Μαζική ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας – Πήραν τους “δέκα” οι Ρώσοι και έδωσαν τέσσερις
Μαζική ανταλλαγή κατασκόπων έγινε χθες τη νύχτα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν τους δέκα που είχαν συλλάβει (έτσι ή αλλιώς τα στοιχεία ήταν πολύ αδύναμα και κανένας από αυτούς δεν είχα κατηγορηθεί για κατασκοπεία) με τέσσερις καταδικασμένους σε πολυετείς φυλακίσεις κατασκόπους των Αμερικανών κια των Βρετανών. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, μολονότι η αμερικανική πλευρά "πήρε" μόνο τέσσερα άτομα ενώ αναγκάστηκε να "παραδώσει" δέκα στη Ρωσία.
Μαζική ανταλλαγή κατασκόπων έγινε χθες τη νύχτα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν τους δέκα που είχαν συλλάβει (έτσι ή αλλιώς τα στοιχεία ήταν πολύ αδύναμα και κανένας από αυτούς δεν είχα κατηγορηθεί για κατασκοπεία) με τέσσερις καταδικασμένους σε πολυετείς φυλακίσεις κατασκόπους των Αμερικανών κια των Βρετανών. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, μολονότι η αμερικανική πλευρά “πήρε” μόνο τέσσερα άτομα ενώ αναγκάστηκε να “παραδώσει” δέκα στη Ρωσία.
“Πήραμε πίσω τέσσερις καλούς”, είπε ο Μπάιντεν στην εκπομπή του Τζέι Λένο, το βράδυ της Παρασκευής. Όσο για τους δέκα που δόθηκαν στη Ρωσία “βρίσκονταν εδώ για πολύ καιρό αλλά δεν είχαν κάνει και πολλά πράγματα”, υποστήριξε.
Όταν ο Λένο του έδειξε μια προκλητική φωτογραφία της Άννας Τσάπμαν, η οποία έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και ήταν μεταξύ των “δέκα”, ο αντιπρόεδρος του απάντησε με χιούμορ, δείχνοντας πόσο ετοιμόλογος είναι:
“Να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν ήταν δική μου ιδέα να τη στείλουμε πίσω”, είπε, προσθέτοντας: “Νόμιζα ότι θα στέλναμε τον Ρας Λίμπο”, τον υπερσυντηρητικό ραδιοφωνικό παραγωγό που είναι σε συνεχή κόντρα με τους Δημοκρατικούς.
Ο Ρώσος επιστήμονας Ιγκόρ Σουτιάγκιν, ένας εκ των τεσσάρων Ρώσων που απελευθερώθηκαν την Παρασκευή στο πλαίσιο της ανταλλαγής κατασκόπων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, επικοινώνησε με τη σύζυγό του και βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Λονδίνο, δήλωσε σήμερα ο αδελφός του, Ντμίτρι.
“Ο Ιγκόρ τηλεφώνησε στη γυναίκα του, είπε ότι βρίσκεται σε μια μικρή κοινότητα κοντά στο Λονδίνο”, είπε ο Ντμίτρι Σουτιάγκιν. Διευκρίνισε ότι διαμένει σε ένα ξενοδοχείο μαζί με έναν άλλο Ρώσο, του οποίου δεν αποκάλυψε την ταυτότητα. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Ιγκόρ Σουτιάγκιν δεν προτίθεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία.
“Δεν θα κάνει καμία δήλωση για την επιστροφή του στη Ρωσία, ούτε για τη χορήγηση ασύλου εφόσον δεν μπορεί ακόμη να εκτιμήσει την κατάσταση”, πρόσθεσε ο Ντμίτρι, μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Ηχώ της Μόσχας”.
Οι βρετανικές αρχές από την πλευρά τους αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση. “Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτα”, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. “Δεν κάνουμε σχόλια για θέματα ασφάλειας ή υπηρεσιών πληροφοριών, ούτε για τα αιτήματα χορήγησης ασύλου”, σημείωσε.
Ο 45χρονος Σουτιάγκιν είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών για κατασκοπεία υπέρ της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το αεροσκάφος που τους μετέφερε έκανε μια σύντομη στάση σε στρατιωτική βάση της κεντρικής Αγγλίας προτού αναχωρήσει, την Παρασκευή, με προορισμό την Ουάσινγκτον. Ωστόσο ο Σουτιάγκιν και ο πρώην συνταγματάρχης Σεργκέι Σκρίπαλ, που είχε κατηγορηθεί για συνεργασία με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, αποβιβάστηκαν στη Βρετανία.
Η ανταλλαγή των κατασκόπων πάντως μέχρι την τελευταία στιγμή κρεμόταν από μια κλωστή, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Μοσκόφσκι Κομσομόλετς. Και αυτό γιατί ο Σουτιάγκιν, στην αποφασιστική συνάντηση που είχε με μυστικούς πράκτορες στη Μόσχα “φώναζε υστερικά” ότι δεν θα υπέγραφε ποτέ την ομολογία του. Συμφώνησε όμως, αν και απρόθυμα, όταν του είπαν ότι η Ουάσινγκτον ήθελε να τον ανταλλάξει ως πράκτορα της CIA.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr