Πώς το ρωσικό βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ στο Σκοπιανό θα προκαλέσει ολική ήττα της… Ελλάδας «διά χειρός» Τσίπρα & Κοτζιά
Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει εδώ και 27 χρόνια τα Σκόπια ως Μακεδονία στις μεταξύ τους σχέσεις, υπό τον ΟΗΕ όμως που αυτό μετράει ότι έχει αναγνωριστεί η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 Ελλάδας-Σκοπίων με την οποία τα Σκόπια ονομάζονται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας (FYROM) της Μακεδονίας και αυτή είναι η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιούν στα έγγγραφα των Ηνωμένων Εθνών.
Από την στιγμή που το ΣΑ μπλοκάρει την ονομασία «Βόρεια μακεδονία» εμείς θα έχουμε δεκτή την ονομασία αυτή, οι Ρώσοι όμως δέχονται την «Μακεδονία» και το μόνο που θα έχει χαθεί θα είναι το FYROM
Κατά πρώτον η Ρωσία μπορεί να προβάλλει βέτο στην ενταξη μιας χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία» και δεύτερον κάποια στιγμή θα φτάσει κάποιο θέμα των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία» στον ΟΗΕ αλλά από την στιγμή που δεν θα το αναγνωρίζουν ως τέτοιο κράτος δεν θα μπορεί να διεκπαιρεωθεί με το όνομα αυτό.
Η Μόσχα έχει ανακοινώσει επισήμως ότι θα βάλει βέτο ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Συμφωνία των Πρεσπών, αν και όποτε αυτή έρθει στο Συμβούλιο για επικύρωση με αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία.
Προς τούτο επικαλείται το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που παραπέμπει στο άρθρο 110.
Στην πραγματικότητα, η Μόσχα με την ανακοίνωση της αυτή αντεπιτίθεται με σφοδρότητα στην ανοιχτή παρέμβαση των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπέρ του Δημοψηφίσματος, επειδή οι δυνάμεις αυτές λοιδορούσαν και κατηγορούσαν ανοιχτά τη Μόσχα για ανάμειξη της στα εσωτερικά των Σκοπίων και χρηματισμό κομμάτων και παραγόντων υπέρ του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα.
Η Μόσχα προκειμένου να στηρίξει το προαναγγελθέν βέτο της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ονομασία « Βόρεια Μακεδονία»(σσ. υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν διμερώς τα Σκόπια ως « Μακεδονία») χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τα άρθρα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Εν προκειμένω το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη αναφέρει ότι τα κράτη μέλη το ΟΗΕ (στην παρούσα περίπτωση τα Σκόπια) «..υπογράφουν τον Χάρτη αυτόν και τον επικυρώνουν σύμφωνα με το άρθρο 110».
Η Μόσχα παραπέμπει στο άρθρο 110 που αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθείται για την επικύρωσή και υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (εν προκειμένω από τα Σκόπια) με τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια.
Σύμφωνα με το άρθρο 110 οι ΗΠΑ θα πάρουν, δια περιφοράς την σύμφωνη γνώμη και των μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, (ΗΠΑ Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), και μόνον τότε επικυρώνεται η «Βόρεια Μακεδονία» ως η επίσημη ονομασία των Σκοπίων ως κράτους μέλους το ΟΗΕ.
Στη διαδικασία αυτή η Μόσχα θα θέσει βέτο επικαλούμενη ως αιτιολογικό την παραβίαση του άρθρου 2 και πιο συγκεκριμένα την παραβίαση της «πολιτικής ανεξαρτησίας» στα Σκόπια.
Ακόμα και αν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θελήσουν να επαναλάβουν τη διαδικασία των διαβουλεύσεων, η Μόσχα μπορεί να ξαναβάλει βέτο και η διαδικασία να σταματήσει οριστικώς όπως αναφέρει η Κύρα Αδάμ για το pronews.gr
Είναι απολύτως εμφανές ότι αυτή η θυμωμένη και σκληρή θέση της Ρωσίας στην υπόθεση των Σκοπίων βάλλει ευθέως και καταστροφικώς μόνον σε βάρος της Ελλάδας και ουδενός άλλου, διότι μόνον η Ελλάδα, για τους γνωστούς λόγους εθνικού συμφέροντος της ζητά την μόνιμη αλλαγή του ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για τα Σκόπια.
Το ρωσικό βέτο αποτελεί καταστροφική εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας, η οποία προκλήθηκε από πεισματικά εμμονικές και επικίνδυνα απρόσεκτες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα.
Οι συνέπειες τους όμως θα βαρύνουν ολόκληρη τη χώρα διότι:
Στην περίπτωση κατά την οποία κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια, αυτή θα διαλυθεί από το βέτο της Ρωσσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική κατοχύρωση της ονομασίας «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Τούτο σημαίνει ότι τα Σκόπια έχουν ανοιχτό τον δρόμο (και με τα «παραστατικά» των διμερών αναγνωρίσεων που έχουν από 147 και πλέον κράτη μέλη του ΟΗΕ ως «Μακεδονία») να αιτηθούν την πλήρη και οριστική αναγνώριση τους ως κράτος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Αν η Αθήνα αρνηθεί να την κυρώσει, (δηλαδή αποδεσμεύεται από τη Συμφωνία), τότε τα Σκόπια μπορούν να καταγγείλουν την Ελλάδα για παραβίαση της Συμφωνίας του ΟΗΕ για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία.
Έτσι ανοίγει ο δρόμος να ονομαστούν τα Σκόπια όπως αυτά θέλουν, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή στην ονομασία FYROM (σσ. την οποία έχει συμφωνήσει και αποδεχθεί και η Ρωσία το 1995) είναι η μόνη μη απολύτως καταστροφική λύση για τα ελληνικά συμφέροντα- προς το παρόν.
Όμως από την στιγμή που τα Σκόπια επικύρωσαν την Συμφωνία, το FYROM χάθηκε οριστικά και το μόνο που απομένει είναι το «Δημοκρατία της Bόρειας Μακεδονίας» σε διμερές επίπεδο και «Δημοκρατια της Μακεδονίας» για όλους τους άλλους!
Εδώ μας οδήγησαν οι Τσίπρας-Κοτζιάς και η Ελλάδα έβγαλε τα «μάτια της» μόνη της.