Η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα σε περίπτωση επίθεσης στην Ταϊβάν, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν οι Αμερικανοί πως αυτό θα ξεκινήσει έναν Γ΄ΠΠ, δείχνει και το αντίστοιχο μέγεθος της μη δεσμεύσεως έναντι της Ελλάδας, σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολεμικού επεισοδίου.

«Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό» είπε ο Τζο Μπάιντεν ως προς το ζήτημα της Ταϊβάν.

Αντίθετα, σε ότι αφορά την Ελλάδα, οι Αμερικανοί είναι ήξεις αφήξεις, όπου κάνουν μάλιστα και χρήση πολλών φράσεων (για να μας πουν περιφραστικά ότι θα είμαστε μόνοι μας).

Γιατί όταν κάτι είναι ξεκάθαρο χρειάζεται μόνο μία φράση όπως στην περίπτωση της Ταϊβάν.

Όπως γίνεται και στην πραγματική ζωή δηλαδή.

Οι τελευταίες δηλώσεις από τη συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάϊατ σχετικά με την ελληνοαμερικανική συμφωνία είναι οι εξής:

«Νομίζω ότι ένα από τα σημεία που ακούσατε πολύ καθαρά από τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια όταν ήταν στην Ουάσινγκτον και το οποίο έχω επίσης σχολιάσει, είναι το γεγονός ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν καθορίζεται από την Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται το ενδιαφέρον να δουν ότι η Τουρκία παραμένει στη Δύση. Έχουμε επίσης ισχυρό κοινό συμφέρον για την επίλυση των διαφορών μέσω μη στρατιωτικών αλλά διπλωματικών μέσων, ιδίως σε διαφορές μεταξύ συμμάχων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης μιλήσει πολύ καθαρά για τις ανησυχίες μας σχετικά με τις επίμονες προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, να προκαλέσει διχασμούς μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας μέσω ενεργειών όπως η πώληση του S400».

«Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι γνωρίζω τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια, τον Υπουργό Παναγιωτόπουλο, όλοι εργάζονται όσο μπορούν για να συνεχίσουν αυτό το κλίμα ησυχίας. Είναι σημαντικό για όλους μας, ειδικά καθώς επικεντρωνόμαστε στην ανάκαμψη από την πανδημία, στη συνέχιση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και, ειλικρινά, στην παράταση της τουριστικής περιόδου».

Τι προκύπτει από όλα αυτά; Ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται ποτέ να επέμβουν στην διένεξη μεταξύ δύο «συμμάχων» και ότι επίσης το ελληνικό πολιτικό σύστημα ασχολείται με την τήρηση της… ηρεμίας.

Όμως η ηρεμία δεν ταυτίζεται με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα που κάποιος για να τα υπερασπιστεί πρέπει να κάνει «θόρυβο».

Χωρίς θόρυβο όλοι σε θεωρούν «νεκρό».

Όσον αφορά το άρθρο 1 παρ. 3 της νέας συμφωνίας θα εμποδίσει αυτό μια ένοπλη επίθεση όπως στα Ίμια;

Συγκεκριμένα το άρθρο 1. Παρ. 3 λέει:

«Επανεπιβεβαιώνοντας την σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τούς να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης.»

Πρόκειται για το ίδιο άρθρο της συνθήκης του 1990:

«Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύσσουν την αφοσίωσή τους στη διατήρηση της ειρήνης και τη δέσμευσή τους να σέβονται την αρχή της αποχής από ενέργειες, οι οποίες απειλούν την ειρήνη, επαναλαμβάνουν τη σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνουν την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης.»

Εν ολίγοις με την ίδια αμερικανική δέσμευση, η Τουρκία δεν εμποδίστηκε να προκαλέσει το επεισόδιο των Ιμίων, να προκαλέσει εκατοντάδες παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και χιλιάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, όπως επίσης και να μας έχει θέσει σε εμπόλεμο κατάσταση επειδή τα ελληνικά νησιά είναι εξοπλισμένα για την προστασία τους από τους… βαρβάρους.

Και επίσης η συμφωνία του 1990 λέει ότι:

«Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το πλαίσιο αυτό, στην άσκηση του εγγενούς δικαιώματος τους ατομικής και συλλογικής άμυνας που αναγνωρίζεται στο άρθρο 51 του Χάρτη».

Δεκάδες φορές έχουμε γράψει στο pronews.gr και στο defencenet.gr για τον Χάρτη του ΟΗΕ που δίνει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ένα δικαίωμα που η ελληνική πλευρά έχει ξεχάσει να επικαλείται.

Συνεπώς εμείς τι πήραμε από την συμφωνία αυτή; ΤΙΠΟΤΑ.

Αντίθετα η Ταϊβάν, τα πήρε όλα, χωρίς καν να υπογράψει καμία συμφωνία, γιατί; 

Γιατί στον Ειρηνικό βρίσκεται ο πυρήνας των αμερικανικών ζωτικών συμφερόντων.

Στην Μεσόγειο δεν θέλουν επικράτηση των Γάλλων και θέλουν ηρεμία στο νοτιοανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ.

Να φοβάστε την ηρεμία, συνήθως αυτή επιτυγχάνεται με την εκμετάλλευση αυτού που είναι πιο πρόθυμος να την έχει, δηλαδή… ημών. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ