από τη δική μας μεριά δεν θα ανεχτούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος».
Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας για το ζήτημα των δυο Ρώσων διπλωματών τόνισε: «Πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή θεωρούμε το θέμα λήξαν».
Υπογράμμισε ωστόσο πως η απέλαση των δυο διπλωματών δεν σημαίνει πως η Ελλάδα αλλάζει δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τη στάση που κράτησε η Ελλάδα τόσο στις πιέσεις της Βρετανίας όσο και της ΕΕ για τη Ρωσία.
Ερωτηθείς για την εκτίμηση του Σεργκέι Λαβρόφ πως πίσω από τις απελάσεις κρύβεται αμερικανικός δάκτυλος, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε λάθος την εκτίμηση του Ρώσου ΥΠΕΞ και τόνισε: «Η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας και αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση αλλά και ως ελληνική Πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας – τέλεια και παύλα».
Μετά από αυτό όμως ήρθε η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά να κατηγορεί την Ρωσία για ασέβεια!
«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.
Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.
Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.
Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.
Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Μετά από μια τέτοια ανακοίνωση από το Ν.Κοτζιά επανέρχεται σήμερα ο υφιστάμενός του ΑΝΥΠΕΞ Γ.Κατρούγκαλος ο οποίος δήλωσε «Εμείς θεωρούμε την Ρωσία μια φιλική χώρα, αλλά, για να διατηρηθούν οι φιλικές σχέσεις χρειάζονται δυο».
Δηλαδή εμμέσως τα «μαζεύει» και εν ολίγοις ζητάει από την Ρωσία να μην είναι «εκδικητική» και «θα βρεθεί μια λύση»