Ζητά τα «ρέστα» το ψευδοκράτος: : «Η δήλωση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου παραποιεί τις πραγματικότητες»
Το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους αντέδρασε στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στην Αθήνα ισχυριζόμενο ότι δεν αντικατοπτρίζουν τις «πολιτικές και νομικές πραγματικότητες» στο νησί τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κοινή δήλωση.
Σε γραπτή ανακοίνωση, το «υπουργείο» επαναλαμβάνει την θέση περί ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι δεσμεύουν μόνο τα ίδια οι δηλώσεις και οι αποφάσεις που λαμβάνουν αυτά τα «δύο κράτη».
Αναφέρει ότι είναι «άκυρη» για την «τδβκ» (ψευδοκράτος) η κοινή δήλωση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι το ψευδοκράτος είναι ο συνομιλητής της «νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, και των άλλων μερών στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό.
Ισχυριζόμενο ότι η κοινή δήλωση παραποιεί τις πραγματικότητες και ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προϊόν αυτών που αποκάλεσε «μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς», το «υπουργείο» αναφέρει ότι η πρώτη «προκλητική ενέργεια» της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν η «μονομερής» υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων της με την Αίγυπτο και καταδικάζει την στήριξη που παρέχει η Αίγυπτος στην πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία κατ’ ισχυρισμό παραβιάζει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού».
Επαναλαμβάνοντας ότι βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι η «περιεκτική και εποικοδομητική», όπως την χαρακτήρισε, πρόταση που υπέβαλε τον Ιούλιο του 2019 η τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με την από κοινού διαχείριση των υδρογονανθράκων, το «υπουργείο» αναφέρει ότι άλλη μια πρόταση που θα ανοίξει τον δρόμο για συνεργασία στην περιοχή είναι εκείνη που υπέβαλε η Τουρκία, υποστηρίζεται και από την «τδβκ» και αφορά σύνοδο όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε μια συνδιάσκεψη.
Το «υπουργείο» σημειώνει επίσης ότι δεν πρέπει να αναμένει κανείς να παραμένουν σιωπηλοί σε πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, της Ελλάδας και τρίτων μερών που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και ότι θα συνεχίσει η αποφασιστικότητά τους να προστατεύουν τα «νόμιμα» δικαιώματα και συμφέροντά τους μαζί με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία».
«Ο Ανώνυμος Συνεταιρισμός Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει να διεξάγει τις εργασίες του εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού στα αδειοδοτημένα τεμάχια που καθόρισε το κράτος μας. Θα δοθεί απάντηση με ισότιμα και ταυτόχρονα βήματα στις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς» αναφέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Εξάλλου σε άλλη ανακοίνωση του το «υπεξ», εκφράζει την αντίθεση του στο γεγονός ότι στην σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο στις 18 Οκτωβρίου 2021 συζητήθηκε το θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανακοίνωση, το «υπουργείο» ισχυρίζεται ότι ενώ υπήρχαν τόσα άλλα επείγοντα θέματα στην ημερήσια διάταξη, η συζήτηση της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και της Ανατολικής Μεσογείου δεν σημαίνει τίποτε άλλο από ικανοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
«Η παρουσίαση της μονομερούς στάσης της ΕΕ κάτω από το όνομα ‘αλληλεγγύη με τα μέλη’ βαθαίνει την έλλειψη εμπιστοσύνης του τουρκοκυπριακού λαού προς την ΕΕ», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι «εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
«Σε αυτό το πλαίσιο, δυστυχώς παραγνωρίζεται εκ μέρους της ΕΕ η απόφαση που λήφθηκε λαμβανομένου υπόψη του διεθνούς δικαίου και του δικαιώματος ιδιωτικής περιουσίας και παράλληλα η πρότασή μας με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2019 που θα μπορούσε να εγκαταστήσει συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι», ισχυρίζεται το «υπουργείο».
«Είναι φανερό ότι δεν απέφεραν θετικό αποτέλεσμα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με έναυσμα αυτή την πραγματικότητα, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε την πρότασής της για συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Είναι χρήσιμο να υπενθυμιστεί ξανά ότι αυτή η πρόταση, που αντικατοπτρίζει τα γεγονότα, είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος», καταλήγει.