Νέα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην πράκτορας της NSA (Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας) Έντουαρντ Σνόουντεν τα οποία αφορούν τη δράση της υπηρεσίας ασφαλείας των Η.Π.Α στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική κυβέρνηση ήδη από το 2007 είχε επιτρέψει στην NSA να διαχειρίζεται τηλεφωνικούς αριθμούς και ηλεκτρονικές διευθύνσεις Βρετανών υπηκόων.

Το Κανάλι 4 και ο Guardian αναφέρουν πως η σχετική συμφωνία ανάμεσα σε Ην. Βασίλειο και Η.Π.Α υπέστη μετατροπές το 2007, με τις οποίες πλέον επιτρέπεται στις Η.Π.Α να έχουν πρόσβαση σε κάθε αριθμό ή ηλεκτρονική διεύθυνση Βρετανού, χωρίς αυτός απαραίτητα να είναι ύποπτος ή να σχετίζεται με κάποιον εγκληματία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε κάτι τέτοιο καθώς η επτάχρονη συμφωνία Η.Π.Α- Ην. Βασιλείου προέβλεπε πως η χρήση στοιχείων και πληροφοριών γίνεται κατόπιν αδειοδότησης.

Ενώ πριν το 2007 οι Η.Π.Α δε θα μπορούσαν να κρατήσουν στην κατοχή τους τηλεφωνικό αριθμό ή ηλεκτρονική διεύθυνση Βρετανού, μετά από την εν λόγω συμφωνία αυτό είναι επιτρεπτό με την πρόφαση πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να σχετίζεται με μία εγκληματική υπόθεση, ακόμα και ελάχιστα. 

Όλα αυτά τα στοιχεία εγείρουν την απορία: Σε ποιο βαθμό τέτοια σχέδια και συμφωνίες χρειάζεται να γνωστοποιούνται στους πολίτες, καθώς τέτοιες υποθέσεις τους αφορούν άμεσα;

Επίσης υπάρχουν ισχυρισμοί, πως η Αμερικανική Κυβέρνηση από το 2005 είχε το δικαίωμα να επεμβαίνει δίχως άδεια στο χώρο δικαιοδοσίας των Βρετανών, συλλέγοντας πληροφορίες και απόρρητα στοιχεία, εάν μία υπόθεση θεωρούνταν πως ενδιαφέρει το αμερικανικό κράτος.

Πάντως το Υπουργείο Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου, διαψεύδει κάθε κατηγορία, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χάγκ να δηλώνει τα εξής:

«Η αλήθεια είναι πως αν είσαι εγκληματίας, πλαστογράφος και γενικότερα αν η δράση σου θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή την εθνική οικονομία, τότε είναι πιθανό οι συνομιλίες σου να καταγράφονται»

«Εάν όμως δε συγκαταλέγεσαι σε αυτά τα άτομα και δεν έχεις έρθει σε επαφή με έναν από αυτούς, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», πρόσθεσε ο κ. Χάγκ.

Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Σας “πιστεύουμε”!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ