Έτοιμες για κυβερνοπόλεμο οι ΗΠΑ
ΤΟ "ΚΥΒΕΡΝΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ" ΤΗΣ NSA
Ο τεσσάρων αστέρων Στρατηγός του Αμερικανικού Στρατού KEITH ALEXANDER, έχει δαπανήσει αρκετά χρόνια για να δημιουργήσει ένα μυστικό στρατό, ικανό να εκτοξεύει καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις.
Στο Fort Meade, του Maryland, μία μυστική πόλη σφύζει κυριολεκτικά από ζωή. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται, δραστηριοποιούνται σε αυτή την μικρή πόλη των περίπου 50 κτιριακών συγκροτημάτων η οποία έχει το δικό της ταχυδρομείο, πυροσβεστική και αστυνομία. Βρίσκεται κτισμένη ανάμεσα σε ένα δάσος από πλατάνια, που περιβάλλονται από ηλεκτροφόρα περίφραξη και φρουρείται από βαριά οπλισμένους φρουρούς. Οι δρόμοι της προστατεύονται από ειδικά εμπόδια κατά οχημάτων , επιτηρείται δε στο σύνολό της από ευαίσθητους ανιχνευτές κίνησης, και παρακολουθείται από υπερσύγχρονες κάμερες. Για να αποκλειστεί η διαφυγή ηλεκτρομαγνητικών σημάτων τα εσωτερικά τοιχώματα των κτιρίων είναι επενδεδυμένα με προστατευτική χάλκινη θωράκιση ,ενώ στα παράθυρα έχει ενσωματωθεί ένα λεπτό πλέγμα χαλκού.
Ο Στρατηγός Keith Alexander, είναι ένας άνθρωπος που πολύ λίγοι γνωρίζουν από κοντά στην Ουάσιγκτον. Ο εν λόγω Στρατηγός έχει αποκτήσει μεγάλη δύναμη και εξουσία, αφού είναι ο διευθυντής της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών στον κόσμο (NSA),επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και επικεφαλής της Διοίκησης Κυβερνοπολέμου των ΗΠΑ. Έχει δε υπό τον έλεγχό του τον 10ο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, την 24η αεροπορική δύναμη και την 2η Στρατιά.
Εχει χτίσει μετά από 8 έτη επίπονων προσπαθειών μία “αυτοκρατορία “στο χώρο του κυβερνοπολέμου, υπερασπίζοντας με σθένος το πιστεύω του ότι «το αμερικανικό έθνος δεν έχει άλλη επιλογή από το να θέσει τελικά το σύνολο του πολιτικού Internet υπό την προστασία του και να φιλτράρει μυνήματα και tweets ,ως απόρροια του ολοένα και περισσότερο αυξανόμενου επιπέδου δραστηριότητας των δικτύων» Η NSA έχει εστιάσει πρωταρχικά την προσοχή της στην απειλή της κυβερνοεπίθεσης εναντίον υποδομών ζωτικής σημασίας των ΗΠΑ, όπως σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ελέγχου υδάτινων συστημάτων, της Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, οικονομικών-βιομηχανικών στόχων, της ομαλής λειτουργίας του διαδικτύου κλπ. Η Αμυνα από κυβερνοεπιθέσεις οποιουδήποτε εχθρού κατά αμερικανικών στόχων ήταν άλλωστε η πρωταρχική αποστολή που δόθηκε στην ΝSA, με απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά αυτής της εξίσωσης, που σπάνια αναφέρεται και είναι η ανάπτυξη μεγάλων επιθετικών δυνατοτήτων από αυτόν τον ιδιότυπο αμερικανικό Στρατό. Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των δυνατοτήτων μπορούν να καταστρέψουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές του αντιπάλου,εξουδετερώνοντάς τον κυριολεκτικά. «Είναι πραγματικό ένα νέο είδος πολέμου τόσο ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο του 21ου αιώνα όσο ήταν τα πυρηνικά όπλα για τον 20ο αιώνα» τόνισε με νόημα ο Στρατηγός Keith Alexander σε ομιλία του σε συνεργάτες του. Το πρώτο γνωστό κυβερνοόπλο ήταν το Stuxnet το οποίο δημιουργήθηκε από τη συνεργασία NSA-CIA- Ισραηλινής αντικατασκοπείας στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ουσιαστικά ήταν κομμάτι ενός κακόβουλου λογισμικού που είχε σχεδιαστεί για να καταστρέψει υλικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα 1000 περίπου συσκευές φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούσε το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου στις εγκαταστάσεις του στην πόλη Natanz.
Η επιτυχία αυτής της δολιοφθοράς ήρθε στο φως μόλις τον Ιούνιο του 2010, όταν το κακόβουλο λογισμικό είχε εξαπλωθεί σε εξωτερικούς υπολογιστές. Αυτό επισημάνθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές ασφαλείας, οι οποίοι εντοπίστηκαν αποκαλυπτικά σημάδια ότι ο εν λόγω ιός ήταν πάρα πολύ προηγμένος, δείγμα ότι ήταν αποτέλεσμα χιλιάδων ωρών επαγγελματικής ανάπτυξης. Παρά όμως τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε όλο τον κόσμο οι ΗΠΑ τότε ,μόλις το 2012 μέσω ανωνύμων κυβερνητικών πηγών άφησαν να διαφανεί ότι ήταν πίσω από το κτύπημα της Natanz.
Αλλά ο Stuxnet ήταν μόνο η αρχή. Ενδεικτικό των προθέσεων των ΗΠΑ είναι ότι έχουν προσλάβει χιλιάδες ειδικούς πληροφορικής, hackers, και μηχανικούς κατόχους διδακτορικού για την επέκταση των επιθετικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ στον ψηφιακό χώρο. Το Πεντάγωνο ζήτησε $ 4.7 δισεκατομμυρίων για ” διεξαγωγή επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο,” .
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο αμερικανός Στρατηγός αντιμετωπίζεται με ένα μείγμα σεβασμού και φόβου. Είναι ενδεικτική η προσωνυμία του «Αυτοκράτορα Keith Alexander» που του προσάπτεται από πρώην ανώτερου αξιωματούχου της CIA,λόγω του γεγονότος ότι παίρνει ότι ζητήσει από τον Λευκό Οίκο χωρίς αντίρρηση. Ο 61 ετών Στρατηγός προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί το 2014 αφήνοντας μία πολύ ισχυρή παρακαταθήκη και βαριά κληρονομιά για τον διάδοχό του.Πέραν όμως των ανωτέρω διαπιστώνεται ότι ο κόσμος δυστυχώς έχει περάσει σε μία νέα εποχή,αφού υπάρχει πλέον η τεχνολογική δυνατότητα τα προσωπικά δεδομένα μας να μην είναι και τόσο προσωπικά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr