«Το «αιδώς Αργείοι» ούτε κατ’ ελάχιστον καλύπτει το όνειδος που αισθάνθηκαν οι απανταχού Ελληνες», γράφει ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος, αναφορικά με την αποκάλυψη των πρακτικών των συνομιλιών της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι θνησιγενής», εκτιμά ακόμα ο στρατηγός σε άρθρο του στην «Καθημερινή», «διότι Ελληνες και οι Σλάβοι, στην πλειονότητά τους Βούλγαροι, της «Βόρειας και καλά Μακεδονίας» δεν την αποδέχονται».

Αναλυτικά όσα γράφει ο στρατηγός:

«Η ​​αναιμική δυναμική του δημοψηφίσματος στην ΠΔΓΜ μπορεί να παραλληλιστεί όχι με τη συμμετοχή, αλλά με την πίεση που δέχτηκαν οι Κύπριοι για το σχέδιο Ανάν. Είναι αυταπόδεικτο επίσης ότι το σλαβικό και βουλγαρικό στοιχείο είναι παρά πολύ ισχυρά στη FYROM σε μια γεωπολιτική σκακιέρα που δύσκολα μπορούν να κατανοήσουν όσοι θεωρούσαν ότι οι Σκοπιανοί στο σύνολό τους αισθάνονται Μακεδόνες.

Στην προσπάθεια τώρα να επιβληθεί μια ταυτότητα σε αυτόν τον λαό, καθίσταται σαφές ότι πρέπει να επανεφεύρουν τον εαυτό τους, «ανακαλύπτοντας» μια σύγχρονη ταυτότητα που να αγκαλιάζει το σύνολο του πληθυσμού και όχι τμήματά του. Το πλέον  σημαντικό  που καταδεικνύει η αποχή είναι μία στάση αμηχανίας ενός λαού που δεν μπορεί να ακολουθήσει μια «επιβεβλημένη» ταυτότητα την ώρα που οι ξένοι παράγοντες προσπαθούν να τoν αναγκάσουν, για να ξεκαθαρίσουν οι σφαίρες επιρροής στα Βαλκάνια.

Εξάλλου, αποφεύγεται επιμελώς να αναφέρουν ότι οι Αλβανοί που είναι μεταξύ 25%-30% του πληθυσμού της ΠΔΓΜ ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας μαζικά, ακόμη και το 5% των Τούρκων, ομού με μια μικρή μερίδα φανατικών οπαδών του Ζάεφ, με ό,τι σημαίνει αυτό.. Τελικά, παρά τις όποιες προσπάθειες ακόμη και εμμονικά Σκόπια και Αθήνα εάν εγκρίνουν στα κοινοβούλιά τους τη συμφωνία των Πρεσπών αυτή είναι θνησιγενής, διότι Ελληνες και οι Σλάβοι, στην πλειονότητά τους Βούλγαροι, της «Βόρειας και καλά Μακεδονίας» δεν την αποδέχονται.

Από την άλλη, η ενδοτικότητα και η προχειρότητα της ελληνικής πλευράς, ανεξαρτήτως του πού ανήκει ο καθένας πολιτικά, είναι πασίδηλες. Απλώς η ενδοτικότητα μπορεί να ποικίλλει σε χαλαρή, μεσαία ή πλήρη. Δεν βοηθάει πάντως σίγουρα στο να αποκτήσει η γειτονική χώρα ονομασία, ταυτότητα και όνομα γλώσσας που να βρίσκει σύμφωνο το σύνολο του λαού των Σκοπίων.

Και πώς ο εχέφρων Ελληνας να δεχθεί παραχώρηση όχι μόνον σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά ότι η γλώσσα των λαών της ΠΓΔΜ είναι η μακεδονική και την ταυτότητά τους ως Μακεδόνων. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται στη συμφωνία το Nationality και όχι το Citizenship για την ιθαγένεια και να  ισχυρίζεται η εδώ πλευρά ότι δεν παραχώρησε και ταυτότητα;

Πέραν του ότι η μυστική διπλωματία για τους εμπνευστές αυτής έγινε μπούμερανγκ μετά την αποκάλυψη των πρακτικών των συνομιλιών της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, όπου εκτίθενται στη διεθνή κοινότητα με τραγικό τρόπο. Το «αιδώς Αργείοι» ούτε κατ’ ελάχιστον καλύπτει το όνειδος που αισθάνθηκαν οι απανταχού Ελληνες».

* Ο κ. Φραγκούλης Φράγκος είναι στρατηγός ε.α., επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ