Η εθνική υπηρεσία πληροφοριών (NSA) εμπλέκεται στις επιχειρήσεις των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον στόχων της Αλ Κάιντα, οι οποίες μέχρι τώρα εμφανίζονταν αποκλειστικά ως έργο της CIA, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ επικαλούμενη έγγραφα του πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οι παρακολουθήσεις τις οποίες έκανε η NSA επέτρεψαν να εντοπιστεί ένα ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Χάσαν Γουλ, ο οποίος σκοτώθηκε στη συνέχεια από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το 2012 στο Πακιστάν.

Οι αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον της Αλ Κάιντα εμφανίζονταν μέχρι σήμερα ως έργο της CIA, της υπηρεσίας πληροφοριών που ασχολείται με κατασκοπευτικές δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ. Η NSA έχει επιφορτιστεί κυρίως με την παρακολούθηση και την αποκωδικοποίηση των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Η επιχείρηση εναντίον του Γουλ οργανώθηκε χάρη σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε η σύζυγός του και το οποίο υποκλάπηκε από την NSA. Οι ΗΠΑ ουδέποτε επιβεβαίωσαν ότι ευθύνονται για το θάνατο του Γουλ, όπως υποστηρίζεται στα έγγραφα που παρέδωσε ο Σνόουντεν στην εφημερίδα.

Ο Γουλ είχε συλληφθεί το 2004 και κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του είχε αποκαλύψει το δίκτυο των αγγελιαφόρων του Οσάμα μπιν Λάντεν, κάτι που επέτρεψε στις αμερικανικές υπηρεσίες να οργανώσουν την επιχείρηση εναντίον του ηγέτη της Αλ Κάιντα, τον Μάιο του 2011. Ο Γουλ παρέμεινε επί δύο χρόνια σε μια μυστική φυλακή της CIA και το 2006 μεταφέρθηκε στη χώρα του, το Πακιστάν. Αφού απελευθερώθηκε, εντάχθηκε και πάλι στην Αλ Κάιντα.

Προκειμένου να βοηθήσει τη CIA να εντοπίσει τον Γουλ και άλλους υπόπτους η NSA έθεσε σε εφαρμογή ένα δίκτυο παρακολουθήσεων σε έκταση «δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βορειοδυτικό Πακιστάν». Το μήνυμα που έστειλε η γυναίκα του Γουλ περιείχε αρκετές πληροφορίες ώστε να επιβεβαιώσει η υπηρεσία τις ακριβείς συντεταγμένες του σπιτιού τους.

Η NSA σε ανακοίνωσή της δεν διέψευσε το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού αλλά υπενθύμισε ότι το έργο της αφορά «την ανακάλυψη πληροφοριών» που αφορούν εκτός των άλλων και «τρομοκράτες, εμπόρους ναρκωτικών και διακινητές ανθρώπων».

Η Ουάσινγκτον Ποστ σημειώνει ότι παρέλειψε ηθελημένα να δημοσιεύσει και άλλες λεπτομέρειες για αυτές τις αποστολές, τις λεγόμενες «στοχευμένες δολοφονίες», κατόπιν αιτήματος υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών που ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει στις επιχειρήσεις του η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων.

Ο Σνόουντεν, που πλέον ζει στη Ρωσία όπου του χορηγήθηκε άσυλο, είχε αποκαλύψει τα μυστικά προγράμματα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες, τηλεφωνικές ή μέσω διαδικτύου, χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ