Πρώτα θα επιχειρήσει να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών από την Βουλή των Σκοπίων και μετά αν δεν τα καταφέρει θα προχωρήσει στην διεξαγωγή εκλογών καθώς η Δύση έχει έντονη αγωνία για ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα μετά από ένα τέτοιο ηχηρό «χαστούκι» .

Οι συζητήσεις, ανακοίνωσε ο Ζάεφ, θα ξεκινήσουν αύριο, ενώ χαρακτήρισε ως ύστατη λύση την προκήρυξη εκλογών. 

«Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις. Αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε. 

«Εάν όμως οι συζητήσεις αποτύχουν, τότε θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές», επισήμανε, προσδιορίζοντας το χρόνο διεξαγωγής τους προς το τέλος Νοεμβρίου. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε τους πάντες να δείξουν πολιτική ωριμότητα, αφού κανείς δεν προσφέρει άλλη εναλλακτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή κάποια συμφωνία που θα είναι καλύτερη από αυτή των Πρεσπών.

ΗΠΑ και ΕΕ αποφάσισαν να πιέσουν άμεσα τον Ζ.Ζάεφ να προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας από την Βουλή. Μα θα πει κάποιος του λείπουν 11 βουλευτές. Όμως οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι διατεθeιμένοι να κάνουν «τα πάντα» για να βρεθούν οι 11 αυτοί βουλευτές.

«Everyone has their price» συνηθίζουν να λένε οι Αμερικανοί και όπως ήδη αποκάλυψε το άρθρο της Κύρας Αδάμ για το pronews.gr  σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι το δημοψήφισμα, ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία είχαν διαθέσει κατά προσέγγιση 50 εκατομμύρια δολάρια για την καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ και άλλα 30 εκατομμύρια προς την Αλβανία για την θετική ψήφο των Αλβανών της ΠΓΔΜ. 

Και ετοιμάζονται τώρα να ξοδέψουν για την εύρεση των 11 βουλευτών 100 εκατομμύρια δολάρια και ακόμα περισσότερα εάν χρειαστεί και όσο χρειαστεί.

Σε αυτό το σημείο οκ Ζάεφ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την ενεργό συνδρομή των συμμάχων του ( ΗΠΑ Γερμανίας Βρετανίας) 

Αντίστοιχα η Ρωσία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διέθεσε  20 εκατομμύρια στο VMRO για το ΟΧΙ -αλλά μόνον η Μόσχα λοιδορήθηκε διεθνώς…

Οι χρηματοδοτήσεις και οι εξαγορές των δυτικών είναι «φιλική συνεισφορά».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διπλωματικές πληροφορίες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έσπευσε αμέσως να ενημερώσει τους συμμάχους του στις ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα χαμηλά ποσοστά του δημοψηφίσματος.

Εξέφρασε όμως την βεβαιότητα του ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα περάσει από τη Βουλή. Στην ουσία όμως δεν είναι δική του βεβαιότητα, είναι Αμερικανών και Γερμανών και λοιπών Ευρωπαίων.

Έτσι, λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, ο Ζ.Ζάεφ έχει ξεκινήσει την έρευνα για 11 επιπλέον βουλευτές προκειμένου να υπερψηφίσουν την Συμφωνία παραλαβής της Μακεδονίας.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αλλάζει το χρονοδιάγραμμα: Φέρει άμεσα τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν οι 11 αυτοί βουλευτές και οι αλλαγές δεν περάσουν, ο Ζάεφ ενημέρωσε τους συνομιλητές τους και τη διεθνή κοινότητα ότι θα προχωρήσει άμεσα σε κάλπες.

Μέχρι να γίνει αυτό όμως, θα συμβούν πολλά ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ γεγονότα.

Όλα θα έχουν κριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν δεν καταφέρει να ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση, όπως έχει προαναγγείλει, θα προκηρύξει αμέσως εκλογές, που σημαίνει ότι εάν δεν βρει τους 80 βουλευτές τον Δεκέμβριο θα στηθούν βουλευτικές κάλπες. 

Το «Ναι» το επέλεξαν 535.000 ψηφοφόροι, και σε αυτούς ποντάρει ότι θα του ξαναδώσουν την πρωθυπουργία συν όσους φοβηθούν και τον ψηφίσουν με κατάλληλο εκφοβισμό από τους Δυτικούς και τα ΜΜΕ.

Σύμμαχοί του θα είναι και πάλι οι αλβανόφωνοι αλλά στην πραγματικότητα η μόνη ελπίδα του είναι να διασπάσει το VMRO και έτσι να εξασφαλίσει τις βουλευτικές ψήφους που θα του επιτρέψουν να φέρει σε πέρας τη συνταγματική αναθεώρηση.

Εδώ μπαίνουν τα 100 εκατομύρια δολάρια των δυτικών που λέγαμε και «ο νοών νοείτο».

Ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε δηλώσεις του μετά το διάγγελμα Ζάεφ, ξεκαθάρισε πως η μεγάλη αποχή αφαιρεί τη νομιμοποίησή της κυβέρνησης και γι’ αυτό πρέπει η χώρα να οδηγηθεί στις εκλογές. 

«Εδώ ζουν Μακεδόνες, η ταυτότητά μας είναι μακεδονική, η γλώσσα μας είναι μακεδονική» είπε. «Ο λαός σας κέρδισε. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι μαζί μας. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι κατά της Συμφωνίας».

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεσμεύθηκε ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, μεταφέροντας τη μάχη στο Κοινοβούλιο.

Το επιχείρημα που προβάλει είναι ότι οι πολίτες της χώρας που πήγαν να ψηφίσουν τάχθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.

Oι Αμερικανοί από την αρχή αποκάλυψαν πως ΔΕΝ θέλουν εκλογές και θέλουν άμεση προώθηση της Συμφωνίας στην Βουλή και εκεί θα δοκιμάσουν τις πιθανότητές τους…

Ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην πΓΔΜ να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν με πρώτο σχόλιο στο Twitter σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι οι ψήφοι «υπέρ» του δημοψηφίσματος είναι σημαντικοί , διότι στηρίζουν έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών.

«Συγχαίρω αυτούς που ψήφισαν σήμερα σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα και χρησιμοποίησαν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με το σημαντικό ποσοστό υπέρ του ναι, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία Πρεσπών και το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας», έγραψε ο Χαν στο Twitter και πρόσθεσε: «Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την εφαρμόσουν με μεγάλη ευθύνη και ενότητα όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας»

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Reuters, ανέφεραν ότι ελπίζουν πως η αντιπολίτευση «θα είναι πιο εποικοδομητική από ποτέ» και ότι θα υποστηρίξει θεσμικά το αποτέλεσμα.. .

Φυσικά σε όλα αυτά προστίθεται και η δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ που επί της ουσίας αποτελεί μια ακόμα «αμερικανική» δήλωση.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε» την «υποστήριξη» που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη χώρα των Βαλκανίων, διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό.

«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε.

Πάντως από την Παρασκευή το pronews.gr είχε εκτιμήσει ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα προχωρήσουν την ατζέντα τους ασχέτως αποτελέσματος στο δημ οψήφισμα

Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, η σκοπιανή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει τους 80 βουλευτές για να μπορέσει να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται. Η κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας αριθμούν συνολικά 71 βουλευτές επί συνόλου 120, εννέα λιγότεροι από όσους χρειάζονται.

Αλλά όπως είπαμε θα γίνουν πολλά μέχρι τότε και ο Ζ.Ζάεφ θα φέρει την Συμφωνία στην Βουλή όταν θα έχει τελειώσει τις «διαπραγματεύσεις»

Σε αυτές δεν θα είναι μόνος του. Θα είναι από πίσω ΗΠΑ και ΕΕ, παρασκηνιακά εννοείται, αλλά ειδικά οι Αμερικανοί ξέρουν να είναι ιδιαίτερα «πειστικοί» όταν θέλουν…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ