Με διαρροή στα ΜΜΕ το υπουργείο Παιδείας απαντάει στην τουρκική ΜΚΟ πως  η αναστολή λειτουργίας των 5 μειονοτικών σχολείων στην Θράκη, έγινε λόγω μικρού αριθμού μαθητών.

Σύμφωνα με στοιχεία προκύπτει, αδιαμφισβήτητα, ότι η αναστολή λειτουργίας τω εν λόγω σχολικών μονάδων δεν αποτελεί κάτι έκτακτο, καθώς ακολουθεί την τάση μείωσης των τελευταίων ετών, λόγω του διαρκώς συρρικνωμένου αριθμού μαθητών στις ορεινές περιοχές. Σύμφωνα με τις αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας τους, αν υπάρξει ξανά ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός μαθητών τα σχολεία αυτά θα επαναλειτουργήσουν, όπως έγινε και στο παρελθόν. 

Πώς ξεκίνησε το θέμα

Το θέμα ξεκίνησε όταν κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε μια τουρκική ΜΚΟ, για το κλείσιμο πέντε σχολείων τουρκικών μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη, μια περιφέρεια που αριθμεί περί τους 150.000 μουσουλμάνους. 

Το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, αποφάσισε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης των Τούρκων της Ρόδου, της Κω και των Δωδεκανήσων, Μουσταφά Καϊμακτσί, να προχωρήσει στις 31 Ιουλίου στο κλείσιμο πέντε σχολείων μειονοτήτων, με την πρόφαση πως ο αριθμός των εγγραφών είναι αρκετά χαμηλός. 

Ο Καϊμακτσί ανέφερε πως, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, το ανεξάρτητο σχολικό συμβούλιο πρέπει να δώσει συγκατάθεση για κάθε κλείσιμο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη στις περιπτώσεις των σχολείων της Δυτικής Θράκης, με συνέπεια η Ελλάδα να παραβιάσει τους δικούς της νόμους.

Ακόμη, ανέφερε πως η Τουρκία, από τη δική της πλευρά, θεωρεί πως η προσφορά σχολείων για την εκπαίδευση των ελληνο-ορθόδοξων παιδιών στα δικά της εδάφη ( ξέχασε να προσθέσει όσα δεν έδιωξαν ή έσφαξαν με τους συνεχείς διωγμούς και τις γενοκτονίες και από το 22 μέχρι το 55) , αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, ακόμα κι αν ο αριθμός των μαθητών είναι πολύ μικρός.

«Η Ελλάδα περιορίζει το δικαίωμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην εκπαίδευση και ποτέ δεν παρουσιάζει το ίδιο δικαίωμα των Τούρκων σε Ρόδο και Κω, σαν ένα μέρος της αφομοίωσής τους» πρόσθεσε ο Καϊμακτσί. Σημειώνεται πως τα νησιά της Ρόδου και της Κω έχουν μουσουλμανική τουρκική μειονότητα 6.000 ατόμων. 

«Ζητάμε από την Ελλάδα να παρουσιάσει όλα τα πολιτιστικά δικαιώματα που έχουν καθοριστεί για τις μειονότητες από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, τα Ηνωμένα Έθνη και το δικό της Σύνταγμα και να ανοίξει ξανά τα σχολεία, που παρέχουν εκπαίδευση στην τούρκικη γλώσσα» ανέφερε ο Καίμακτσί. 

Τέλος, τόνισε πως τα νέα κλεισίματα, ο συνολικός αριθμός των σχολείων τουρκικών μειονοτήτων που έχουν βάλει λουκέτο από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω χαμηλής εγγραφής μαθητών, έχει φτάσει στα 65.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ