Για παράνομες παρακολουθήσεις κατηγορεί η Σουηδέζα υπουργός Δικαιοσύνης την αμερικανική πρεσβεία
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σουηδία κατηγόρησαν την αμερικανική πρεσβεία στην Στοκχόλμη για παράνομες επιχειρήσεις παρακολούθησης στη χώρα, την ίδια σχεδόν στιγμή που παρόμοιες κατηγορίες κατά των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν στη Νορβηγία και τη Δανία. Σύμφωνα με δηλώσεις της Σουηδέζας υπουργού δικαιοσύνης Beatrice Ask τα άτομα που πραγματοποιούσαν τις επιχειρήσεις παρακολούθησης είχαν δεχθεί τις εντολές από την πρεσβεία των ΗΠΑ και αυτό συνέβαινε από το 2000. Η υπουργός είπε ακόμη πως η κυβέρνησή της δεν έχει πλήρως ενημερωθεί –από τις αμερικανικές αρχές- για το τι ακριβώς συνέβαινε επισημαίνοντας «αυτό δεν είναι καλό». Παρόλα αυτά ζήτησε τη συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης στην έρευνα που πραγματοποιείται. Η Ask πάντως δεν διευκρίνισε ποιοι ήταν οι στόχοι των παρακολουθήσεων της αμερικανικής πρεσβείας περιορίστηκε μόνο να πει πως η διενέργεια των παρακολουθήσεων ήταν παρόμοια με τις αντίστοιχες παρακολουθήσεις σε Νορβηγία και Δανία. Σε άλλη όμως δήλωσή της Ask απεκάλυψε εμμέσως πως οι στόχοι των παρακολουθήσεων πρέπει να ήταν άτομα που συνδέοντα ή μπορεί να συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Πιο συγκεκριμένα η Σουηδή υπουργός είπε: «Σεβόμαστε και κατανοούμε εκείνες τις χώρες που λαμβάνουν εκείνα τα μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο επίθεσης στο έδαφός τους, αλλά αυτά τα μέτρα θα πρέπει να έρχονται σε συμφωνία με τους σουηδικούς νόμους». Τηλεοπτικός σταθμός της Δανίας αποκάλυψε το Σάββατο πως 14 υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Κοπεγχάγη βρέθηκε να έχουν στην κατοχή τους προσωπικά δεδομένα δανών πολιτών σε ειδική βάση δεδομένων ενώ στη Νορβηγία 15 έως 20 υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας εκεί διαπιστώθηκε πως παρακολουθούσαν Νορβηγούς πολίτες. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σουηδία κατηγόρησαν την αμερικανική πρεσβεία στην Στοκχόλμη για παράνομες επιχειρήσεις παρακολούθησης στη χώρα, την ίδια σχεδόν στιγμή που παρόμοιες κατηγορίες κατά των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν στη Νορβηγία και τη Δανία. Σύμφωνα με δηλώσεις της Σουηδέζας υπουργού δικαιοσύνης Beatrice Ask τα άτομα που πραγματοποιούσαν τις επιχειρήσεις παρακολούθησης είχαν δεχθεί τις εντολές από την πρεσβεία των ΗΠΑ και αυτό συνέβαινε από το 2000.
Η υπουργός είπε ακόμη πως η κυβέρνησή της δεν έχει πλήρως ενημερωθεί –από τις αμερικανικές αρχές- για το τι ακριβώς συνέβαινε επισημαίνοντας «αυτό δεν είναι καλό». Παρόλα αυτά ζήτησε τη συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης στην έρευνα που πραγματοποιείται. Η Ask πάντως δεν διευκρίνισε ποιοι ήταν οι στόχοι των παρακολουθήσεων της αμερικανικής πρεσβείας περιορίστηκε μόνο να πει πως η διενέργεια των παρακολουθήσεων ήταν παρόμοια με τις αντίστοιχες παρακολουθήσεις σε Νορβηγία και Δανία.
Σε άλλη όμως δήλωσή της Ask απεκάλυψε εμμέσως πως οι στόχοι των παρακολουθήσεων πρέπει να ήταν άτομα που συνδέοντα ή μπορεί να συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Πιο συγκεκριμένα η Σουηδή υπουργός είπε: «Σεβόμαστε και κατανοούμε εκείνες τις χώρες που λαμβάνουν εκείνα τα μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο επίθεσης στο έδαφός τους, αλλά αυτά τα μέτρα θα πρέπει να έρχονται σε συμφωνία με τους σουηδικούς νόμους».
Τηλεοπτικός σταθμός της Δανίας αποκάλυψε το Σάββατο πως 14 υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Κοπεγχάγη βρέθηκε να έχουν στην κατοχή τους προσωπικά δεδομένα δανών πολιτών σε ειδική βάση δεδομένων ενώ στη Νορβηγία 15 έως 20 υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας εκεί διαπιστώθηκε πως παρακολουθούσαν Νορβηγούς πολίτες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr