Διάσκεψη στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών των Βαλκανίων
Κοινή δήλωση συνεργασίας υπέγραψαν, σήμερα, στο Βελιγράδι, οι επικεφαλής εννέα στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας, χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο συνάντησης που οργανώθηκε, στη σερβική πρωτεύουσα, με μέριμνα του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους, επικεφαλής στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η πρώτη είχε διεξαχθεί το 2009, στη Ρουμανία (Βουκουρέστι), ενώ η επόμενη θα γίνει το 2011, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.Στη συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες, 9 εκ των οποίων - Βουλγαρία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μόλδοβας, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία- υπέγραψαν την κοινή δήλωση, ενώ οι υπόλοιπες τρείς - Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία - αναμένεται να τη συνυπογράψουν, έπειτα από τις σχετικές εκτιμήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των αρμόδιων θεσμών έκαστης χώρας. Η κοινή δήλωση που υπεγράφη αφορά τη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που είναι μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας (RCC).Οι χώρες που υπέγραψαν την κοινή δήλωση συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία σε ό,τι αφορά τις απειλές κατά της ασφάλειας και να γίνουν προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, σε περιφερειακό επίπεδο. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, από τον υποστράτηγο Νικόλαο Καταβέλη, από τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ. Ο στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, ταξίαρχος Απόστολος Κωστόπουλος, ο οποίος μετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "ήταν μια καλή συνάντηση, άψογα οργανωμένη, στην οποία έγινε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια στην περιοχή".Σημείωσε ακόμη πως "η ελληνική πλευρά έκανε ώριμες και ουσιαστικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή". Η Τουρκία εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από το στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της στη σερβική πρωτεύουσα.Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Κοινή δήλωση συνεργασίας υπέγραψαν, σήμερα, στο Βελιγράδι, οι επικεφαλής εννέα στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας, χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο συνάντησης που οργανώθηκε, στη σερβική πρωτεύουσα, με μέριμνα του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους, επικεφαλής στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η πρώτη είχε διεξαχθεί το 2009, στη Ρουμανία (Βουκουρέστι), ενώ η επόμενη θα γίνει το 2011, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες, 9 εκ των οποίων – Βουλγαρία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μόλδοβας, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία- υπέγραψαν την κοινή δήλωση, ενώ οι υπόλοιπες τρείς – Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία – αναμένεται να τη συνυπογράψουν, έπειτα από τις σχετικές εκτιμήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των αρμόδιων θεσμών έκαστης χώρας. Η κοινή δήλωση που υπεγράφη αφορά τη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που είναι μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας (RCC).
Οι χώρες που υπέγραψαν την κοινή δήλωση συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία σε ό,τι αφορά τις απειλές κατά της ασφάλειας και να γίνουν προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, σε περιφερειακό επίπεδο. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, από τον υποστράτηγο Νικόλαο Καταβέλη, από τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ.
Ο στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, ταξίαρχος Απόστολος Κωστόπουλος, ο οποίος μετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “ήταν μια καλή συνάντηση, άψογα οργανωμένη, στην οποία έγινε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια στην περιοχή”.
Σημείωσε ακόμη πως “η ελληνική πλευρά έκανε ώριμες και ουσιαστικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή”. Η Τουρκία εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από το στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της στη σερβική πρωτεύουσα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr