Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αντιτίθενται στην παρακολούθησή τους από τις κυβερνήσεις τους αλλά και από συμμαχικές τους χώρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα κι αντανακλά την παγκόσμια ανησυχία όσον αφορά τις παρακολουθήσεις που έγιναν γνωστές μέσω των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η αντίθεση στην κυβερνητική παρακολούθηση των αρχείων των τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνδιαλέξεων είναι εντονότερη στη Γερμανία, όπου οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν έχουν προκαλέσει σάλο και έχουν πλήξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Βερολίνου.

Το 70% των Γερμανών απάντησε ότι δεν θα δικαιολογούσε την κυβέρνησή τους αν συγκέντρωνε τα τηλεφωνικά και διαδικτυακά δεδομένα των γερμανών πολιτών για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Γερμανικού Ιδρύματος Μάρσαλ των ΗΠΑ, ενός αμερικανικού ινστιτούτου μελετών που προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Το 25% των Γερμανών διαφωνεί.

Οι Γερμανοί είναι ακόμη πιο αρνητικοί ως προς την παρακολούθηση από την κυβέρνησή τους των τηλεφωνικών και διαδικτυακών δεδομένων πολιτών από συμμαχικές τους χώρες με το 72% να αντιτίθεται και το 20% να συμφωνεί με αυτή την πρακτική.

Σχεδόν 1.000 πολίτες από κάθε ευρωπαϊκή χώρα συμμετείχαν στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στις ΗΠΑ, το 54% των πολιτών είναι αντίθετο στην παρακολούθηση των αμερικανών πολιτών από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, αλλά η άποψή του σχετικά με την παρακολούθηση πολιτών από συμμαχικές χώρες είναι διφορούμενη καθώς το 44% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο και το 33% σύμφωνο.

Στη Βρετανία, το 44% απάντησε ότι η κυβερνητική παρακολούθηση των πολιτών για λόγους εθνικής ασφαλείας είναι αδικαιολόγητη, ενώ το 33% την δικαιολογεί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ