Η κυβέρνηση των Σκοπίων γνωστοποίησε πως αύριο σε ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί η επίσημη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Ο Ζόραν Ζάεφ θα μιλήσει στα πλαίσια της τελετής.

Σε ειδική τελετή αύριο, η σημαία του ΝΑΤΟ θα υψωθεί δίπλα στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, όπου θα έχει αναρτηθεί και η νέα ονομασία της χώρας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Ζόραν Ζάεφ, θα μιλήσει στην τελετή.

Από την πρόσοψη του κτιρίου έχει ήδη αφαιρεθεί η ονομασία «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και αναμένεται να αναρτηθεί η νέα επιγραφή «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Μετά την πλήρωση όλων των νομικών προϋποθέσεων για την έναρξη ισχύος της Τελικής Συμφωνίας και των συνταγματικών τροπολογιών, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ των συνταγματικών τροπολογιών και του συνταγματικού νόμου.

Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα αποστείλουν κοινή επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία θα ενημερώνουν τον Αντόνιο Γκουτέρες για την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ της Τελικής Συμφωνίας, δίνοντας έτσι τέλος στην επί δεκαετίες διμερή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.

Κατόπιν, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενημερώσει αναλόγως: την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη-μέλη, τα κράτη παρατηρητές στον ΟΗΕ καθώς και όλους τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, για τις αλλαγές που έχουν επέλθει» αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

H Κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.

Η χρήση του νέου ονόματος του κράτους θα πρέπει να εναρμονιστεί με το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα γραφτούν και στην αλβανική γλώσσα, διότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι οι Αλβανοί είναι το 20% του πληθυσμού.

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν επίσης εντολές για την αλλαγή των εγγράφων, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες θα σταλούν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ