Κίσινγκερ σε Τούρκους: «Πάρτε ότι θέλετε από την Κύπρο – Είστε σημαντικότερος σύμμαχος από Ελλάδα»
“Δεν υπάρχει κανένας αμερικανικό συμφέρον που να εμποδίζει τους Τούρκους να κατέχουν το ένα τρίτο της Κύπρου” . Με τη φράση αυτή του Henry Kissinger προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τ. Φόρντ , (13/8/1974) ξεκινά η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μόλις μια ημέρα μετά απ΄ αυτή τη συνάντηση οι Τούρκοι συνέχισαν τις επιθετικές τους κινήσεις.
Αυτά αναφέρονται στα αποχαρακτηρισμένα πρακτικά μιας συνάντησης που είχαν Φορντ και Κίσινγκερ. Πρόκειται για δεύτερη βόμβα για τον ρόλο των ΗΠΑ που επιβεβαιώνει απόλυτα
Το αμερικανικό σχέδιο για Ελλάδα-Τουρκία. Eίχαμε αποκαλύψει την απόρρητη ανάλυση της CIA που περιελάμβανε σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου, ανταλλαγές πληθυσμών με αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων και παραχώρηση για την εγκατάσταση τους είτε στη Θράκη, είτε σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου.
“Οι Τούρκοι έχουν δίκιο. Ας πάρουν αυτό που θέλουν και μετά ας διαπραγματευτούν με βάση την κατοχή”.
Ο Κίσινγκερ θεωρούσε την Τουρκία πιο σημαντικό σύμμαχο από την Ελλάδα και γι΄ αυτό έλεγε πως σε περίπτωση πολέμου οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν την Άγκυρα.Πιο αναλυτικά, ο Χένρι Κίσινγκερ, υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, λέει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέραλντ Φόρντ ότι η Τουρκία δικαιούται να καταλάβει μέρος του νησιού, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας National Herald.
«Δεν υπάρχει κανένα αμερικανικό συμφέρον που να εμποδίζει τους Τούρκους να κατέχουν το ένα τρίτο της Κύπρου», φέρεται να λέει ο Κίσιντζερ στον Φορντ, σύμφωνα με μέχρι τώρα απόρρητα πρακτικά μιας συνάντησης μεταξύ των δύο πολιτικών, που πραγματοποιείται μετά την αρχική επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων, τον Αττίλα 1, και ενώ διεθνώς υποκινημένες ειρηνικές διαβουλεύσεις διενεργούνται στην Γενεύη με σκοπό την επίλυση της κρίσης.
«Η τακτική της Τουρκίας είναι σωστή. Πρώτα αρπάζει αυτό που θέλει και έπειτα διαπραγματεύεται με το ρόλο του κατακτητή», λέει ο Κίσιντζερ.
Τα σχόλια αυτά γίνονται παρά την μακρόχρονη συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, που πρωταγωνιστεί στη διαμάχη με την Τουρκία για το νησί.
Τα πρακτικά της συνάντησης αποκαλύπτουν την άποψη του Κίσιντζερ ότι η Τουρκία είναι σημαντικότερος σύμμαχος από την Ελλάδα και ότι σε περίπτωση πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να στηρίξουν την Τουρκία.
«Προφανώς και δεν αποβλέπουμε σε σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών, αν όμως το ζήτημα κατέληγε εκεί, η Τουρκία είναι πιο σημαντική για μας», λέει.
«Η πολιτική δομή της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν άλλο Καντάφι», λέει επίσης ο Κίσινγκερ.
Την επόμενη της συνάντησης Φορντ – Κίσιντζερ τον Αύγουστο του 1974, η Τουρκία εξαπολύει την δεύτερη επιχείρηση εισβολής στο νησί, 90 λεπτά μετά την κατάρρευση των ειρηνικών διαβουλεύσεων στην Γενεύη, οπότε και καταλαμβάνει τον έλεγχο του 40%περίπου του νησιού.
Οι πληροφορίες, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ενισχύουν μακροχρόνιες υποψίες ότι ο Κίσινγκερ έμμεσα υποστήριξε την εισβολή στην Κύπρο, η οποία σύμφωνα με τους Τούρκους πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προστασία των Τουρκοκύπριων.
Το 1983, ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων ανακηρύττει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Πολυάριθμες διπλωματικές πρωτοβουλίες με σκοπό την επανένωση του νησιού έχουν διενεργηθεί τα σαράντα περίπου χρόνια από την εισβολή του 1974, καμία όμως δεν υπήρξε επιτυχής μέχρι σήμερα.