Ο προϋπολογισμός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ θα γίνεται γνωστός
ΗΠΑ:ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ο επικεφαλής 16 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ δεσμεύτηκε χθες να δημοσιεύει κάθε χρόνο έναν γενικό απολογισμό των δραστηριοτήτων των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, θέμα που αποτελεί το επίκεντρο αντιπαράθεσης μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν.
Ύστερα από τις πληροφορίες που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ για το εύρος του προγράμματος παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε στις 9 Αυγούστου για “περισσότερη διαφάνεια”.
“Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDI) αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών ότι θα δημοσιεύονται σε ετήσια βάση οι γενικές πληροφορίες” για ορισμένα στοιχεία των προγραμμάτων παρακολούθησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κλάπερ που διευκρινίζει ποιες πληροφορίες θα δημοσιοποιούνται ετησίως.
Ο αριθμός των εντολών παρακολούθησης όπως και ο “αριθμός των στόχων τους οποίους αφορούν αυτές οι εντολές αυτές” θα δίνονται στη δημοσιότητα.
Πρόκειται για τις εντολές που δίδονται στους παρόχους υπηρεσιών ιντερνετ ώστε να παρέχουν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στοιχεία σχετικά με τις διαδικτυακές δραστηριότητες αλλοδαπών μη μονίμων κατοίκων (μηνύματα, συνομιλίες) στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Γενικότερα ο εθνικός διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών δεσμεύεται να γνωστοποιεί τον αριθμό των “αιτήσεων εθνικής ασφαλείας” που δίδονται κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες. Οι “αιτήσεις” αυτές προς έναν οργανισμό (τηλεφωνικό πάροχο ή τράπεζα για παράδειγμα) για να παραδώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών, χωρίς να το αναφέρει πουθενά, ορισμένα δεδομένα για τους πελάτες της.
“Η δυνατότητα που έχουμε να συζητούμε για τις δραστηριότητες αυτές περιορίζεται από την ανάγκη να προστατεύουμε τις πηγές και τις μεθόδους των υπηρεσιών πληροφοριών, διαφορετικά βοηθάμε τους εχθρούς μας να αποφύγουν να εντοπιστούν” από τα προγράμματα παρακολούθησης, τονίζει ο Κλάπερ.
Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε στις 9 Αυγούστου ο Ομπάμα περιλαμβάνεται κυρίως η ενίσχυση της παρακολούθησης από το δικαστήριο εποπτείας των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών (FISC), ένα μυστικό δικαστήριο που συγκροτούν 11 δικαστές το οποίο επιτρέπει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να ζητεί από τηλεφωνικές εταιρίες και εταιρίες του διαδικτύου τα στοιχεία των πελατών τους.
Παράλληλα η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε χθες τον λεγόμενο μαύρο προϋπολογισμό –τα χρηματικά ποσά που εγκρίνει το Κονγκρέσο κάθε χρόνο για τη λειτουργία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Η εφημερίδα, που αναφέρει ότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τον Σνόουντεν, γράφει πώς οι 16 μυστικές υπηρεσίες δαπανούν το ποσά αυτά που εγκρίνονται το Κονγκρέσο.
Το συνολικό ποσό για το 2013 –52,6 δισεκατομμύρια δολάρια– είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση πέρυσι, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα αυτά ή αν οι δαπάνες πληρούν τους στόχους που έχουν τεθεί από τον πρόεδρο και το Κονγκρέσο.
Ο Σνόουντεν έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα απόρρητη συνοπτική έκθεση 178 σελίδων για τον προϋπολογισμό των μυστικών υπηρεσιών με τα στοιχεία αυτά.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για τις μυστικές τους υπηρεσίες σχεδόν διπλασιάστηκε, με τη CIA να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος για το 2013, 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να ακολουθεί αμέσως μετά με 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απασχολούνται 107.035 εργαζόμενοι που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία θεωρείται η σοβαρότερη απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr