Tον Φεβρουάριο του 2012 η ιστοσελίδα WikiLeaks δημοσίευσε μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των συνεργατών της εταιρίας Stratfor έπειτα από επίθεση χάκινγκ τον Δεκέμβριο του 2011. Ένα μήνυμα με ημερομηνία 26η Φεβρουαρίου 2009, αναφέρεται στις ρωσο-ισραηλινές σχέσεις. Σύμφωνα με το Stratfor, τον Ιούλιο του 2008, πριν από το ρωσο-γεωργιανό πόλεμο, οι εκπρόσωποι της Τιφλίδας προσπάθησαν να αγοράσoυν νέα όπλα. Κυρίαρχη θέση στη λίστα αγοράς ήταν τα  UAV, που προορίζονταν να αντικαταστήσουν τα νεαποκτηθέντα ισραηλινής προέλευσης UAV.

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε στις 5 Ιουλίου ότι στην διάθεση της Μόσχας ήταν οι κωδικοί των ανεπάνδρωτων εναέριων οχημάτων (UAV) που είχε αγοράσει η Γεωργία στο Ισραήλ λίγο πριν από τον πόλεμο με τη Ρωσία το 2008. Έτσι, για πρώτη φορά επιβεβαίωσε επίσημα τη δημοσίευση του WikiLeaks νωρίτερα. Πρόκειται για την ίδια δημοσίευση, στην οποία υπάρχουν οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία έχει καταφέρει νωρίτερα να σπάσει τους κωδικούς των S-300 που είχαν προηγουμένως πωληθεί στην Ελλάδα, χωρίς να αναφέρεται η χώρα που την υποστήριξε σε αυτή την διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι είπε τα εξής: «Οι κώδικες των UAV που αποκτήσαμε από το Ισραήλ, ήρθαν στον εχθρό κάτω από ύποπτες συνθήκες». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι οι Γεωργιανοί έχουν χάσει αρκετά αεροσκάφη και γι αυτό στην Τιφλίδα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ανώτερο λογισμικό για τα UAV, εκτός από το ίδιο το Ισραήλ. Σύμφωνα με τη γεωργιανή πλευρά, την άνοιξη του 2008, στον ουρανό πάνω από την Αμπχαζία, απωλέσθηκαν τουλάχιστον τρία UAV Hermes-450 που τα προμηθεύτηκε νωρίτερα η Τιφλίδα από το Ισραήλ. Η Αμπχαζία υποστηρίζει ότι η Γεωργία έχει χάσει τουλάχιστον επτά αεροσκάφη του τύπου.

Η ιστορία έσκασε και στον «Πολίτη» τον Οκτώβριο του 2009, όταν η εφημερίδα δημοσίευσε μια περίεργη ιστορία που αναφερόταν σε απόπειρα μυστικής αποστολής στο Ισραήλ ενός ραντάρ του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος TOR-M1, για να αναλυθεί από Ισραηλίτες εμπειρογνώμονες ο τρόπος λειτουργίας του.

Το πιθανότερο είναι οι Ρώσοι να απόκτησαν από τους Ισραηλινούς ένα σύστημα μετάδοσης δεδομένων, με άλλα λόγια, έναν σταθμό ελέγχου – των UAV της Γεωργίας. Με αυτόν τον σταθμό, και με τους κωδικούς πρόσβασης, οι Ρώσοι πρέπει να κατάφεραν να λάβουν τον έλεγχο των γεωργιανών UAV όπως αυτά ήταν στον ουρανό, και να τα κατευθύνουν κάτω στο έδαφος για να συντριβούν.

Για την περίπτωση που έγινε αυτή η συνδιαλλαγή, είναι πολύ πιθανό η Μόσχα να παρέλαβε και τους κωδικούς των αντιεροπορικών συστημάτων που προμήθευσε νωρίτερα το Ισραήλ τη Γεωργία. Τα συγκεκριμένα ισραηλινής προέλευσης συγκροτήματα της Γεωργίας – Spider ήταν εξοπλισμένα με πυραύλους Python-5, και τα περισσότερα ήταν σύγχρονα, εντούτοις δεν κατάφεραν να εκτοξεύσουν τα όπλα τους κατά των ρωσικών αεροσκαφών, ενώ είναι γνωστό ότι η υπόλοιπη επίγεια αεράμυνα της Γεωργίας, αν και τεχνολογικά παρωχημένη, ήταν αποτελεσματική στο πεδίο μάχης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ