Mετά την ελληνογαλλική συμφωνία θα ακολουθήσει και ελληνοαιγυπτιακή;
Γαλλία, Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι τα τρία κεντρικά κράτη στη νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική που αναδύεται στην περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram και τον Ιωάννη Κωτούλα, είναι πολύ πιθανόν να δούμε ίσως και σύντομα μια ελληνο-αιγυπτιακή αμυντική συμμαχία στα πρότυπα της ελληνογαλλικής, λόγω της σκληρής και επιθετικής στάσης της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο.
“Η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Ελλάδα είναι βασικοί παράγοντες σε αυτό το νέο τοπίο. Την περασμένη εβδομάδα, Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία άμυνας και ασφάλειας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνοδευόμενη από στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη πέρα από την κοινή τους ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το άρθρο 2 της Γαλλο-Ελληνικής Συμφωνίας είναι μια ρήτρα αμοιβαίας άμυνας που περιλαμβάνει τη χρήση στρατιωτικών μέσων από τις δύο πλευρές για την προστασία της εθνικής επικράτειας κάθε κράτους σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης, ακόμη και αν το επιτιθέμενο μέρος είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Βλέπουμε λοιπόν την εμφάνιση μιας νέας γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής βασισμένη σε σημαντικές δεσμευτικές διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Αυτή αμυντική συμφωνία σε συνδυασμό με την μερική συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, μαζί με θεμελιώδους σημασίας πολυμερή σχέδια, όπως το Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου υπό την ηγεσία της Αιγύπτου, αλλάζουν τα πάντα.
Υπάρχουν τρία κράτη όμως σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική, η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Ελλάδα.
Η Αίγυπτος είναι χώρα ηγέτης τόσο του αραβικού κόσμου όσο και της ηπείρου της Αφρικής, ελέγχοντας τη στρατηγική Διώρυγα του Σουέζ, ενώ τα συμφέροντα της εκτείνονται στη Λιβύη, την περιοχή Σαχέλ και την αφρικανική ήπειρο, τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.
Η Γαλλία είναι ο αναδυόμενος ηγέτης της Ευρώπης ενάντια σε υποχωρούσα αμυντικά Γερμανία, τη μόνη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Ελλάδα διαθέτει την πέμπτη ισχυρότερη αεροπορία στην Ευρώπη, και ένα εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο στη Μεσόγειο, μια μεγάλη ΑΟΖ και είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ως αποτέλεσμα, οι δεσμεύσεις της εκτείνονται από την Αδριατική θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο.
Τα τρία κράτη μοιράζονται φιλικές σχέσεις σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο και τα εθνικά τους συμφέροντα συμπίπτουν τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Αφρική.
Η νέα γεωπολιτική τάξη βασίζεται σε αλληλεπικαλυπτόμενα δίκτυα συνεργασίας και άμυνας που δεν είναι αντιφατικά αλλά συμπληρωματικά.
Η Ελλάδα και η Γαλλία είναι μέλη τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, η Γαλλία έχει ένα διπλωματικό δίκτυο στην περιοχή του Σαχέλ και στην Υποσαχάρια Αφρική, ενώ η Αίγυπτος είναι μέλος τόσο του Αραβικού Συνδέσμου όσο και της Αφρικανικής Ένωσης και έχει άριστες σχέσεις τόσο με την Ελλάδα όσο και με Γαλλία.
Η Αίγυπτος θα μπορούσε να λάβει υπόψη τη δυνατότητα σύναψης έκδοσης αμυντικού συμφώνου με την Ελλάδα, με διατάξεις για έμμεση στρατιωτική βοήθεια και συντονισμό σε περίπτωση εξωτερικής επέμβασης.
Θα μπορούσε επίσης, αν κριθεί αναγκαίο, να εξετάσει ένα τριμερές αμυντικό σύμφωνο που θα περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Γαλλία.
Σε περίπτωση διμερούς αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα, αυτό θα μπορούσε να καλύψει τέσσερις βασικές πτυχές: στρατηγική συνεργασία, συντονισμός εξωτερικής πολιτικής, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα και διακρατική συνεργασία όσον αφορά τον αντίστοιχο εθνικό στρατό των δύο χωρών δυνάμεις, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας σε έργα κοινής παραγωγής”, αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων.