Ζ.Ζάεφ: «Θα ιδρύσουμε φροντιστήρια μακεδονικής γλώσσας σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα»
Νέες “ρουκέτες” εξαπολύει ο Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, ως μέλος της οικογένειας των νοτιο-σλαβικών γλωσσών κι ότι αυτό αναφέρεται ρητά και στην Συμφωνία των Πρεσπών. Φυσικά ο Ζ.Ζάεφ το επαναλαμβάνει διαρκώς διότι στόχος είναι η δημιουργία “φροντιστηρίων μακεδονικής γλώσσας” σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα!
Μετά τους ελιγμούς των προηγούμενων ημερών, μετά τις δηλώσεις του για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων «ξαναχτυπά», κάνοντας νουθεσίες και προς την ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.
Όπως μεταδίδουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο κ. Ζάεφ τονίζει στις αναφορές του, ενόψει και της ψηφοφορίας στην σκοπιανή Βουλή των συνταγματικών αλλαγών που προϋποθέτει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την FYROM, ότι «αυτό που πρέπει να προσέξουν όλοι είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και ότι αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε την μακεδονική γλώσσα».
Η “αναδίπλωση” και το σχέδιο για “φροντιστήρια” στην Β.Ελλάδα
Μετά τις αντιδράσεις στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι έσπευσε να «μαζέψει» το θέμα δηλώνοντας πως τα Σκόπια «δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικών χωρών για οποιοδήποτε ζήτημα» και πρόσθεσε:
«Από αυτήν την άποψη εννοείται ότι οι πολιτικές σε θέματα γλώσσας στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Εκφράζουμε πλήρη κατανόηση και σεβασμό ότι το ζήτημα ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».
Δεν τα ήξερε όλα αυτά ο Ζάεφ όταν μιλούσε για «διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα; Προφανώς και τα γνώριζε, αλλά πιθανότατα είχε στο μυαλό του αυτό ακριβώς το σχέδιο:
Με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., ή και χωρίς αυτήν ακόμα, κανείς δεν θα μπορεί να εμποδίσει κάποιον ιδιώτη να ανοίξει ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών στη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα ή οπουδήποτε αλλού και μεταξύ άλλων να διδάσκει(!) και τη «μακεδονική ανήκουσα στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών σπουδών», την οποία βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα είναι ελεύθερος να μάθει κάθε ενδιαφερόμενος.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ακόμα στα Σκόπια άνοιγαν το ένα μετά το άλλο, ειδικά στον Νότο, φροντιστήρια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ώστε να βοηθηθούν στις εμπορικές συναλλαγές. Στην αρχή λειτουργούσαν με τη βοήθεια ελληνικών συλλόγων, αλλά στη συνέχεια πολλοί γείτονες το είδαν ως μια κερδοφόρο επιχείρηση και πήραν τα ηνία.
«Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε από το 2002 φροντιστήρια στη Γευγελή, τη Δοϊράνη, το Βαλάντοβο και τη Στρουμνίτσα», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου «Αέρωπος» , καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Σωτήρης Χρυσάφης.
«Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από ανθρώπους που αισθάνονταν ότι είχαν ελληνικές ρίζες, άλλους που ήθελαν να έρχονται στην Ελλάδα για εποχικές εργασίες, πολλούς που σκόπευαν να ζητήσουν δουλειά σε ελληνικές επιχειρήσεις ή στα καζίνο της Γευγελής. Βρίσκαμε ανθρώπους από εκεί, που ήξεραν κάποια ελληνικά και έκαναν μαθήματα σε σχολεία των Σκοπίων, τα οποία μας τα έδινε δωρεάν το εκεί κράτος τα απογεύματα που δεν υπήρχε εκπαιδευτική διαδικασία».
Το φαινόμενο επεκτάθηκε γρήγορα και στη Μοναστήρι (Μπίτολα) αλλά και αλλού στα Σκόπια.
Aυτό ακριβώς θέλει να κάνει και ο Ζάεφ μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.