Τριπλό χτύπημα κατά της Κύπρου είχαμε από την Τουρκία. Μετά την καταδίωξη κυπριακών αλιευτικών από τουρκικά πολεμικά πλοία, η Αγκυρα εξέδωσε Navtex  δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου στον άξονα Ακάμα – Πέγειας – Πάφου – Πισσουρίου, με το νότιο όριο της περιοχής να φτάνει σε λιγότερο από εφτά ναυτικά μίλια από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Δεν έφτασε μόνο με τη δέσμευση της περιοχής κοντά στα παράλια της Κύπρου, αλλά πήγε και ένα βήμα παρακάτω, ανακοίνωσε πραγματικά πυρά στην Κυπριακή ΑΟΖ και διέρρευσε πως ξεκινά άμεσα την κατασκευή ναυτικής-αεροπορικής βάσης σε Κατεχόμενα! Την πληροφορία δημοσιεύει σε άρθρο αλλά και στο πρωτοσέλιδο της η ερντογανική yeni safak λέγοντας πως “η προσφορά έγινε το 2009 και τώρα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος”.

Είναι προφανές πως η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για δημιουργία και συντήρηση κλίματος έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ με το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros να αναλαμβάνει εκ νέου δράση για νέες παράνομες έρευνες.

Μετά την παράτυπη καταγγελία της NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δυτικά της Πάφου μόλις 48 ώρες πριν, η Τουρκία επανέρχεται με δύο νέες παράτυπες οδηγίες προς ναυτιλωμένους.

Συγκεκριμένα, δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της κατεχόμενης Καρπασίας η οποία περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου από το Barbaros, το οποίο θα συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά σκάφη Tanux-1 και Apollo Moon.

Η πρώτη Navtex συνιστά μεγαλύτερη πρόκληση. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει μία αρκετά μικρότερη έκταση νοτιοδυτικά της Κύπρου, ωστόσο η έκταση αυτή συμπεριλαμβάνει το οικόπεδο 10, την περιοχή όπου πραγματοποιούνται έρευνες από τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil. 

Η μεν δεύτερη και μεγαλύτερη εξ’ αυτών, καλύπτει την περιοχή μεταξύ των βορείων παραλίων της Κύπρου και της των νοτίων παραλίων της ηπειρωτικής Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την παρουσία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, εκδίδοντας παράτυπη οδηγία με την οποία δεσμεύουν θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου η οποία περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου από τις 5:00 μέχρι τις 15:00.
 
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) οι οποίες μίλησαν στο SigmaLive, ανέφεραν ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία την άδεια να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της ΑΟΖ της και του FIR Λευκωσίας, την οποία κι έλαβε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, με NAVTEX και NOTAM αντιστοίχως. 
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία επιχείρησε να «καπακώσει» τη νομιμότητα που απορρέει από τις κυπριακές Αρχές, εκδίδοντας παρατύπως «οδηγία πάνω στην οδηγία», ώστε να παρουσιαστεί ως η έχουσα σχετική αρμοδιότητα. 

 Ως όφειλε, η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργώντας κατά τα προβλεπόμενα, εξέδωσε κατήγγειλε τις κινήσεις της Τουρκίας. 

Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι της Αττάλειας ελλιμενίζεται το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο “Πορθητής”, με την κυβέρνηση Ερντογάν να έχει πολλάκις εξαγγείλει γεωτρήσεις στις κυπριακές θάλασσες. 

Ναυτική-Αεροπορική βάση στα Κατεχόμενα

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε βάση που θα κτιστεί σε «κατάλληλο μέρος».

Ακολουθεί μετάφραση των κυριότερων σημείων του άρθρου

Η βάση θα επιτρέψει την προστασία της κυριαρχίας της Βόρειας Κύπρου, θα διευκολύνει και θα ενισχύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αποτρέψει την κατοχή θαλάσσιων ενεργειακών πεδίων και θα ενισχύσει το χέρι της Τουρκίας στις συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο. Συνιστάται να δημιουργηθεί η προτεινόμενη ναυτική βάση ως ανεξάρτητη εγκατάσταση, παρόμοια με τη βρετανική βάση στην περιοχή.

«Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή.

 Αρένα για αγώνες ενέργειας

Η ελληνική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάζεται για τον έλεγχο των ενεργειακών πεδίων της Ανατολικής Μεσογείου. Συνάπτει συμφωνίες με όλες τις χώρες εκτός από την Τουρκία, συγκεκριμένα με το Ισραήλ, προκειμένου να περιοριστεί η ναυτική αρχή της Άγκυρας.

Το προληπτικό σχέδιο

Οι παίκτες έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων της, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική, διότι αποτελεί βασική διαδρομή στο παγκόσμιο εμπόριο και στην ενεργειακή κυκλοφορία. Η Τουρκία συνεχίζει να εκφράζει ισχυρή στάση κατά των παραβιάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε διάφορες ενεργειακές πλατφόρμες και έχει ετοιμάσει ένα προληπτικό σχέδιο.

Όλα τα μάτια για την Κύπρο

Το νησί της Κύπρου βρίσκεται στο επίκεντρο των πετρελαϊκών και εμπορικών δρόμων, και ξεχωρίζει με την παρουσία του στην ενεργειακή λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Το νησί ελέγχει το κανάλι του Σουέζ, το οποίο συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό.

Η Κύπρος βρίσκεται στη θαλάσσια εμπορική διαδρομή μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και ελέγχει τις οδούς μεταφοράς του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, το οποίο αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία έχει ετοιμάσει προληπτικά μέτρα για την εφαρμογή της, εν όψει οποιωνδήποτε ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σχετικά με αυτή τη στρατηγική θέση τα επόμενα χρόνια.

Τουρκική βάση, για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Βόρειας Κύπρου

Μια τουρκική ναυτική βάση στην περιοχή, θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της Βόρειας Κύπρου και θα δείξει για άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα στέκεται δίπλα στο νησί. Η ναυτική βάση θα επιτρέψει στην Τουρκία να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η βάση θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στις στρατιωτικές προφυλάξεις κατά της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει διακηρύξει η ελληνική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, των συμφωνιών που απορρίπτει και των επιδοτήσεων εξερεύνησης υδρογονανθράκων που επιτρέπει, αγνοώντας την Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο.

Αεροπορική βάση στα κατεχόμενα

Η Τουρκία έχει ήδη την αεροπορική βάση στο Geçitkale (Λευκόνικο) στη Βόρεια Κύπρο. Η βάση φιλοξενούσε παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά έχει κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βάση θα μπορούσε να αποκατασταθεί και να ξανανοίξει, αλλά, για να συμβεί αυτό, τα καλώδια υψηλής τάσης και τα ηλεκτρικά καλώδια πρέπει να μετακινηθούν υπόγεια.

Παρόλο που το ζήτημα ήταν μία φορά στην ημερήσια διάταξη, δεν έχουν ακόμη ληφθεί μέτρα. Εάν η γραμμή υψηλής τάσης μετακινηθεί υπόγεια, δεν θα αποτελεί πλέον κίνδυνο για την προσγείωση αεροσκαφών στη βάση, οπότε το Geçitkale θα γίνει ένας πολύ πιθανός υποψήφιος για την αεροπορική βάση της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο.

Άμεση αντίδραση

Μια τουρκική βάση στην περιοχή θα μειώσει τον χρόνο αντίδρασης για στρατιωτική και ανθρωπιστική δράση. Μια ναυτική βάση της Τουρκίας θα επέτρεπε, επίσης, στην περιοχή να γίνει πιο ειρηνική, καθώς θα μείωνε τις προσπάθειες άλλων φορέων για να προκαλέσουν αναταραχές.

Υπενθυμίζουμε πως την Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:

“Η Τουρκία θα είναι πάντα παρούσα σε περιοχές που έχουν προβλήματα από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο που ενδιαφέρουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας”, προσθέτοντας ότι η χώρα ακολουθεί ενεργητική πολιτική, ενδυναμώνοντας την παρουσία της στην περιοχή.

«Εμείς την παρουσία μας σε περιοχές δεν την εννοούμε μόνο ως στρατιωτική παρουσία, πραγματοποιούμε και άλλες δράσεις που ανυψώνουν το όνομα της χώρα μας», ανέφερε. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ