Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών το καθεστώς Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε 14 περιπτώσεις από το 2012, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώνονται ούτε τεκμηριώνονται από κανένα στοιχείο.

Και αν είναι έτσι, το λογικό ερώτημα είναι γιατί δεν παρουσιάστηκαν αυτά τα στοιχεία στην χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής που συζητούσε το θέμα

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Τζον Ντέι, γράφει ότι η εκτίμησή του από τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό.

Η βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών επιχειρηματολογεί ότι έφτασε στην εκτίμηση αυτή «με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας έπειτα από μια εξαντλητική έρευνα», προφανώς την ίδια “εξαντλητική έρευνα” που είχαν κάνει και με τα χημικά του Ιράν το 2003…

«Πιστεύουμε ότι υπήρξαν και άλλες επιθέσεις με χημικά, αν και δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης στα αποδεικτικά στοιχεία. Είναι σαφής, πάντως, η τάση του καθεστώτος Άσαντ να κάνει χρήση χημικών», προσθέτει η βρετανική Υπηρεσία σε μία αποθέωση προβοκάτσιας.

Όπως υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν υπάρχει σχετικό και ρητό ψήφισμα από το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα ήταν νόμιμη.

«Η νομική βάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία θα είναι η ανθρωπιστική επέμβαση. Στόχος είναι η ανακούφιση των πολιτών με την αποτροπή ή τη διακοπή της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων», λέει επίσημη ανακοίνωση, η οποία όμως “πέσε στην θάλασσα”…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ