Ι.Μάζης: «Ο Ρ.Τ.Ερντογάν κινείται βάσει σχεδίου» – Τι είπε για την στάση της Γερμανίας
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών, Ιωάννης Μάζης υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ δεν κινείται με «άγνοια κινδύνου», αλλά με σχέδιο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή ο Ερντογάν υπό την αιγίδα της μουσουλμανικής αδελφότητας (Muslim Brotherhood) προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο υποστηρικτικό δίκτυο, το οποίο θα τον στηρίζει σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική. Η αδελφότητα αυτή θέλει να ενώσει τις τάσεις του ισλαμιστικού δικτύου, υπάρχει συγκεκριμένο γραφείο και όργανα που ασχολούνται με αυτά, όπως επίσης και χρηματοδότης, το Κατάρ, όπου διαμένει ένας από τους Υπάτους πνευματικούς ηγέτες της χώρας, ο Γιουσέφ Αλ-Καραντάουι.
«Για την υλοποίηση του ο Ερντογάν θέλει να οδηγήσει με το πολύ υψηλό κόστος της κινητοποίησης και της εγρήγορσης την Ελλάδα και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και σε θέση πτώσεως ηθικού. Με αυτόν τον τρόπο αναμένει η Ελλάδα να υποπέσει πρώτη σε κάποιο λάθος», ανέφερε.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίο, Σωτήρης Σέρμπος πιστεύει ότι ο Ερντογάν δεν θέλει να φτάσει σε ένα τραπέζι διαλόγου μέσα από μια πολεμική αναμέτρηση. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι μέσα από τις διάφορες πιέσεις που ασκεί και την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, να έρθει κάποια στιγμή σε διάλογο υπό τους δικούς του όμως όρους, «καθώς ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στο πεδίο σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».
Ο κ. Μάζης σχολίασε και τη στάση της Γερμανίας λέγοντας πως, «η Γερμανία προσπαθεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις σε μια κατάσταση για την οποία ο Γερμανός Πρέσβης στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών ομολόγησε ευθέως ότι «εμείς ως Γερμανία θέλουμε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει επιβάλλοντας ισχυρές κυρώσεις. Ένα μείγμα κυρώσεων αυτή τη στιγμή σε βάρος της Τουρκίας είναι το να μην δοθούν πλέον χρηματικές ενισχύσεις από Ευρωπαϊκές κρατικές τράπεζες, όμως είναι σαφές ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη στο μεγαλύτερο του μέρος είναι ιδιωτικός. Γεγονός που αποτελεί επίφαση κυρώσεων και όχι ουσιαστικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».