Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στο κυπριακό «Γλαύκος»: Έρχονται εξελίξεις & για την Ελλάδα
H ενεργειακή κρίση αναγκάζει τους Αμερικανούς να κινηθούν για να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά υπερκέρδη
Oι Αμερικανοί θα προχωρήσουν κανονικά τις γεωτρήσεις στο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ονομασία Γλαύκος.
Αυτό σημαίνει πως η Λευκωσία σε συνεργασία με την ExxonMobil, θα αγνοήσουν τις τουρκικές απειλές και θα τοποθετηθούν τα γεωτρύπανα της αμερικανικής εταιρείας και της εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ η οποία συμμετέχει επίσης στην κοινοπραξία.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι εργασίες στο οικόπεδο 10 νοτιοδυτικά της Κύπρου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Γλαύκος, αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου.
Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil επιβεβαιώνει ότι προχωρά κανονικά τις πρόδρομες εργασίες και ότι όλα θα πάνε βάσει χρονοδιαγράμματος.
Η ExxonMobil προγραμματίζει να αρχίσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, εντός του 2021.
Eφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών το κοίτασμα Γλαύκος περιέχει από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και μπορεί να φέρει σημαντικές οικονομικές αλλαγές λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Ερώτημα είναι κατά πόσον θα αντιδράσουν οι Τούρκοι σε μία ενδεχόμενη αμερικανική γεώτρηση καθώς η ExxonMobil όπως και η έτερη αμερικανική Chevron αποτελούν προέκταση του αμερικανικού κράτους.
Ειδικά η πρώτη είναι η μετεξέλιξη της πασίγνωστης Standard Oil της πανίσχυρης οικογένειας Ροκφέλερ.
Η ενεργειακή κρίση τοποθετεί τις ΗΠΑ με την πλάτη στον τοίχο.
Το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο είναι πανάκριβο και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το ρωσικό αέριο.
Η Ρωσία προβλέπεται τα επόμενα χρόνια με αυτές τις τιμές να αποκομίσει πολύ μεγάλα κέρδη που α δώσουν εντυπωσιακή ώθηση και στα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Οι ΗΠΑ θέλουν επειγόντως νέες πηγές φυσικού αερίου αρχίζοντας από την Κύπρο, αλλά ξέρουν ότι τα πραγματικά πολύ μεγάλα κοιτάσματα βρίσκονται νοτίως της Κρήτης και δυτικά του Κυπαρισσαϊκού κόλπου με βάση τις εκτιμήσεις των σεισμικών ερευνών.
Το φυσικό αέριο είναι το φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο το οποίο θα τρέξει τις δυτικές κοινωνίες για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια, ίσως και περισσότερο, μέχρι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να γίνουν πραγματικά προσοδοφόρες και αξιόπιστες.
Η εξίσωση είναι δύσκολη για τους Αμερικανούς γιατί δεν θέλουν να θίξουν τους Τούρκους, όμως πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή αν θέλουν να κρατήσουν μία ενεργειακή επιρροή στην ΕΕ που «διψάει» για ενέργεια.