Την δήλωση του Υπάτου Αρμοστή της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ότι «διασφάλισε την έναρξη διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Τουρκίας», ειδικά για το θέμα διαμοιρασμού εσόδων υδρογονανθράκων στην Κύπρο, σχολίασαν στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Αντιστράτηγος ε.α Ανδρέας Πενταράς και ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρήστος Ιακώβου.

Ο κ. Πενταράς είπε ότι αυτό που ο Μπορέλ είπε είναι η συζήτηση για το πώς θα διαμοιράσουν  τα έσοδα από το φυσικό αέριο  μιας χώρας που είναι στην Ε.Ε., με ένα νομικό έκτρωμα (ψευδοκράτος).

«Όταν λέει διαμοιρασμός εσόδων δεν  εννοεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισπράττει 100 ευρώ και τα 20-30 θα  τα καταθέτει στο ψευδοκράτος.

Η πρόταση, επειδή προφανώς το έχει συζητήσει με τον κ. Τσαβούσογλου και το ψευδοκράτος, είναι να συγκροτηθεί μια κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων & Τουρκοκυπρίων η οποία να διαχειρίζεται το φυσικό αέριο από αρχή μέχρι τέλους, από τους διαγωνισμούς με εταιρείες, τις τιμές  τις χώρες που θα συνεργαστεί και ακόμη και τον αγωγό προς Τουρκία.» 

 Η αναφορά του κ. Μπορέλ για συνεργασία/διάλογο Ελλάδας Τουρκίας έγινε προφανώς επειδή ο κ. Τσαβούσογλου και η Τουρκία δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία..

«Αν υλοποιηθεί αυτός ο έσχατος εξευτελισμός, τούτο σημαίνει ταφόπλακα στο Κυπριακό πρόβλημα   το οποίο λύνεται ουσιαστικά επειδή είναι το επιστέγασμα της Ταϊβανοποίησης, επειδή έτσι εξυπηρετούνται τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας».

Ο κ. Μπορέλ, είπε, προειδοποίησε από πριν ότι πάει στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης και όχι  για να πείσει την Τουρκία για να υποχωρήσει  από τις παράλογες  αξιώσεις και διεκδικήσεις σε ΑΟΖ Κύπρου Αιγαίου κτλπ.

« Μείωση της έντασης σημαίνει να βάλει το πρόβλημα κάτω από χαλί»,  γεγονός που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε διόγκωση του προβλήματος προς όφελος του ισχυρού.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιες δηλώσεις εκ μέρους της Ε.Ε  και αυτό έχει να κάνει κυρίως  με τον γραφειοκρατικό χαρακτήρα της παρέμβασης της Ε.Ε στο γεωπολιτικό αυτό τρίγωνο της Ανατολικής Μεσογείου. Ακόμα και αν επενέβαινε ο ΟΗΕ, που έχει διαφορετική αποστολή, θα ενεργούσαν με τον ίδιο τρόπο. Η Ε.Ε δεν επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα ή να αλλοιώσει κάτι που έγινε στο παρελθόν.

Από την στιγμή που η δική μας πλευρά από τις 17 Δεκεμβρίου του 2004  αποδέχτηκε την έναρξη ενταξιακού διαλόγου Ε.Ε-Τουρκίας  χωρίς την προϋπόθεση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αυτά είναι επιπτώσεις ντόμινο.

Ο Μπορέλ ήρθε με ένα τακτικό και όχι στρατηγικό στόχο, να μην υπάρξει επιδείνωση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Η Τουρκία δημιούργησε μια κρίση ενώ βρισκόταν εκτός παιχνιδιού και έστρεψε τα φώτα του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος πάνω της και κατάφερε δεν υπήρξε αντίδραση διεθνώς και τώρα πάει σε διάλογο. Στο τραπέζι θα βρεθούν μόνο δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα», είπε.

«Αν δεν έχεις ισχυρή αποτρεπτική ισχύ  εξ αρχής για να δημιουργήσεις δικά σου τετελεσμένα, τότε ο ξένος μεσολαβητής λαμβάνει υπόψιν της την τουρκική ισχύ», πρόσθεσε.

Ο κ. Πενταράς είπε ότι η μόνη ευρωπαϊκή δύναμη που θα μπορούσε να αντισταθεί στην Τουρκία θα ήταν η Ε,Ε  αλλά ασκεί διπλωματία χωρίς στρατιωτική ισχύ η οποία ελάχιστα μπορεί στο τέλος να αποδώσει. Σε αυτό το πλαίσιο έφερε ως παράδειγμα την Συνθήκη της Λοζάνης και τα γεγονότα της εποχής.

Ο κ. Ιακώβου είπε πως οι δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι περιορισμένες.

«Διερωτάται κάποιος πόσο σοφή ήταν  να θέσουμε σε εφαρμογή το ενεργειακό μας πρόγραμμα  όταν είχαμε ήδη εκπεφρασμένες τις τουρκικές απειλές και μη έχοντας μας στρατιωτικά μέσα την Τουρκία, που αποδεικνύει ότι είμαστε κράτος περιορισμένης ή ήσσονος  σημασίας  ή κυριαρχίας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε τις δυνατότητες αντίδρασης της Ε.Ε., φέρνοντας παραδείγματα στην διαχείριση εσωτερικών κρίσεων (Καταλανούς, θέμα Σκωτίας,) αλλά και εξωτερικών απειλών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ