Το παρακάτω αποτελεί άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Daily sabah και η αξία του έγκειται στο να καταδείξει, το πως οι Τούρκοι «διαβάζουν» την ελληνική ιστορία μέσα από το παραληρηματικό αφήγημα της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Γράφει λοιπόν ο συντάκτης τού άρθρου:

«Οι Οθωμανοί δεν πολεμούσαν ποτέ την Ελλάδα άμεσα. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ξεκίνησαν πολέμους με πληρεξούσιο χρησιμοποιώντας την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι ΗΠΑ ανέλαβαν το πληρεξούσιο της Ελλάδας επειδή ο Πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον ήταν λάτρης όλων των πραγμάτων της Ελλάδας, των Αρμενίων και των Κούρδων.

Παρείχε τη δυνατότητα μεταφοράς στον λεγόμενο ελληνικό στρατό για να καταλάβει την Ανατολία. Ο νεαρός βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε αντιταχθεί στην είσοδο  στον πόλεμο. Ιδιαίτερα αντιτιθέμενος να ενταχθούν στη συμμαχική πλευρά καθώς η οικογένειά του ήταν Γερμανίδα και ήταν ο γαμπρός του Kaiser. Αλλά ο φιλόδοξος πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν σίγουρος ότι οι Σύμμαχοι θα κέρδιζαν τον πόλεμο και ότι η ελληνική συμμετοχή θα αποφέρει οφέλη για τη «Μεγάλη Ιδέα» του και για το σχέδιό του εναντίον της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Οι φτωχοί γείτονές μας άφησαν νεκρούς 216.000 γιους στην Ανατολία κάτω από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από την οποία αναδύθηκε η σύγχρονη Τουρκία.

Οι ιδρυτές της σύγχρονης Τουρκίας, ακόμη και όταν ο καπνός εξακολουθούσε να αυξάνεται από αυτές τις στάχτες στη δυτική Ανατολία, επέκτειναν το χέρι της φιλίας τους στον βασιλιά της Ελλάδας. Η ανατολική περιπέτεια ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής του Βενιζέλου, και ο αντίκτυπός του στον ελληνικό εθνικισμό δηλητηρίασε την εσωτερική τους πολιτική καθώς και τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας ήταν πάντα αμαυρωμένες με φαντασιώσεις που καλλιέργησε η κληρονομιά της Μεγάλης Ιδέας. Αντί να επιδιώκει συμβιβασμό και να επιλύει κοινά προβλήματα, η ελληνική πλευρά σπατάλησε την ενέργειά της για να διατηρήσει ζωντανή εκείνες τις φαντασιώσεις. Αυτές οι φαντασιώσεις μπέρδεψαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όταν είπε ότι η επανέναρξη της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για την Ελλάδα.

Οι απογοητεύσεις γενικά προκύπτουν από σκέψεις και προσδοκίες που δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα.

Ένα άλλο παράδειγμα που σπαταλά τον χρόνο και την ενέργεια της Ελλάδας είναι τα νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τα νησιά του Αιγαίου ως νόμιμο έδαφος της. Οι συμφωνίες στις οποίες οι Οθωμανοί αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν όταν οι υπερδυνάμεις ήταν απασχολημένες με τη δημιουργία της Ελλάδας, έθεσαν επίσης τα οθωμανικά νησιά στο ιταλικό προτεκτοράτο.

Εδώ οφείλουμε να κάνουμε μία επισήμανση. Δεν υπήρχε Ελλάδα (ούτε καν η λέξη!), όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την πρωτεύουσά της. Αντίθετα, οι Οθωμανοί το είχαν αυτό το κομμάτι ως μέρος της γης τους για τουλάχιστον 300 χρόνια.

Τέλος, οι δύο χώρες πρόκειται να συναντηθούν για να συζητήσουν πολλά ακανθώδη ζητήματα που φαίνεται να εμποδίζουν τις καλύτερες σχέσεις. Αυτό πρέπει να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης και για τα δύο έθνη».

Μετά τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε με τι «πνεύμα και προθέσεις» αναμένεται εντός ολίγων ημερών να προσέλθουν οι Τούρκοι σε «συζητήσεις» μαζί μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ