Φ.Φράγκος: «Η Τουρκία έχει στείλει πάνω από 300 εκπαιδευμένους τζιχαντιστές στην Ελλάδα» (βίντεο)
Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος έδωσε συνέντευξη όπου και αναφέρθηκε στις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στην στρατολόγηση τζιχαντιστών από την Τουρκία.
Για το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη επιχειρησιακά αν χρειαστεί:
«Η ερώτηση είναι πολυδιάστατη. Δεν αφορά μόνο τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να λάβουμε σοβαρότατα υπόψη είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση και δεν εννοώ μονάχα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά εννοώ του συνόλου του πολιτικού κόσμου και τι προετοιμασία γίνεται στην προκειμένη περίπτωση ώστε ο ελληνικός λαός που ακόμα και σήμερα διέρχεται την οικονομική κρίση, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει κατάλληλα μια σοβαρότερη κρίση που όλοι απευχόμαστε να οδηγηθεί σε σύρραξη ή ακόμα και σε ένα θερμό επεισόδιο.
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει, παρά τη συστηματική αποστρατιωτικοποίηση η οποία έγινε την τελευταία δεκαετία και, μάλιστα, τα στοιχεία που έδωσε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Εθνικής Αμύνης ήταν συγκλονιστικά.
Μίλησε για τις δαπάνες διοικητικής μέριμνας σε καύσιμα, ανταλλακτικά και συντήρηση κατά 1 δις ευρώ, ήτοι 63%. Και τα εξοπλιστικά κατά το αστρονομικό 80%, δηλαδή 1,7 δις. Συνολικά μειώθηκαν οι εισαγωγές ακόμα και στις παραγωγικές σχολές λόγω Τρόικας στο 50% τη δεκαετία 2010-2020. Ενθυμούμαι ότι το 2012 ως υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμύνης είχαμε εισήγηση για μεγάλη μείωση και τότε ακόμη των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.
Αυτό που θα πρέπει να αναζητήσουμε και να συζητήσουμε τώρα είναι σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε. Ναι, έχουμε απόλυτη ετοιμότητα και είμαι βέβαιος για τη δυνατότητα αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Και δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε για να ακούσουν οι Έλληνες ευχάριστα εν όψει των αγίων ημερών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, αλλά είναι μία απάντηση σε όλους αυτούς, οι οποίοι αμφισβητούν την κυριαρχία μας. Και σε όλους όσους επαίρονται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη μιας Ενωμένης Ευρώπης, η Ευρώπη δεν είναι αυτή που ονειρεύτηκαν ούτε ο Αντενάουερ, ούτε ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Ακόμα και αν πάμε πιο πίσω σε αυτούς που ήταν οι οραματιστές, και θα έφτανα μέχρι και στον Τσόρτσιλ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Για το αν είναι η λύση οι διμερείς συνεργασίες σε στρατιωτικό επίπεδο:
«Νομίζω ότι δεν πρέπει να απαξιώσουμε τον ρόλο ούτε της ΕΕ, ούτε του ΝΑΤΟ. Όσο κι αν η στάση τους είναι κατακριτέα και θα έλεγα ότι ακόμη με αιφνιδίασε και ο κ. Μπορίσοφ της γειτονικής Βουλγαρίας, ο οποίος επιχειρηματολογούσε μαζί με τους Γερμανούς στη Σύνοδο της Ευρώπης. Ο οποίος αν έχει μια όποια ανάπτυξη έχει στη χώρα του, οφείλεται στις 4.500 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί εκεί. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι αν η Τουρκία και εμείς δεν ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΑΤΟ θα είχαμε έρθει σε σύγκρουση. Βέβαια, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ήταν ιδιαίτερα προκλητικός και πάλι, ο κ. Στόλτενμπεργκ, όταν μίλησε για τη σημασία που έχει για το ΝΑΤΟ η Τουρκία. Ήταν ουσιαστικά ο πρόλογος, ο προλαλήσας των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής».
Για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα και την Τουρκία:
«Το πώς διαχειριζόμαστε τις θέσεις μας είναι η απραξία και η αβελτηρία 50 και πλέον ετών. Όλων των κυβερνήσεων. Και γίνομαι πιο σαφής. Μπορεί να μας έχουν κάνει μια υπόδειξη από ένα τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, του State Department, το οποίο καθόρισε και πώς πρέπει να είναι η Αποκλειστική Ζώνη των όμορων κρατών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο. Παρά ταύτα όμως εμείς φοβούμενοι ένα αστείo casus belli της Τουρκίας, δεν επεκτείναμε ούτε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ούτε ανακηρύξαμε την ΑΟΖ που δεν φέρνει καμιά υποχρέωση.
Θα έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι κάνεις διολίσθηση στην εθνική σου κυριαρχία, όταν αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου και, μάλιστα, τις δυνατότητες αποτροπής που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις οι δικές σου. Δεν μπορεί οι expert στο θέμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, όπως είναι οι Ισραηλινοί, όταν ήρθαν να συνεκπαιδευτούν με εμάς και είχαν μια πολύχρονη συνεκπαίδευση με την αντίστοιχη τουρκική Πολεμική Αεροπορία, να είπαν ότι είναι υπόθεση 24 ή 48 ωρών να μην υπάρχει τίποτε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία αν έρθουμε σε σύγκρουση.
Πόσο μάλλον όταν μετά το πραξικόπημα, το οποίο έγινε στην Τουρκία, και με τις επιδιώξεις των γκιουλενιστών, και όχι μόνο, από απλό στρατιώτη μέχρι και αρχηγούς, έχει αποδυναμωθεί τόσο η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και η στελέχωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι γνωστό ότι πολλά στελέχη που υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ από πλευράς Τουρκίας εγκατέλειψαν τη χώρα τους.
Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα μας τα έδωσε η άφρονα πολιτική του Ερντογάν. Ο οποίος εκ του ασφαλούς, τι κάνει; Πηγαίνει εναντίον αόπλων και εκτελεί επιχειρήσεις.
Εδώ, τι επιδιώκει; Επιδιώκει αλλοίωση της δυνατότητας να αμυνθούμε. Μονίμως βάζει ένα θέμα. Αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Ένα άλλο θέμα το οποίο μας έβαλε και δεν είναι αποστρατιωτικοποίηση, είναι να σου δημιουργεί πρόβλημα στα μετόπισθεν με την παρουσία χιλιάδων ταλαιπωρημένων ψυχών, πέστε τους έτσι. Αλλά από εκεί μέσα, σας το λέω υπεύθυνα, και κομαντάντε έχουν έρθει, πάνω από 300 τζιχαντιστές και πολλοί άλλοι. Και είναι και όργανα που μπορούν να διοργανώσουν ειδικές επιχειρήσεις, ειδικού πολέμου. Αν είχα τον ακριβή αριθμό, θα έπρεπε να πάω κάπου να παρουσιαστώ και να το αναφέρω. Είναι θέμα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η απειλή δεν είναι για την Ελλάδα μονάχα. Αυτό που δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός, είναι ότι όταν γινόταν στράτευση τζιχαντιστών για να πάνε είτε στη Λιβύη είτε τελευταία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πολλοί εξ αυτών φύγανε ακόμα και από τα νησιά μας. Μάλιστα, ξέρουμε το μίσθωμά τους, τα 2.000 δολάρια.
Θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν ομάδες ειδικού πολέμου με τριετή εκπαίδευση. Επί τρία χρόνια εκπαιδεύονται στο να μάθουνε και την ελληνική γλώσσα, εκτελούν πολλαπλές επιχειρήσεις αναγνωριστικές και στη Θράκη και στα νησιά και σε άλλες περιοχές ενδιαφέροντος που θα στοχοποιήσουνε. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της για την όποια μείωση σκέφτεται μονάδων καταδρομών».
Για το τι θα σημάνει μια σύγκρουση:
«Όταν ξεκινήσουν επιχειρήσεις θα γίνει διείσδυση από ξηράς, θαλάσσης και αέρος, δηλαδή και κάθετη υπερκέραση. Όλες αυτές οι δυνάμεις που ήδη έχουν παρεισφρήσει, θα προετοιμάσουν το έδαφος για να σε χτυπάνε εκ των όπισθεν και να σε αποδιοργανώσουν. Φαντάζεστε ένα βράδυ να συλλαμβάνονται διοικήσεις σε κάποιο νησί; Δεν θέλω να προχωρήσω παραπάνω για να μην τρομοκρατήσω κόσμο, αλλά θέλω να συνεγείρω όλους αυτούς που με χαμόγελο στα χείλη αντί να αντιμετωπίζουν την απειλή και να λένε ότι είναι ορατή και υπαρκτή, κάθονται και βαυκαλίζονται και μας λένε αν κάθονται να λιάζονται στον ήλιο ή όχι.
Η σοβαρότητα λείπει από αυτό το κράτος. Όσοι δικαιούνται ασύλου, να το πάρουν άμεσα. Και επειδή και η Τουρκία θεωρείται χώρα ασφαλής, θα έπρεπε να επιμείνουμε στους Ευρωπαίους, πέρα από το εμπάργκο όπλων, ότι είναι να γίνει από πλευράς ασύλου, να γίνεται εκεί. Όχι μόνο να παίρνει τα δισεκατομμύρια ο Ερντογάν.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας, να αναδιοργανωθούμε στα θέματα πληροφοριών. Διότι ο πόλεμος είναι και υβριδικός και είναι εν εξελίξει. Ο τακτικός στρατός, είτε είναι χερσαίες, είτε είναι ναυτικές, είτε είναι αεροπορικές δυνάμεις είναι έτοιμες. Κανείς να μην αμφισβητήσει τη ναυτοσύνη του Έλληνα, ούτε κανείς να αμφισβητήσει αυτό που πετύχαμε με το να αξιοποιήσουμε τα τελευταία σύγχρονα υποβρύχια, τα επονομαζόμενα αόρατα.
Σε κάποια σύσκεψη που είχε γίνει στο Συμβούλιο Άμυνας, σε κάποιους δεν άρεσε όταν τους είπαμε την αλήθεια. Ότι, κύριοι, θα πρέπει όταν αναλαμβάνεις μια δουλειά να την τελειώνεις. Να μην υπάρχει τέτοια λογική που να μπαίνουμε σε ρήτρες διότι κάποιοι υποκινούν να κλείνουν εργοστάσια, να μην λειτουργούν στην Ελλάδα ναυπηγεία, να έχουν φύγει οι εξειδικευμένοι επισκευαστές και οι ειδικοί στη ναυπήγηση να έχουν φύγει στην Τουρκία και να ναυπηγούν εκεί Έλληνες. Διότι κάποιοι που θέλουν να μας λένε ότι αγαπάνε την Ελλάδα, τα κλείσανε όλα με τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό.
Για το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας και Κύπρου και τις συμμαχίες με άλλα κράτη:
«Νομίζω ότι είμαστε σε σωστό δρόμο. Η πρόσκληση των Rafale, το οποίο είναι ένα στρατηγικό όπλο, και η απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού να δημιουργήσει επιτέλους μια ισχυρή Ναυτική Βάση για στόλο των ανοιχτών θαλασσών και όχι των ακτών, και εννοώ τη Σούδα, η οποία έχει μπει και σε προϋπολογισμό και θα γίνει η προβλήτα Κ-14 και όλα τα υπόλοιπα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό σας είπα όταν μιλάμε για το ΝΑΤΟ, δεν μιλάμε μόνο για ΝΑΤΟ, μιλάμε για ένα γενικότερο πλέγμα. Σωστά αναφερθηκάτε στις συμμαχίες, φιλίες που κλειστήκανε. Εγώ θα πω ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο πολυμερείς.
Δεν θα πρέπει να έχουμε αποστάσεις ούτε από τη Ρωσία, ούτε από άλλα κράτη. Αυτοί που μας στηρίζουν μέσα στην ΕΕ, θα πρέπει να φροντίσουμε να έρθουμε πολύ πιο κοντά. Να δώσουνε το δικαίωμα στους αρχηγούς να αποφασίσουν ποια θα είναι τα οπλικά συστήματα που χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός.
Ξέρετε ποια είναι η τελευταία σοβαρή αγορά που έκανε ο Ελληνικός Στρατός; Ξέρετε πόσο στοίχισε; Για πέντε πυροβόλα 52Τ του τουρκικού στρατού, ο εκσυγχρονισμός τους που έγινε στο εργοστάσιο 1010 του Αριφιγέ κοντά στη Σαγκάρεια, στοίχισε, για κάθε πυροβόλο, 3 εκατομμύρια. Έξι από αυτά, μια πυροβολαρχία, κόστισε στον τουρκικό στρατό 18 εκατομμύρια.
Λέω, λοιπόν, για την αγορά που έκανε η Ελλάδα και τέτοιες αγορές πρέπει να τις κάνουμε. Πήραμε 223 αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ-109Α3G με το ποσό των 17 εκατομμυρίων και οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν μέσα σε ένα τρίμηνο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του ’10. Ήταν επιχειρησιακά έτοιμα τέλος Φεβρουαρίου του ’11.
Όταν, λοιπόν, κάποιοι -θα το πω πικρά τώρα- είχαμε πάρει την έγκριση να πάρουμε 400 άρματα μάχης Abrams Μ1Α1 από τις ΗΠΑ «δωρεάν». Το κόστος ήταν 83 εκατομμύρια. Εάν σας πω ότι τα 10 Leopard 22A6 στοιχίσανε κοντά στα 100 εκατομμύρια. Όλη η παραλαβή 170 αρμάτων 1,7 δις και χωρίς πυρομαχικά για μια 8ετία.
Η λέσχη Leo, εντός και εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, αυτών δηλαδή που έχουν συμφέροντα να αγοράζουμε μονοπωλιακά οπλικά συστήματα από τη Γερμανία, δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί αυτή η ήδη εγκεκριμένη από το Κογκρέσο αγορά. Τον Σεπτέμβριο του ’11 είχαμε την έγκριση να τα παραλάβουμε. Οι εφοπλιστές μας θα τα φέρνανε δωρεάν. Θα πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί όταν μπαίνουν μέσα στην πρόσκληση των οπλικών συστημάτων, συμφέροντα των οπλάδων.
Για το τι πρέπει να γίνει με τον Ελληνικό Στρατό:
Μια κουβέντα ακόμα. Να αξιοποιήσουμε τους 15 χιλιάδες καταδρομείς, με μία δυνατότητα κυκλικής περιστροφής και όταν απαιτείται να τους καλούμε. Να εξοπλίσουμε αυτή την εφεδρεία μας όπως οι Ελβετοί. Να έχουν ένα σύστημα ετοιμότητας, ταχύτητας και επέμβασης, όπως αυτό επιβάλλεται. Να έχει επιστοσύνη ο ελληνικός λαός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι βέβαιη η αποτροπή, χρειάζεται συμπαράσταση. Πρέπει να επιλυθεί το θέμα της θητείας διότι η επάνδρωση του Στρατού Ξηράς, ατυχώς, είναι χαμηλή. Πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε, πρόσληψη νέων επαγγελματιών οπλιτών της τάξης των 10.000.
Να επιλυθεί το ζήτημα της θητείας, μπορεί να παραμείνει 9 μήνες, να γίνει 15-18, σε εθελοντική βάση και όταν αυτά τα παιδιά θα απολύονται να παίρνουν ένα βιβλιάριο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με 10 κατώτερους μισθούς. Δεν θέλει έγκριση από καμιά Τρόικα, ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να δαπανήσουμε δισεκατομμύρια.
Αυτοί που θα δώσουν την ποιοτική διαφορά, διότι δεν είναι μόνο τα οπλικά συστήματα, είναι το προσωπικό και η προετοιμασία των Ελλήνων για να αντισταθούμε και να πούμε ξανά το «ΟΧΙ» και το «Μολών Λαβέ» στον επιβουλέα, στον Τούρκο, τον Ασιάτη που έχει μια μόνο λογική, αυτή που είπε ο Θουκυδίδης: ότι ο δυνατός παίρνει αυτό που μπορεί και ο αδύνατος παραχωρεί αυτά που του επιτρέπει η αδυναμία του.
Δεν είμαστε σε αδυναμία, δεν πρέπει να παραχωρήσουμε. Ανακήρυξη και ΑΟΖ και 12 ναυτικών μιλίων και να κερδίσουμε και άλλο χρόνο. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που έχει η εξωτερική πολιτική και πρέπει να είμαστε όλοι κοντά και να ομονοήσουμε. Τέλος, να κάνουμε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και να μην υπάρχει καμία παρέκκλιση από αυτά που θα βάλουμε εκεί ως στόχο».