Ολοκληρώθηκε το 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ EXPOSEC-DEFENSEWORLD το οποίο συνδιοργάνωσαν η Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).
Το συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, φέτος είχε τίτλο:
“Καθορίζοντας μια σύγχρονη στρατηγική άμυνας και ασφάλειας”.
To 7ο συνέδριο Exposec-DefenseWorld στο οποίο συμμετείχαν πλήθος πολιτικών και ειδικών των κλάδων άμυνας και ασφάλειας αποτέλεσε για ακόμη μια φορά σημαντικό φόρουμ διαλόγου που είχε ως σκοπό τη δημιουργία προτάσεων για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων άμυνας και ασφάλειας.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με το χαιρετισμό του ο κ. Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος, SGT SA.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος ανάφερε οτι:
«Σε μια περίοδο που η Ελλάδα εμφανίζεται αναβαθμισμένη, τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωοικονομικά, η ανάγκη για τον καθορισμό μιας σύγχρονης στρατηγικής Άμυνας και Ασφάλειας αποτελεί αναμφισβήτητη προτεραιότητα. Η αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο, η διαχείριση της ενεργειακής ασφάλειας και των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και οι πρόσφατες τριμερείς συνεργασίες που προωθεί η χώρα μας αποτελούν προκλήσεις και δημιουργούν προσδοκίες για βαθύτερες συμμαχίες και αμυντική θωράκιση της Ελλάδας. Η αναβάθμιση του αμυντικού εξοπλισμού κρίνεται υψηλής προτεραιότητας και απολύτως αναγκαία, έναντι της αυξανόμενης απειλής, ώστε η χώρα από θέση ισχύος να μπορεί να διατηρεί την φιλειρηνική διαπραγματευτική της θέση και την υποστήριξη των διεθνών οργανισμών».
Και επεσήμανε:
«Η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στις ΗΠΑ που παραμένουν ο ισχυρότερος και σταθερότερος σύμμαχος μας, και πέραν της ευνοϊκής για μας συγκυρίας που δημιουργεί η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση, η διατήρηση αυτής της σχέσης χωρίς να διαταραχθεί η σχέση μας με την Ευρώπη είναι κομβικής σημασίας για της ασφάλεια μας».
Στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης:
«Η Ελλάδα είναι θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας. Οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης. Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, υλοποιείται μέσω της άσκησης ενεργούς, πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία εξυπηρετεί και έχει άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό σκέλος».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην άμυνα, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πιο στενές από ποτέ και ευχαρίστησε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αγαστή συνεργασία που έχουν. Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Pyatt ανέφερε ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Pyatt αναφέρθηκε επίσης και στις ολοένα και πιο συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως βελτιώνουν την ετοιμότητα και την συνεργασία των δύο στρατευμάτων.
Ο Βασίλης Κικιλίας, Βουλευτής, Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι:
«Δε χωρούν ημίμετρα και μισά βήματα στις κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρει η χώρα που έχουν να κάνουν με το κομμάτι της άμυνας και της ασφαλείας. Είναι αδήριτη ανάγκη πρώτα απ’ όλα να ενοποιηθεί ,ομογενοποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί το σύστημα εσωτερικής, εξωτερικής ασφαλείας το οποίο έχουμε».
Την πρώτη Ενότητα του συνεδρίου με τίτλο:
«Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή» συντόνισε η κα. Αλεξία Τασούλη, ∆ηµοσιογράφος, Open TV. Στην ενότητα συμμετείχαν οι:
Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Θάνος Ντόκος, Γενικός ∆ιευθυντής, Ελληνικό Ίδρυµα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής, Ειρήνη Χειλά, Καθηγήτρια ∆ιεθνούς Πολιτικής, Πρόεδρος, Τµήµα ∆ιεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήµιο, ∆ρ. Αριστοτέλης Τζιαµπίρης, Καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος του Τµήµατος ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήµιο Πειραιώς και Κώστας Γρίβας, Kαθηγητής Γεωπολιτικής, Σχολή Ευελπίδων.
Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας ανέφερε ότι:
«Η εξωστρέφεια είναι το νέο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Διευκολύνουμε τη δημιουργία κοινοπραξιών ελληνικών εταιρειών, συμμετέχουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς, στηρίζουμε μεμονωμένες αλλά και συλλογικές προσπάθειες με πολλαπλούς τρόπους, στηρίζουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Από κοινού δημιουργούμε και προωθούμε ένα νέο εθνικό προϊόν».
Και συμπλήρωσε για τη σπουδαιότητα του Συνεδρίου:
«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στη διεθνή σκηνή ως πρωταγωνιστής, ως ο αξιόπιστος εταίρος, ως ο σύμμαχος που κάποιος μπορεί να εμπιστευτεί, διότι, μεταξύ άλλων, έχει αποδείξει πως είναι ικανός. Η επιστροφή, το comeback της χώρας είναι γεγονός. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το περιεχόμενο της σημερινής συνδιάσκεψης, υπό το γενικό τίτλο «Καθορίζοντας μια Σύγχρονη Στρατηγική Άμυνας και Ασφαλείας», αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον».
Η δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου είχε τίτλο:
«Επενδύσεις υψηλής αξίας µέσω παραγωγικών συνεργειών» και συντονιστής ήταν ο κ. Κώστας Σαρικάς, ∆ηµοσιογράφος, Alphatv.
Στην ενότητα συμμετείχαν ως ομιλητές οι: Κυριάκος Κυριακίδης, Αντιναύαρχος ΠΝ εα., Γενικός ∆ιευθυντής, Γενική ∆ιεύθυνση Αµυντικών Εξοπλισµών και Επενδύσεων ( Γ∆ΑΕΕ), Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηµατικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών, Lockheed Martin Aeronautics/International, Marc-Olivier Sabourin, VP & General Manager Europe & Africa, CAE Europe Defence and Security, Χαράλαµπος Παπασπύρος, Αντιπρόεδρος, Ελληνική Αεροπορική Βιοµηχανία (ΕΑΒ), Ευάγγελος Βερονικιάτης, Πρόεδρος, ΕΕΛΕΑΑ, Τάσος Ροζολής, Πρόεδρος, ΣΕΚΠΥ και Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος, Ένωση Ελληνικών Βιοµηχανιών ∆ιαστηµικής Τεχνολογίας & Εφαρµογών (ΕΒΙ∆ΙΤΕ).
Στην «Εκπαίδευση Νέας Γενιάς για τις Αεροπορικές ∆υνάµεις Νέας Γενιάς» επικεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο David Waddington CBE, Ταξίαρχος ε.α., Director of Business Development, CAE Europe Defence and Security.
Την τρίτη ενότητα του Συνεδρίου με θέμα «Στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας στην πράξη» συντόνισε η κα. Μίνα Καραµήτρου, Αστυνοµική Συντάκτρια, OpenTV & CNN Greece και άνοιξε με την ομιλίας του ο κ. Andres Munoz Mosquera, ∆ιευθυντής Nοµικός Σύµβουλος της ACO/SHAPE, Ανώτατης ∆ιοίκησης Συµµαχικών ∆υνάµεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε στα αμυντικά μας συστήματά και να δημιουργήσουμε προβλεπτικά συνθήματα τα οποία θα μοιραστούμε με τους συμμάχους μας».
Στην τρίτη ενότητα του Συνεδρίου συμμετείχαν επίσης οι: Παναγιώτης Στάθης, Αντιστράτηγος (ε.α.) της Ελληνικής Αστυνοµίας, ∆ιδάκτωρ Εγκληµατολογίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο Βασίλειος Ρουσσάκης, Αστυνόµος Α’ ΕΛΑΣ, Ειδικός Ασφάλειας, Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) Αναστάσιος Γκουριώτης, ∆ιευθυντής, DNM GROUP και Andres Munoz Mosquera, Διευθυντής Nοµικός Σύµβουλος της ACO/SHAPE, Ανώτατης ∆ιοίκησης Συµµαχικών ∆υνάµεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Η τέταρτη ενότητα του Συνεδρίου είχε θέμα: «Πολιτική µετανάστευσης: Η αναγκαιότητα ενός ολοκληρωµένου σχεδίου δράσης µε βάση το διεθνές δίκαιο» Συντονιστής ήταν ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστηµίου, Πρόεδρος Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγµατικού ∆ικαίου – Ιδρύµατος Θεµιστοκλή και ∆ηµήτρη Τσάτσου και ομιλητές ήταν ο κ. Δηµήτρης Βίτσας, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Αντιστράτηγος, Γενικός Επιθεωρητής Αστυνοµίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνοµίας.
Στην ομιλία του ο Δημήτρης Βίτσας, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι «είναι τρεις οι άξονες στους οποίους πρέπει να στηρίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση: η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις χώρες προσέλευσης, η προστασία των συνόρων με σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δίκαιη αναλογική και υποχρεωτική κατανομή των εισερχόμενων στην Ευρώπη αιτούντων Διεθνή Προστασία».
Την πέμπτη ενότητα του 7ου EXPOSEC-DEFENSEWORLD με θέμα «Κίνδυνοι, απειλές και προκλήσεις του κυβερνοχώρου» συντόνισε ο κ. Γιάννης Διονάτος, ∆ηµοσιογράφος, Εκδότης ΕΜΕΑ.gr και ομιλητές ήταν οι: Δρ. Λέανδρος Μαγλαράς, Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Γενική Γραµµατεία, Ψηφιακής Πολιτικής, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης, Σπυρίδων Παπαγεωργίου, Πχος (Μ), ∆ιευθυντής, ∆ιεύθυνση Κυβερνοάµυνας (∆ΙΚΥΒ), ΓΕΕΘΑ, Yπουργείο Εθνικής Άµυνας, Αθανάσιος Θ. Κοσµόπουλος, Ταγµατάρχης ε.α, Υπεύθυνος Προστασίας ∆εδοµένων, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης, Ανδρέας Λιαρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, ∆ιευθυντής Εργαστηρίου Πληροφόρησης & Κυβερνοασφάλειας, Πανεπιστήµιο Πειραιώς και Άνθιµος Τσιριγώτης, Αξιωµατικός Πολεµικής Αεροπορίας.
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΣΕΚΠΥ, ΕΕΛΕΑΑ, ΚΕΜΕΑ
ΧΟΡΗΓΟΙ: EFAGROUP, LOCKHEED MARTIN
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ: ΑLTUS LSA
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Άμυνα και Διπλωματία, Armyvoice, Defenceview.gr, Defencepoint.gr,
Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία, Ethnos.gr, Εφημερίδα Μακεδονία, Ηellenic Defence.gr,
Ημερησία, Makthes.gr, Militaire, News247, Πτήση και Διάστημα, Pronews, Στρατηγική