Στο φως άγνωστη επιστολή Καραμανλή για το Μακεδονικό προς τους ηγέτες του ΝΑΤΟ πριν από το Βουκουρέστι
«Το θέμα του ονόματος της FYROM δεν συνιστά απλώς και μόνο ένα πρόβλημα με ιστορική, ψυχολογική και συναισθηματική διάσταση. Είναι ένα πραγματικό πολιτικό πρόβλημα»
Μια άγνωστη επιστολή του Κώστα Καραμανλή προς τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, λίγο πριν από την ιστορική εκείνη σύνοδο του 2008 στο Βουκουρέστι, έφερε στη δημοσιότητα ο Νίκος Στέφος στο βιβλίο του «Ωρα Ελλάδος, Βουκουρέστι…» αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ‘”Δημοκρατία”.
Ο Κώστας Καραμανλής, απευθυνόμενος στους ηγέτες των κρατών-μελών της συμμαχίας, τονίζει ότι η επιμονή στο όνομα «Μακεδονία» από την πλευρά των Σκοπίων «επιδιώκει να ακολουθήσει αλυτρωτικές πολιτικές, μετά βίας αποκρυπτόμενες, στα νότια Βαλκάνια, με προφανή αρνητικά αποτελέσματα για την ασφάλεια και τη σταθερότητά τους».
Ο κ. Καραμανλής, μάλιστα, ξεκαθάριζε ότι η κυβέρνησή του δεν ήταν διατεθειμένη να συμφωνήσει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παράλληλα με την ένταξη Αλβανίας και Κροατίας, υπογραμμίζοντας ότι οι πιθανότητες για «μια συναινετική πρόσκληση προς τα τρία έθνη φαίνονται πραγματικά περιορισμένες».
Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Καραμανλή στις 31 Μαρτίου 2008 προς τους ηγέτες του ΝΑΤΟ είχε ως εξής:
«Αγαπητέ πρόεδρε, πρωθυπουργέ (σ.σ.: ανάλογα με την ιδιότητα του ηγέτη στον οποίο απευθυνόταν).
Γνωρίζετε φυσικά ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας αργότερα αυτή την εβδομάδα, στο Βουκουρέστι. Αυτή θα είναι η τρίτη διεύρυνση της συμμαχίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και θα σηματοδοτήσει την πολιτική των ανοιχτών θυρών έναντι των πρώην αντιπάλων του.
Οι υπουργοί μας των Εξωτερικών συνήλθαν στις Βρυξέλλες, στις αρχές Μαρτίου, αξιολόγησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως τώρα από τις τρεις χώρες του MAP, με σεβασμό προς την προσφορά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, και προχώρησαν κατά συνέπεια σε μια ανοιχτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων υποψηφιοτήτων. Η τελική απόφαση αφέθηκε φυσικά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει και σταθμίζει θετικά τις προσπάθειες της Κροατίας και της Αλβανίας να γίνουν μέλη της συμμαχίας, και είναι έτοιμη να συναινέσει στην υποβολή πρόσκλησης, με την οποία θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξής τους.
Εντούτοις, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό ζήτημα με την υποψηφιότητα της τρίτης χώρας, συγκεκριμένα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σχετικά με το όνομά της, το οποίο, παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τα τελευταία δεκατρία χρόνια παραμένει ανεπίλυτο.
Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να υπογραμμίσω ότι για την Ελλάδα το θέμα του ονόματος της FYROM δεν συνιστά απλώς και μόνο ένα πρόβλημα με ιστορική, ψυχολογική και συναισθηματική διάσταση. Είναι ένα πραγματικό πολιτικό πρόβλημα. Παραμένοντας ανεπίλυτο, δηλητηριάζει τις διμερείς και καλής γειτονίας σχέσεις στα Βαλκάνια, μια κατεστραμμένη επί αιώνες περιοχή από πολέμους μεταξύ εθνών, αλλά και από εμφύλιους πολέμους, μίση και αστάθεια.
Εξαιτίας της επιμονής στο όνομα “Μακεδονία” και με δεδομένο ότι το τελευταίο έχει σχέση με μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στην Ελλάδα, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επιδιώκει να ακολουθήσει αλυτρωτικές πολιτικές, μετά βίας αποκρυπτόμενες, στα νότια Βαλκάνια, με προφανή αρνητικά αποτελέσματα για την ασφάλεια και τη σταθερότητά τους.
Σε κάθε περίπτωση, παρόμοιες πολιτικές δεν έχουν τίποτα κοινό με την αληθινή φύση των συμμαχικών δεσμών, την αλληλεγγύη, την εμπιστοσύνη και καλή γειτονία, αλλά μάλλον εξυπηρετούν απαρχαιωμένα σχέδια συμπεριφοράς του 19ου και του 20ού αιώνα, με εθνικιστικούς στόχους, λογική και ρητορική.
Οι προσπάθειες προσέγγισης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, όπως επιτάσσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχουν αποδειχθεί ως τώρα άκαρπες λόγω της αδιαλλαξίας των Σκοπίων και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ωφέλιμη κατάσταση για όλους.
Καθώς θα συναντηθούμε αυτή την εβδομάδα στο Βουκουρέστι, οι ελπίδες για να διορθώσουμε την κατάσταση και να καταλήξουμε σε μια συναινετική πρόσκληση στα τρία έθνη φαίνονται πραγματικά περιορισμένες. Εάν η υπόθεση αυτή καταλήξει οριστικά κατά αυτόν τον τρόπο, ειλικρινά πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Η.Ε. θα συνεχιστούν μετά το Βουκουρέστι και ότι η πολιτική των ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ παραμένει ουσιαστικά ανοιχτή σε κάθε Ευρωπαίο που φιλοδοξεί πραγματικά να μοιραστεί τις αξίες μας, τις αρχές και τους κοινούς μας στόχους.
Αποβλέποντας σε μια παραγωγική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι,
Με εκτίμηση
Κώστας Καραμανλής».