Η επιλογή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να αναφέρει δημόσια το θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. την ημέρα της αποχώρησής του από το ΥΠΕΞ, ξένισε πολλούς.

«Ζω το παράδοξο να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής» είχε πει χαρακτηριστικά χωρίς να εξηγήσει επακριβώς πιο είναι το παράδοξο και από πού πήγαζε η «ευτυχία» του.

Μετά από ένα μακροσκελή απολογισμό της  σχεδόν τετραετούς θητείας του ο Κοτζιάς και αφού αναφέρθηκε στα περί ΑΟΖ και μυστικών κονδυλίων πέταξε τη «βόμβα» του.

Μίλησε για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης λέγοντας πως έχουν γίνει ήδη τα τρία βήματα που απαιτούνται:

 «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια».
Για την επέκταση εννόησε Ιόνιο, λέγοντας πως αυτό θα «διευκολύνει την Ελλάδα και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία», ενώ για την Τουρκία, χωρίς να αναφέρει τη χώρα, μίλησε για την αρχή της «μέσης γραμμής.»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών μίλησε συγκεκριμένα για τρία στάδια στην προσπάθεια αυτή:

Α) Μέχρι τα Αντικύθηρα

Β) Από τα Αντικύθηρα μέχρι την Κρήτη

Γ) Από τα Αντικύθηρα μέχρι τον Σαρωνικό

Και Δ) από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας.

Μάλιστα, έχει τη σημασία του, μίλησε ότι το πρώτο «προεδρικό Διάταγμα» είναι έτοιμο για την επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα.

Μετά τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες προφανώς αιφνιδίασαν τον πρωθυπουργό, τη σκυτάλη την πήραν οι Τούρκοι, οι οποίοι μάλλον ήταν καλύτερα πληροφορημένοι από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς με δημοσιεύσεις στον τουρκικό Τύπο έκαναν λόγο για «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην Κρήτη και εκτάσεις νότια της Κρήτης που έχει υφαρπάξει η Ελλάδα για να πραγματοποιήσει έρευνες υδρογονανθράκων.

Το σχέδιο Κοτζιά για να φέρει τον Α.Τσίπρα σε δύσκολη θέση, σχεδόν αδιέξοδο κυλούσε ομαλά.

Η Άγκυρα με την επίσημη διατύπωση περί επέκτασης αιγιαλίτιδας ζώνης αντέδρασε όπως αναμενόταν «βίαια» σ επίπεδο δηλώσεων.

Το σκηνικό ήταν άλλωστε ήδη επιβαρυμένο από την «παρενόχληση» (όπως έλεγαν οι Τούρκοι του Barbaros) από ελληνική φρεγάτα.  

Έτσι η συνάντηση του Έλληνα πρεσβευτή με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου που είχε κλειστεί πάντως πριν την ανακοίνωση Κοτζιά, εξελίχθηκε σε «σφυροκόπημα» με απειλές εάν η Ελλάδα προχωρούσε στην υλοποίηση των σχεδίων αυτών, που ανοήτως(;) είχε αποκαλύψει ο πρώην ΥΠΕΞ.

 «Οποιαδήποτε επέκταση στα 12 μίλια, ακόμα και στα ανοικτά των Αντικυθήρων θα πρέπει να γίνει με αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία» διεμηνύθη σε αυστηρούς τόνους  στον Έλληνα πρεσβευτή.

Η Άγκυρα εν συνεχεία με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απείλησε την Αθήνα με πόλεμο εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια ακόμη και στο Ιόνιο.

 «Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 (σ.σ. περί casus belli) περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα».

Το τέλος της πιο σύντομης ανακήρυξης και στη συνέχεια ακύρωσης εθνικών χωρικών υδάτων κράτους στην παγκόσμια ιστορία ήταν γεγονός.

Ο Α.Τσίπρας ευρισκόμενος μέσα στην παγίδα που του έστησε ο Κοτζιάς (χωρίς να υπολογίζει το κόστος για την ίδια τη  χώρα), αναγκάστηκε και έκανε πίσω στην έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ.

Βάφτισε το κρέας-ψάρι, και προεδρικό διάταγμα-νομοσχέδιο και απόθεσε την υπόθεση στις καλένδες με επιτροπές, συμβούλους και παρασυμβούλους και συσκέψεις ευρείας σύνθεσης, ακυρώνοντας ουσιαστικά κάθε σκέψη για επέκταση των χωρικών υδάτων από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ